Κρίση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό µετά τη µίνι ανταρσία



Η έντονη αντίδραση του ΚΤΕ Οικονοµικών για τα «φρουτάκια» δεν έφερε µόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου στα πρόθυρα της παραίτησης αλλά και στην κυβέρνηση τη χειρότερη κρίση της
Με µπαράζ πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών απαντά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην κρίση που ξέσπασε την περασµένη Πέµπτη µεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Οµάδας και έλαβε τον χαρακτήρα πολιτικής κρίσης µείζονος σηµασίας. Η έντονη αντίδραση του..........
Κοινοβουλευτικού Τοµέα Ελέγχου (ΚΤΕ) Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ στο νοµοσχέδιο για τα φρουτάκια και τη νοµιµοποίηση του τζόγου το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου µε αποτέλεσµα την αναποµπή του, δεν ώθησε µόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου στα πρόθυρα της παραίτησης και την κυβέρνηση στη χειρότερη κρίση της από τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και το Μέγαρο Μαξίµου να εξετάζει αναγκαστικά σειρά σεναρίων για τη διαχείρισή της.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε:

n Να συγκληθεί άµεσα το Υπουργικό Συµβούλιο – όπως πιστεύεται αυτό θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, µια ίσως σήµερα και µια την προσεχή Πέµπτη. n Να συγκληθεί το Πολιτικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να εξετάσει την κατάσταση και ενδεχοµένως να προετοιµάσει νέα σύνοδο του Εθνικού Συµβουλίου.

n Να συγκληθούν όλοι οι ΚΤΕ προκειµένου όλοι οι υπουργοί να ενηµερώσουν τους βουλευτές για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους και τις νοµοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν το επόµενο διάστηµα. Μάλιστα, στις δέκα το πρωί συνεδριάζει εκ νέου και ο ΚΤΕ Οικονοµικών. Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει το απόγευµα διαδοχικές συναντήσεις µε πολλά µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου.

Εξετάζεται παράλληλα και σε δεύτερο επίπεδο αν την Πέµπτη θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Οµάδα ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει άµεση επαφή µε τους βουλευτές προκειµένου να εκτονωθεί η έκρυθµη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της. Αλλωστε ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχε ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα µε έναν κύκλο υπουργών ώστε να οριστικοποιήσει το περιεχόµενο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας 2012-2015 για να το παρουσιάσει ο ίδιος, ενταγµένο στο «εθνικό σχέδιο» για την πορεία της χώρας τα επόµενα δύο χρόνια µέχρι τις εκλογές. Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 15 Απριλίου και αυτός ο χειρισµός φαίνεται να προκρίνεται από τους περισσότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού – καθώς µετά τα τελευταία γεγονότα µάλλον εγκαταλείπεται η ιδέα να παρουσιάσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα 2012-2015 ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου – και σε δεύτερη φάση κ. Παπανδρέου να εµφανίσει το «εθνικό σχέδιο» για την πορεία της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές, ο κ. Παπανδρέου είναι εξαιρετικά προβληµατισµένος για τη συνέχεια καθώς διαπιστώνει ότι πλέον η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε ρυθµιστή της κατάστασης ώστε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, η οποία αναµένεται να διεξαχθεί περί τα µέσα Μαΐου, να θεωρείται το «σηµείο µηδέν» για τις εξελίξεις.

Χωρίς να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι πρώτη φορά από τη µεταπολίτευση και µετά συµβαίνει να αναπέµπεται από τη συµπολίτευση νοµοσχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί και µάλιστα δύο φορές από το Υπουργικό Συµβούλιο, είναι προφανές ότι κατά την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος τυχόν µη συγκέντρωση του συνόλου των ψήφων (156) οδηγεί τη χώρα µοιραία σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση στάθηκε... τυχερή διότι λόγω της τετραήµερης απεργίας των εργαζοµένων στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης το θέµα της αναποµπής παρέµεινε στον στενό κύκλο πολιτικών και δηµοσιογράφων και δεν είχε την προβολή που θα είχε σε διαφορετική περίπτωση. Με τα ΜΜΕ σε λειτουργία, µοιάζει εξαιρετικά απίθανο να µην υπήρχαν «απώλειες» κατά τη διαχείριση της κρίσης.

Μια τέτοια «απώλεια» θεωρείται βέβαιο ότι θα ήταν αυτή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δύσκολα θα παρέµενε στη θέση του καθώς αποχωρώντας από τον ΚΤΕ Οικονοµικών δήλωσε στους βουλευτές, οι οποίοι του είχαν ξεκαθαρίσει ότι «δεν ψηφίζουν το νοµοσχέδιό του» για τον τζόγο, πως «είναι υποχρεωµένος να ενηµερώσει τον Πρωθυπουργό». Σύµφωνα µε πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πράγµατι ο κ. Παπακωνσταντίνου ενηµέρωσε τον κ. Παπανδρέου ο οποίος βρισκόταν σε επίσηµη επίσκεψη στην Πολωνία. Οπως αναφέρεται, παράλληλα έθεσε και την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού δηλώνοντας αδυναµία να συνεχίσει «υπό αυτές τις συνθήκες». Ο κ. Παπανδρέου, υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές, απέτρεψε τον κ. Παπακωνσταντίνου, του δήλωσε ότι τον στηρίζει και τον κάλεσε «να συνεχίσει τη δουλειά του».

Ωστόσο, παρά τη στήριξη του Πρωθυπουργού, µοιάζει ιδιαίτερα αδύναµο το σενάριο να παραµείνει ο υπουργός Οικονοµικών στη θέση του µετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, αν όλα εξελιχθούν οµαλά για την κυβέρνηση και το Πρόγραµµα ψηφιστεί χωρίς προβλήµατα µετά και τις παρεµβάσεις που θα γίνουν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο, προβαίνοντας σε ανασχηµατισµό της κυβέρνησης µε το σκεπτικό «να τρέξει το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας, να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστούν οι δαπάνες». Σε αυτή την περίπτωση, πολλοί διατείνονται ότι ο ανασχηµατισµός θα αρχίσει από το υπουργείο Οικονοµικών στη λογική πως «ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του εκεί».ΤΑ ΝΕΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails