Μπαράζ κατασχέσεων εις χείρας τρίτων


Η πρακτική της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων αναμένεται να επεκταθεί σε πολλούς τομείς του λιανεμπορίου

«Τσουνάμι» κατασχέσεων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο έρχεται από την εφορία. Με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε κατασχέσεις οφειλών εις χείρας τρίτων.

Η αρχή έγινε με πάνω από 302 επιχειρήσεις που προμηθεύουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χρωστούν στο Δημόσιο συνολικά 66,62 εκατ. ευρώ. Η εφορία επέδωσε κατασχετήρια εις χείρας των σούπερ μάρκετ για τα ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο οι προμηθευτές τους. Ετσι τα σούπερ-μάρκετ αντί να εξοφλήσουν τους προμηθευτές, θα τα αποδώσουν στο Δημόσιο.................

Η πρακτική της κατάσχεσης οφειλών εις χείρας τρίτων αναμένεται να επεκταθεί σε πολλούς τομείς λιανεμπορίου, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε βάρος ιδιωτών οφειλετών του Δημοσίου μέσω παρακρατήσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις 18 Μαρτίου 2011 και αφορούσε σε 290 προμηθευτές της - οφειλέτες του Δημοσίου, με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ. Η εταιρεία κατέθεσε στην εφορία θετική δήλωση στις 28 Μαρτίου 2011 και θα καταβάλει άμεσα ποσό 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεών της, σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών 42 από αυτές.
Δέσμευση
Επίσης, η εταιρεία με τη δήλωσή της δεσμεύεται να αποδίδει στο μέλλον και κάθε άλλο ποσό που θα γεννηθεί από τη συνεργασία της με αυτούς τους 290 οφειλέτες και μέχρις εξοφλήσεως των υποχρεώσεων καθενός από αυτούς.

Επίσης, στις 24 Μαρτίου 2011 επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης μεγάλης αλυσίδας, που αφορά σε 302 προμηθευτές της - οφειλέτες του Δημοσίου. με οφειλές συνολικού ύψους 38.127.101 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους 302 προμηθευτές των σούπερ μάρκετ δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις, αν και ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες μονάδες παραγωγής κρέατος και πουλερικών.
Κύκλοι της αγοράς σημείωναν, πάντως, πως το μέτρο της κατάσχεσης οφειλών στα χέρια τρίτων θα περιορίσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά.
Μαρία Βουργάνα  ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails