Κόλαφος για το γαλάζιο κόλπο


Αντισυνταγματικές και ανίσχυρες κρίθηκαν οι διατάξεις του «νόμου Παυλόπουλου» (ν. 3260/04) και ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να καταβάλει βαρύτατο τίμημα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» με την αποζημίωση όσων παράνομα εκδιώχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση (χωρίς να τους καταβληθούν οι οφειλόμενες αμοιβές), με μόνο στόχο να αντικατασταθούν από «ημετέρους», χωρίς αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια.

Το Β’ τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικό τον ν. 3260, γιατί προέβλεψε την αυτόματη απομάκρυνση χωρίς αποζημίωση χιλιάδων στελεχών που κατείχαν επιτελικές και διευθυντικές θέσεις για ορισμένο χρόνο (π.χ. 3ετία - 5ετία) σε διάφορα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), οργανισμούς και επιχειρήσεις που εποπτεύει το κράτος, είτε κατέχοντας το 51% των μετοχών είτε διορίζοντας τον διοικητή, τον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο κ.λπ.

Ανοίγει δρόμος
Ετσι ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική δικαίωση χιλιάδων ατόμων που είχαν προσληφθεί με συγκεκριμένη θητεία ως μονομελή όργανα διοίκησης (διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ.), αλλά και ως γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι υπηρεσιών κ.λπ. στους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς και οι οποίοι δικαιούνται να λάβουν ως αποζημίωση (και μάλιστα εντόκως) όλη την υπόλοιπη αμοιβή που θα εισέπρατταν κανονικά για το υπόλοιπο διάστημα μέχρις ότου να λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου (π.χ. 2-3 χρόνια).

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή είναι τεράστιες για την απίστευτη οικονομική επιβάρυνση της χώρας, αφού, όταν απομάκρυνε από τις θέσεις τους χιλιάδες στελέχη, γνώριζε ότι όφειλε να τους αποζημιώσει μέχρι τη λήξη της θητείας τους, σύμφωνα με νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ που είχε δικαιώσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο το 2003 στελέχη που είχαν υπηρετήσει σε αρχή επί ΝΔ και απομακρύνθηκαν επί ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη δεκαετία.

Εξαιτίας της αντισυνταγματικής «επανίδρυσης του κράτους» που είχε εξαγγείλει ο τ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και εφάρμοσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, για χιλιάδες επιτελικές θέσεις θα καταβληθούν στην πράξη διπλές αποδοχές τόσο σε αυτούς που τοποθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και σε εκείνους που παράνομα και αντισυνταγματικά εκδίωξε.

Τα είχαν πει
Οι ευθύνες είναι ακόμα μεγαλύτερες γιατί η αντισυνταγματικότητα και η νομολογία των δικαστηρίων είχε επισημανθεί έγκαιρα εκείνη την περίοδο και τώρα μεσούσης της οικονομικής κρίσης το κράτος και συνεπώς οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα κονδύλια, ενώ έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες με τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι μόνο από την υπόθεση που απασχόλησε τον ΑΠ πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά 46.600 ευρώ (συν τους νόμιμους τόκους) σε πρώην στέλεχος του ΚΕΘΙ (Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας), φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί απομακρύνθηκε χωρίς αποζημίωση περίπου 15 μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας του. Αντίστοιχα, ποσά οφείλονται σε χιλιάδες άλλους με συνέπεια τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Εισήγηση
Η αρεοπαγιτική απόφαση (808/10), κάνοντας δεκτή εισήγηση του αρεοπαγίτη Β. Λυκούδη, κρίνει ότι η νομοθετική παρέμβαση που παρέκαμψε τα συμβαλλόμενα μέρη, λύνοντας συμφωνημένες σχέσεις εργασίας πρόωρα και χωρίς οποιαδήποτε αποζημίωση, παραβιάζει το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Και τούτο γιατί, έχοντας γνήσια αναδρομική δύναμη, αποτελεί μεταγενέστερη αδικαιολόγητη επέμβαση του νομοθέτη που περιορίζει ανεπίτρεπτα την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας που διαπιστώθηκε ομόφωνα, η υπόθεση παραπέμφθηκε υποχρεωτικά στην Ολομέλεια ΑΠ, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και από το ΣτΕ, με τη διαπίστωση της παράνομης απομάκρυνσης εκατοντάδων γενικών διευθυντών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που θα πρέπει επίσης να αποζημιωθούν για το διάστημα της αντισυνταγματικής παραγκώνισής τους, με βασικό εργαλείο την «αμαρτωλή» προφορική συνέντευξη.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails