Δισεκατομμύρια από τα κοιτάσματα της Ελλάδας!




Μέχρι και το 1/3 των εθνικών αναγκών σε υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να καλύψει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος για εξοικονόμηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη 10ετία. Έρευνα για νέα κοιτάσματα στο μέγεθος του Πρίνου.
Έσοδα ύψους 10 - 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα 10 - 15 χρόνια μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες επενδύσεων και τα κέρδη των εταιριών................
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις "Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη".
"Η εκτίμηση ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου.
Αυτό ισοδυναμεί με 350.000.000-500.000.000 βαρέλια πετρελαίου τα οποία με τιμή 100 δολ. το βαρέλι, σημαίνουν έσοδα 35-50 δις δολάρια.
Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθούν οι δαπάνες των επενδύσεων / γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, απομένουν δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο υφυπουργός ανήγγειλε επίσης ότι με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έρευνας / εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο 20 %.
Μέχρι την ίδρυση του φορέα, με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε επεξεργασία, ενιαιοποίηση και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων που έγιναν στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια.
Κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα
Αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθεί η χώρα μας ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συμφωνία κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στο Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σηματοδοτεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την απευθείας αγορά φυσικού αερίου της Κασπίας.
Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για την απαράδεκτη μεροληψία ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών υπέρ του αγωγού Nabucco, και τόνισε ότι η επιλογή του αγωγού που θα κατασκευασθεί σε αυτή τη φάση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με πολιτικά κριτήρια, παρά μόνο με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας, σημεία στα οποία υπερέχει ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η επιτροπή του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θα οριστικοποιήσει τον κατάλογο των πέντε προεπιλεγέντων, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον τελικό ανάδοχο.

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails