Εκπτώσεις στο πακέτο των νέων φόρων


Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των νέων φόρων. Προωθούνται εκπτώσεις στα αρχικά σχέδια. Αφορούν μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ καθώς και εξαίρεση μισθωτών και συνταξιούχων από το χαμηλό αφορολόγητο όριο

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα φέρει πτώση τιμών σε βασικά είδη διατροφής
"Εκπτώσεις" στο πακέτο των νέων φόρων έχει ρίξει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία δεν εμφανίζεται αρνητική, αλλά επιμένει μετ΄ επιτάσεως σε δραστικές περικοπές στο Δημόσιο με κλείσιμο ΔΕΚΟ και απολύσεις υπαλλήλων.

Στο μέτωπο των εσόδων οι δύο βελτιωτικές κινήσεις που εξετάζονται είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του υψηλού από το 23% στο 20% και του χαμηλού από το 13% στο 10% με παράλληλες μετατάξεις κάποιων υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή και η εξαίρεση μισθωτών και συνταξιούχων από το νέο χαμηλότερο αφορολόγητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προωθεί...................................
αυτές τις παρεμβάσεις επιδιώκοντας αφενός να αποφευχθεί ένα νέο πλήγμα στα εισοδήματα ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και αφετέρου να επιτύχει πολιτική συναίνεση τουλάχιστον με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την οποία πιέζουν ΕΕ και ΔΝΤ.
Οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015 μπαίνουν στην τελική τους φάση και αναμένεται το "πακέτο" να κλειδώσει εντός των επόμενων 24ώρων. Πάντως οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα αποχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά πιθανότατα το Σάββατο.
Εκπτώσεις στο πακέτο των νέων φόρων
Οι αλλαγές
Πιο αναλυτικά για τον ΦΠΑ οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις ακόλουθες αλλαγές:

  • Στη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20%. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει αυτόματα σε μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσίες όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
  • Στη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σήμερα στο 10%, που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για όλα τα είδη διατροφής (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια), τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο και τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Βέβαια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες κ.λπ.) ενδεχομένως από την 1η Σεπτεμβρίου για να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος.
Παράλληλα εξετάζεται να ανέβουν στον υψηλό ΦΠΑ οι υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, οι υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και τα εισιτήρια κινηματογράφων, συναυλιών κ.ά.
Σε περίπτωση μείωσης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 10% ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% θα μειωθεί στο 5%.
Ο πολύ χαμηλός ΦΠΑ εφαρμόζεται σήμερα στα φάρμακα, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί πως η τρόικα επιμένει πολύ στο θέμα των φοροαπαλλαγών και ζητά να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ετσι μεταξύ των άλλων οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/ 2002 καθώς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα μειώνουν το εισόδημα, αλλά θα εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από τον φόρο.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ
Παζάρι για εξαίρεση των μισθωτών και των συνταξιούχων

Η εξαίρεση μισθωτών και συνταξιούχων από την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σε περίπτωση που οι δανειστές μας ανάψουν το πράσινο φως, το μέτρο θα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Πιο αναλυτικά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη γενικευμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Από το ψαλίδισμα του αφορολόγητου ορίου θα εξαιρεθούν σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου οι συνταξιούχοι, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το αφορολόγητο των 12.000.
Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου να εφαρμοστεί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή να εξαιρεθούν και οι μισθωτοί. Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2012, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011. Επιπλέον, το πακέτο φορο-μέτρων για το τρέχον έτος περιλαμβάνει: ? Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνοδευτεί με τη χορήγηση επιδόματος στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αλλά και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, ώστε να μετριαστεί η μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά από το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να μειωθεί από τα 412 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 340 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/λίτρο.
  • Αύξηση κατά 10% με 20% των τελών κυκλοφορίας του 2012. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό).
  • Επιβολή ετήσιου φόρου στους έχοντες σκάφη αναψυχής, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τα πολυτελή αυτοκίνητα, και ρύθμιση "τακτοποίησης" για τις αδήλωτες πισίνες.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails