Το πράσινο ναυάγιο είχε και... καπετάνιο ...



Ο ήχος της παταγώδους αποτυχίας της πολυμετοχικότητας ακούγεται παρατεταμένα εδώ καιρό κι έχει ονοματεπώνυμα... Μπορεί ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να εξαπέλυσε έντονο «πυρ» κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά νωρίτερα, έστω και έμμεσα, έβαλε στην ίδια ζυγαριά και τον...........

Νικόλα Πατέρα!

Η παραδοχή του τέως προέδρου της ΠΑΕ περί «λαθών που έκανε στη διάρκεια της θητείας του», ναι μεν κράτησε χαμηλά τους τόνους κριτικής του Ι. Βαρδινογιάννη, όμως δεν θα μπορούσε να τον απαλλάξει από το πρώτο επίπεδο του «κατηγορητηρίου». Στην παραλαβή της Εταιρείας «καθαρής από υποχρεώσεις και χρέη προς τρίτους», όπως τόνισε στη δήλωσή του ο Γ. Βαρδινογιάννης, ήταν παρών και ο Νικόλας Πατέρας.

«Τρία χρόνια αργότερα, με την ΠΑΕ να βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα», όπως τόνισε ο μεγαλομέτοχος, τον τίτλο του ηθικού αυτουργού τον διεκδικεί εξίσου και ο τέως πρόεδρος, και γιατί είχε τον απόλυτο έλεγχο από το 2008 έως τον περασμένο Δεκέμβριο (με εξαίρεση το τρίμηνο του περασμένου καλοκαιριού, διάστημα στο οποίο ξοδεύτηκαν μόλις 1,6 εκατ. ευρώ για μεταγραφές) σε συνεργασία με τον Ανδρέα Βγενόπουλο... Μάλιστα, με τον «Μίστερ MIG» να... πηγαινοέρχεται με παραιτήσεις-αφίξεις, ο Ν. Πατέρας αρκετές φορές έπαιζε... μπάλα μόνος του, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην τεχνικό διευθυντή Κώστα Αντωνίου και χωρίς καν να ενημερώνει τον τότε γενικό διευθυντή και «δεξί χέρι» του Βαρδινογιάννη στην ΠΑΕ, Φάνη Βουτσαρά...

Οταν ο Τζίγγερ κάνει λόγο για «190 εκατ. ευρώ που εξανεμίστηκαν» σε αυτή την τριετία και το δίδυμο Πατέρα - Βγενόπουλου ήταν αμετακίνητο στην ηγεσία, πώς είναι δυνατόν να μένει στο «απυρόβλητο» ο άνθρωπος που καθόταν στον προεδρικό θώκο και είχε καθημερινή τριβή (σε αντίθεση με τον Βγενόπουλο) σχεδόν σε ό,τι απασχολούσε την ΠΑΕ;

Αντιστρόφως ανάλογη
Η συμμετοχή του Νικόλα Πατέρα στα «λάθη» που οδηγούν τον Παναθηναϊκό με μαθηματική ακρίβεια σε ειδικές ρυθμίσεις λειτουργίας, με περικοπές συμβολαίων, πωλήσεις, μεταγραφές ελεύθερων παικτών, μακριά από τις... παχυλές υποσχέσεις των «σωτήρων» του 2008, είναι πολύ μεγαλύτερη του ποσοστού (5,3%) που υποστηρίζει ότι θέλει να συνεχίσει να διαθέτει. Οπως είναι και υπερβολικά πολλά τα χρήματα που βγήκαν από το ταμείο επί εξουσίας των δύο μεγαλομετόχων, σε σχέση με τα «κατορθώματα» της ομάδας αλλά και τη σημερινή πάμφτωχη εικόνα της.

Γιατί, ναι μεν ήρθαν παίκτες μεγάλης εμβέλειας, αλλά... πότε ή για πόσο διάστημα ανέβασε ανάλογα η ομάδα την απόδοσή της, εκτός από την περασμένη σεζόν; Η πρόκριση του 2009 στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ που επικαλείται τακτικά ο Ν. Πατέρας θυμίζουμε ότι σημειώθηκε με εννέα παίκτες στην ενδεκάδα, από την κατατρεγμένη ομάδα της προηγούμενης χρονιάς, με τον Πεσέιρο.

Παράλληλα, η ομάδα των 190 εκατ. ευρώ τερμάτισε την πρώτη χρονιά στην 3η (!) θέση με διαφορά δέκα βαθμών από τον Ολυμπιακό και φέτος είναι εκτός όλων των στόχων από τις αρχές Μαρτίου.

Οι χειρισμοί του Νικόλα Πατέρα, μετόχου που συνέβαλε στην αύξηση των 65 εκατ. ευρώ του 2008 προσφέροντας 10 εκατ., όχι μόνο αποτέλεσαν την κύρια γενεσιουργό αιτία για τις «αλόγιστες δαπάνες», αλλά φωτογράφισαν και τον ίδιο, οι χαρακτηρισμοί του Γ. Βαρδινογιάννη στην επίμαχη ανακοίνωση, περί «περαστικών και καιροσκόπων που προκάλεσαν τα προβλήματα».

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Ηταν στραβό το κλίμα, το έφαγαν και οι κασέτες

Χειρότερα δεν γινόταν για τον Νικόλα Πατέρα, σε μια εβδομάδα ιδιαίτερα δύσκολη για εκείνον. Διότι δεν του έφταναν οι όποιες ευθύνες τού επέρριψε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης για το γεγονός ότι 190 εκατ. ευρώ έγιναν αέρας στο διάστημα της προεδρίας του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήρθε και η «διαρροή» της κατάθεσής του στον αθλητικό εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου, για δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες -μία πριν και μία μετά το ματς- που είχε με τον διαιτητή του αγώνα Αρη-ΠΑΟ (0-1), Γ. Δαλούκα. Κύκλοι από το περιβάλλον του Ν. Πατέρα δεν αμφισβήτησαν την ύπαρξη των δύο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Θεσσαλό ρέφερι, αλλά δικαιολογούσαν την πρωτοβουλία του αυτή ισχυριζόμενοι ότι το έκανε για να προστατέψει την ομάδα του, επειδή είχε μάθει τα παιχνίδια που παίζονταν σε βάρος του ΠΑΟ.

Οσο για το δεύτερο τηλεφώνημα, οι ίδιες πηγές διατείνονται πως έγινε προκειμένου να παραπονεθεί στον Γ. Δαλούκα, επειδή στο β' ημίχρονο του αγώνα Αρη-ΠΑΟ έπαιζε 70-30 υπέρ του γηπεδούχου. Για το πέναλτι του Βύντρα, άλλωστε, που είχε γίνει στο πρώτο ημίχρονο, ο Ν. Πατέρας είχε και τότε την κατηγορηματική θέση πως ήταν καθαρή ανατροπή. Παρότι οι περισσότεροι άλλο είχαν δει... Αρα η ομάδα του, κατά την κρίση του, δεν είχε ευνοηθεί στο πρώτο 45λεπτο.

ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ
Εδωσαν 120 εκατ. ευρώ κι έχτισαν παλάτι στην άμμο

Η υπογραφή του Ν. Πατέρα σε μια ομάδα με πλουσιότατη βιτρίνα αλλά φτιαγμένη στην άμμο, με σκοπό ν' αποδώσει άμεσα τα μέγιστα, αδιαφορώντας αν «προσημειώνεται το μέλλον της σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο» (απόσπασμα δήλωσης του Τζίγγερ) με τετραετή συμβόλαια συνολικού κόστους 22 εκατ. ευρώ και εξόδων, μόνο για το ποδοσφαιρικό τμήμα, 58 εκατ. -τον πρώτο χρόνο- και 61,2 εκατ. ευρώ τον δεύτερο (!) είναι πολύ πιο φαρδιά από αυτή του Βγενόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου μετόχου. Και όσο φανταχτερά είναι τα συμβόλαια του Σισέ, του Καραγκούνη, του Λέτο και του Κατσουράνη που τώρα «πνίγουν» την ΠΑΕ, άλλο τόσο εξωπραγματικό είναι το νούμερο των 43 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την πρώτη διετία, σε ομάδες και σε μάνατζερ!

Οσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και η αξία των αριθμών, δεν είναι μακρινό το 2004 όταν ξοδεύτηκαν, και στις δύο μεταγραφικές περιόδους, 3,4 εκατ. ευρώ για την ομάδα που πήρε το νταμπλ και όχι 120 εκατ. ευρώ όπως έγινε το 2008 και το 2009 για να έρθει η ίδια επιτυχία! «Στο ποδοσφαιρικό τμήμα δεν έχουν δημιουργηθεί υπεραξίες...», ανέφερε ο Τζίγγερ, ξέροντας πολύ καλά ότι ακόμα κι αν πωληθούν ο Σισέ, ο Λέτο και ο Νίνης, με τις σημερινές συνθήκες που θα επιδεινωθούν το καλοκαίρι στην αγορά, είναι αμφίβολο αν συγκεντρωθεί το ελάχιστο ποσό των 10 εκατ. ευρώ που ζητεί ο Γόντικας για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου...

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΡΗΞΗ
Oταν η ασπίδα... έγινε τσεκούρι

ΟΓιάννης Βαρδινογιάννης, παρά τα όποια παράπονα είχε, από τους πρώτους μήνες της πολυμετοχικότητας από τον... φίλο του Νικόλα Πατέρα, εξέφρασε συχνά, με δηλώσεις ή ανακοινώσεις του, την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του στο πρόσωπό του. Το έκανε την περίοδο που ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ δεχόταν έντονη κριτική για «κακοδιαχείριση», για πρωτοσέλιδα της αθλητικής εφημερίδας «Η Πράσινη» που κρίθηκαν μειωτικά για το ρόλο του Ν. Πατέρα, αλλά και στις αρχές του χρόνου, όταν δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Καρφί» ήθελε τον μεγαλομέτοχο του «τριφυλλιού» να ζητάει από τον Τζίγγερ τα χρήματα που έβαλε στις δύο αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου...

Το γεγονός ότι ο Ν. Πατέρας ξέχασε πολύ γρήγορα πως ο Ι. Βαρδινογιάννης, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία πολλών χρόνων, σχεδόν τον επέβαλε στους άλλους μεγαλομετόχους, τον Μάιο του 2008, για τη θέση του προέδρου, κρίθηκε από τον Τζίγγερ ως το πρώτο σημαντικό «φάουλ» σε βάρος του... Κι ακολούθησαν αρκετά ακόμα.

Κόντρες και σπόντες
Με την πάροδο του χρόνου, ο Ν. Πατέρας έπαψε να έχει την οποιαδήποτε επαφή με τον άνθρωπο που διατηρούσε την πλειοψηφία των μετοχών, συμμάχησε με τον Α. Βγενόπουλο που βρέθηκε αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον Βαρδινογιάννη, δεν μιλούσε ποτέ για τις «αλόγιστες δαπάνες» και έκλεινε τα μάτια στη «μαύρη τρύπα» που άρχισε να εμφανίζεται από το τέλος της πρώτης σεζόν, όταν υποσχέθηκε στον μεγαλομέτοχο ότι «θα συμμαζέψει τα έξοδα» και στην πράξη έγινε το αντίθετο, σε φάσεις κρίσης (Μάιος 2009, Αύγουστος 2010) δημοσιοποίησε μέρος των επιστολών που είχε ανταλλάξει με τον Τζίγγερ και απαξίωνε σε κάθε ευκαιρία την πολιτική της ΠΑΕ την οκταετία 2000-2008.

Λίγο πριν ο Τζίγγερ ανακοινώσει τη δωρεά του 25% της ΠΑΕ είχε προβεί σε δήλωση-μήνυμα με αποδέκτη και τον Ν. Πατέρα: «Είναι δύσκολο για την ομάδα να μένει ανεπηρέαστη από μια ανοιχτή προσπάθεια υπονόμευσής της προτού ακόμα ξεκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι αυτή η προσπάθεια εκπορεύεται από πρόσωπα μέσα από τον Παναθηναϊκό. Εχουν επιλέξει συνειδητά τη δημιουργία ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας, βάζοντας τους ιδιοτελείς τους σκοπούς πάνω από το συλλογικό συμφέρον»...

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος επίσης συγκρούστηκε αρκετές φορές με τον Πατέρα για τη στάση του δεύτερου να «κάνει του κεφαλιού του» (όπως έλεγε συχνά ο Θ. Γιαννακόπουλος).

«Τον κάναμε πρόεδρο από το πουθενά» είπε ο Παύλος στις 9 Δεκεμβρίου 2009 σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ίδιος αλλά και ο Τζίγγερ έμαθαν από τις εφημερίδες την απόφαση του τέως προέδρου να αντικαταστήσει τον Τεν Κάτε με τον Νιόπλια...
ethnos

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails