Πάρτε μέτρα για απάτη και φοροδιαφυγή


Ο Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Σχεδόν έναν χρόνο από την υπογραφή του μνημονίου, οι εταίροι και δανειστές μας είναι πλέον σε θέση να ορίσουν με ακρίβεια τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Β. Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δεν δίστασε να προβεί σε σειρά παραινέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Αφού επισήμανε ότι η παρουσία του στην Αθήνα αποτελεί «μήνυμα υποστήριξης της δουλειάς που γίνεται και που πρόκειται να γίνει» τόνισε:

«Οι αλλαγές απαιτούν προσπάθεια από όλους. Το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες από την ελληνική κοινωνία, και γι' αυτό η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Για τον λόγο αυτό η καταπολέμηση της..............
απάτης, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας. Και είμαι πεπεισμένος για τη δέσμευση της κυβέρνησης της Ελλάδας ως προς τον στόχο αυτόν».
Ο Κ. Παπούλιας με τον Χ. Β. Ρομπάι στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Κ. Παπούλιας με τον Χ. Β. Ρομπάι στο Προεδρικό Μέγαρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόνο τυχαία δεν ήταν. Για την ακρίβεια, ήταν συμφωνημένη με όλους τους βασικούς «παίκτες» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που ήταν στην ελληνική πρωτεύουσα τις προηγούμενες ημέρες, έστειλε στις Βρυξέλλες μια εξαιρετικά ανησυχητική αναφορά.
Επισήμαινε: υστέρηση στα έσοδα, υπέρβαση στα έξοδα (τουλάχιστον σε 8 από 14 υπουργεία που έλεγξαν) και κίνδυνο μεταρρυθμιστικής ακινητοποίησης, εξαιτίας ατολμίας υπουργών και αντιδράσεων της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνει απολογισμό της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, αναγνώρισε δυσκολίες. Τη σκέψη του είπε δημόσια ο Β. Εξαρχος: «Ο απολογισμός θα πρέπει να γίνει από κάθε υπουργείο χωριστά»!
Η ανάγκη να υπάρξουν συνεννοήσεις οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του στο χθεσινό ΚΤΕ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου απέφευγε να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα για Πέμπτη και Παρασκευή. Ολα τα στοιχεία όμως οδηγούν στο ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την Παρασκευή η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ωστε ο Γ. Παπανδρέου να ενημερώσει και την κοινή γνώμη για το τι «παίζεται» τις ερχόμενες τριάντα ημέρες. Η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και απαιτεί:
  • Αμεσες αποκρατικοποιήσεις.
  • Κατάργηση φορέων του Δημοσίου που δεν έχουν πλέον νόημα.
  • Μείωση των επιδοτήσεων.
  • Μείωση του μισθολογικού κόστους σε Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Πάγωμα των προσλήψεων.
Η κυβέρνηση άκουσε χθες από τα χείλη του Χ. Β. Ρομπάι και άλλες ενδιαφέρουσες «παρατηρήσεις»:
  • «Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από την κυβέρνηση είναι απαραίτητες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο σύγχρονη, και να είναι σε θέση να αναπτυχθεί ταχύτερα και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στο μέλλον».
  • «Το βασικό είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση -εγκαίρως και αποτελεσματικά- των θαρραλέων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχουν συμφωνηθεί».
  • «Ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, για να υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, και περισσότερες θέσεις εργασίας».
Ο Χ. Β. Ρομπάι έκανε ένα ακόμη βήμα: «Είναι αναπόφευκτες αλλαγές και θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν από πάρα πολύ καιρό. Η Ευρώπη δεν φταίει γι' αυτό. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθάει για το μέλλον της Ελλάδας. Ξέρω ότι αυτό το μήνυμα δεν κατανοείται πολύ εύκολα, αλλά είναι η αλήθεια».
«Ολοι μαζί και ο καθένας μας ξεχωριστά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή» απάντησε ο Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέρριψε κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση: «Δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, και ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΡΟΜΠΑΪ
Ανάγκη για προώθηση της ανάπτυξης, όχι σε ασφυκτικά όρια

Μηνύματα με αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ηγέτες της ΕΕ περιελάμβανε η τοποθέτηση του κ. Αντ. Σαμαρά στη συζήτηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Β. Ρομπάι. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε στον ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο την ανάγκη προώθησης μέτρων ανάπτυξης που θα βοηθήσουν την οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά των χωρών της Ευρωζώνης συνολικά. Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ρεαλισμό και να μη θέτει ασφυκτικά όρια, ενώ σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του και πως αυτό πρέπει να φτάσει στις Βρυξέλλες.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς επέλεξε να απευθυνθεί στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «υπάρχει διέξοδος και λύση, αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας, με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα». «Η αλλαγή πολιτικής ?θα πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση? δεν σημαίνει ήττα. Ηττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος» κατέληξε.
Για την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είπε και δημόσια ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα», ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση του κόμματός του παρέπεμψε στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, που θα γίνει ?κατά πάσα πιθανότητα? στις 9 Μαΐου.
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υποφέρουν τα αδύναμα στρώματα

Στη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα αδύναμα οικονομικά στρώματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που επιβάλλονται, αλλά και στο πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής που αυτά συνεπάγονται, έδωσε έμφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε χθες με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι:
«Τα αδύναμα στρώματα του ελληνικού λαού υποφέρουν και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ρομπάι, ο οποίος χαρακτήρισε «μέγιστες» τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση.
Ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμβολή του στην προώθηση μερικών από τα αιτήματα της χώρας μας, αλλά, όπως σημείωσε με κάποια απογοήτευση, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails