Νέες περικοπές στα επιδόματα στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ

Summer Academy 2010 [MEETING]

Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Νέες περικοπές μισθών σε ΔΕΚΟ και το ευρύτερο δημόσιο, ειδικότερα στα επιδόματα υπαλλήλων οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο με αντίστοιχα προσόντα, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκτός απροόπτου, την Τετάρτη στην Αθήνα φθάνουν οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ από χθες τεχνικό κλιμάκιο που βρίσκεται ήδη..............................
στην Αθήνα ξεκινά μαραθώνιο επαφών και διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων άνω των 25 δισ. ευρώ της περιόδου 2011 - 2015. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται καταρχήν στα πρόσθετα μέτρα άνω των 4 δισ. ευρώ, που απαιτούνται φέτος μετά και την εκτίναξη του περσινού ελλείμματος στην περιοχή του 10,6%. Χθες το κλιμάκιο επισκέφθηκε του υπουργείο Εργασίας όπου είχαν συζητήσεις με συνεργάτες της υπουργού και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για το πόσο έχουν μειωθεί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Eurogroup
Στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στην Βουδαπέστη ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την υπέρβαση του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε πως φέτος δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα όπως αυτά που λήφθηκαν το 2010, μεταξύ εκείνων και η μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων έκτακτων εισφορών για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα. Αναφερόμενος στα σχέδια για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, είπε πως στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν είναι δυνατόν δύο δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, με το ίδιο ακριβώς επίπεδο εκπαίδευσης και να παίρνουν τελείως διαφορετικούς μισθούς».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αλλαγές να μην ισχύσουν αμέσως, αλλά να μεσολαβήσει μεταβατική περίοδος. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, πάντως, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, στον απόηχο δημοσιευμάτων περί κατάργησης των δώρων στο Δημόσιο, υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν καν υποβληθεί τέτοιες προτάσεις από όσους έχουν επισήμως αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών εναλλακτικών εκδοχών».
Από την πλευρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως η φετινή χρονιά θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμο τον επόμενο μήνα, καθώς η κυβέρνηση καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις εν αναμονή της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου αναφοράς. Με τα έσοδα να βρίσκονται «στο κόκκινο» και το Μάρτιο και την τρόικα να εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική για την ανάκαμψή τους άμεσα, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πυρετός συσκέψεων.
Σύσκεψεις
Σήμερα αναμένεται νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό το Γ. Παπακωνσταντίνου για να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων που θα ληφθούν φέτος. Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι η επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κατάργηση φοροαπαλλαγών, η θεσμοθέτηση κανόνα μίας πρόσληψης ανά επτά αποχωρήσεις αντί για πέντε που ισχύει σήμερα, επιβολή φόρου σε μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο και η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το χαμηλό συντελεστή 13%.

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails