«Τσουνάμι» ακάλυπτων επιταγών στην αγορά


«Τσουνάμι» ακάλυπτων επιταγών στην αγορά




Τα «τοξικά» προϊόντα στη χρηματοπιστωτική αγορά τα μάθαμε με την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς ήταν αυτά που ευθύνονται για τα δεινά της διεθνούς οικονομίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες «τοξικά» ήταν τα δάνεια υψηλού ρίσκου, που χορηγούσαν οι τράπεζες σε δανειολήπτες με μικρή δυνατότητα αποπληρωμής.

Στην Ελλάδα, που δεν αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, σε «τοξικά» προϊόντα εξελίσσονται οι ακάλυπτες επιταγές.

Τα «φέσια» τους πρώτους μήνες του 2009 σκαρφάλωσαν σε ιστορικά επίπεδα για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, προκαλώντας κύμα ανησυχίας για πιθανή έκρηξη των επισφαλειών.

Μόλις τους πέντε πρώτους μήνες του 2009, η αξία των επιταγών που «έσκασαν» έχει ξεπεράσει τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς, φθάνοντας το 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε σύγκριση δε, σε ολόκληρο το 2008 οι ακάλυπτες επιταγές δεν ξεπέρασαν το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται, μάλιστα, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 τα «φέσια των επιταγών» να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς τον Ιούνιο το ύψος των ακάλυπτων επιταγών ξεπέρασε κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί από την ''Τειρεσίας ΑΕ'' τις επόμενες ημέρες, ενώ με βάση τις τρέχουσες τάσεις η εφετινή χρήση εκτιμάται ότι θα κλείσει με άνοδο των απλήρωτων οφειλών που θα ξεπεράσει το 200%.

Τα χειρότερα μάλιστα -εκτιμούν οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι- είναι μπροστά μας.

Και αυτό, διότι στην αγορά θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα το φθινόπωρο επειδή μεγάλος αριθμός υποχρεώσεων έχει μεταφερθεί στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου μέσω επιταγών.




Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails