Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο


Η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Ανάπλαση της οδού Τσιμισκή και της περιφερειακής τάφρου της Θεσσαλονίκης, ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, αρχαιολογικοί περίπατοι και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου είναι τα πρώτα έργα με τα οποία μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης το στρατηγικό σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στον αστικό ιστό περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ
Παράλληλα, τρεις περιοχές του ιστορικού κέντρου (Διοικητήριο, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη) εντάσσονται στις υπό αναζωογόνηση αστικές συνοικίες, με την παροχή ειδικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, ενώ ύστερα από αίτημα του δημάρχου Γ. Μπουτάρη θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Χ4» κατά τα πρότυπα του «Αθήνα Χ4», που δημιουργεί «πράσινους κήπους» στον σταυρό που δημιουργούν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων.............

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πρόσωπο
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και Ν. Σηφουνάκης, από τη Θεσσαλονίκη όπου παρουσίασαν τις βασικές αρχές του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της πόλης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
Το νέο Ρυθμιστικό υιοθετεί τη λογική της συμπαγούς πόλης, δηλαδή της ανάπτυξης από τα μέσα και όχι προς τα έξω, όπως είπε η υπουργός, με την αναχαίτιση της άναρχης επέκτασής της και την επιστροφή της κατοικίας μέσα στο κέντρο.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε την προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στον άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας-Λεωφόρου Νίκης και για τον περιβάλλοντα χώρο του Επταπυργίου, έκτασης 46 στρεμμάτων. Επίσης ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης με πόρους από το Πράσινο Ταμείο για τη μελέτη της ανάπλασης της Τσιμισκή με τρόπο που θα κριθεί κατάλληλος για να υποδεχτεί το τραμ, ενώ μέρος της θα μετατραπεί σε πεζόδρομο με ήπιες μετακινήσεις.
Ως τον Ιούλιο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της ανάπλασης της περιφερειακής τάφρου, προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος ο ΟΡΘΕ για την προκήρυξη πέντε διαγωνισμών για ισάριθμες επιμέρους μελέτες σε επίπεδο masterplan για τον στρατηγικό ανασχεδιασμό της παραλιακής ζώνης από τον Γαλλικό ποταμό ως τη Μηχανιώνα.
Επιπλέον θα διπλασιαστεί η προστατευόμενη περιοχή του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου, το οποίο θα αποκτήσει θεσμικό πλαίσιο ανάλογο του Υμηττού.

Γ. Μπουτάρης
Αιχμές για τον ρόλο του Δήμου

Η κ. Μπιρμπίλη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη, ο οποίος πάντως στην τοποθέτησή του άφησε αιχμές για τον «άνωθεν επιβαλλόμενο προσδιορισμό» του χαρακτήρα των συγκεκριμένων αστικών αναπλάσεων και ζήτησε να δοθεί πρωτεύων ρόλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Ν. Σηφουνάκης ανέφερε πως το ΥΠΕΚΑ είναι ανοιχτό σε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση φορέων για την ανάπλαση του χώρου που θα απελευθερωθεί στο κέντρο της πόλης από τη μεταφορά της ΔΕΘ, ενώ τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της εκτός σχεδίου δόμησης, επικεντρώνοντας κυρίως στη Χαλκιδική, όπου θα μπουν περιορισμοί στην άναρχη ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails