Πετρέλαιο: Ξεκινά η διαδικασία για έρευνες στο Ιόνιο



Σε 12 μήνες η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να προκηρύξει νέο γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, ο οποίος προχωρά τη διαδικασία της διενέργειας σεισμικών ερευνών στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Ο υφυπουργός συγκρότησε 12μελή επιτροπή με πρόεδρο την καθηγήτρια του ΕΜΠ Σ. Σταματάκη, που θα υποστηρίξει τη διαδικασία χορήγησης αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων με γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης.
Η αρμόδια υπηρεσία που θα δώσει αυτές τις άδειες είναι.................
η διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής, αφού πρώτα αξιολογήσει τις προτάσεις των εταιριών και κάνει τη σχετική εισήγηση προς τον υφυπουργό.
Η διαδικασία της διενέργειας σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης (non exclusive surveys) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Δυτικής Ελλάδος, αφορά στην απόκτηση δεδομένων από διεθνείς γεωφυσικές εταιρίες που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών, καθώς και την προώθηση και πώληση των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Το μοντέλο αυτό έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τον θαλάσσιο χώρο και εφαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Τα σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικού χαρακτήρα δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς της έρευνας και παραγωγής να διερευνήσουν το υπέδαφος σε ευρείες περιοχές με εύκολο και γρήγορο τρόπο, ακολούθως να δεσμεύσουν στενότερες περιοχές για έρευνα και τέλος να μελετήσουν πετρελαϊκά συστήματα με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής.
Η διεθνής αγορά έχει ρυθμίσει τις διαδικασίες διάθεσης, περιορισμών, εμπιστευτικότητας και υποχρεώσεων, σύμφωνα με το πρότυπο σύμβασης της Διεθνούς Ένωσης Γεωφυσικών Εταιριών.
Η εταιρία συλλέγει, προωθεί και εμπορεύεται τα δεδομένα, ενώ το κράτος αδειοδοτεί, παραλαμβάνει δωρεάν όλα τα δεδομένα και τα παράγωγά τους και μετά την αποπληρωμή του κόστους συλλογής και επεξεργασίας, εισπράττει μέρισμα επί του οφέλους. ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails