Στοιχεία φωτιά στα χέρια της εισαγγελίας Μονάχου 50 εκατ. ευρώ καίνε για τα υποβρύχια


http://www.protothema.gr
 
Την ίδια ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Άκη Τσοχατζόπουλο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, η εισαγγελία του Μονάχου άσκησε ποινική δίωξη δίωξη σε δύο στελέχη της Ferrostaal για δωροδοκία στην πώληση υποβρυχίων σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον ενός πρώην μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και ενός πρώην πληρεξούσιου της Ferrostaal

για..................
δωροδοκία δημόσιων λειτουργών άλλης χώρας, προκειμένου να προωθηθούν συμφωνίες πώλησης υποβρυχίων. Το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σχετίζεται με τις πωλήσεις υποβρυχίων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εισαγγελίας η μήνυση έχει ήδη ασκηθεί στις 18 Μαρτίου.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ap/dapd,  για την περίπτωση της Ελλάδας, πρόκειται για τις δύο συμφωνίες που έκλεισε το κονσόρτσιουμ της Ferrostaal και της κατασκευάστριας εταιρίας Howardtswerke Deutsche Werft AG (HDW) μεταξύ 2000 και 2002 για την πώληση των υποβρυχίων στην χώρα μας.


Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι δύο κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους «συμβούλους» για τις απαραίτητες επαφές με φορείς αποφάσεων στην Ελλάδα. Μέσω των «συμβούλων» διατέθηκαν 50 εκ. ευρώ μόνο για το διάστημα μεταξύ 2000 και 2003, ενώ άλλα 11 εκ. διατέθηκαν το 2007.


Βάσει της δικογραφίας, προμήθειες καταβλήθηκαν και στην περίπτωση της πώλησης υποβρυχίων στην Πορτογαλία και μάλιστα σε Πορτογάλο Γενικό Πρόξενο, για να προωθήσει τις απαραίτητες επαφές με εκπροσώπους της πορτογαλικής κυβέρνησης.


Οι έρευνες της εισαγγελίας εις βάρος και άλλων στελεχών της εταιρίας συνεχίζονται.

Πάντως, εκπρόσωπος της εισαγγελίας Μονάχου ανέφερε ότι οι προσπάθειες συμβιβασμού με την εταιρία απέτυχαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η εταιρία δεν ήταν σε θέση να καταβάλλει το πρόστιμο των 196 εκ. ευρώ που ζητούσε η εισαγγελία.

Η Ferrostaal ήταν μέχρι το Μάρτιο του 2009 θυγατρική της ΜΑΝ, η οποία πούλησε το 70% στην αραβική IPIC. Εξαιτίας του σκανδάλου των προμηθειών και του οικονομικού κόστους που συνεπάγεται, η IPIC αρνείται να αγοράσει και το υπόλοιπο 30% και απειλεί μάλιστα με ακύρωση της συμφωνίας εξαγοράς.

Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails