Είναι αδιανόητο…


Από RYaN:
Είναι αδιανόητο να μην έχει το θάρρος η κυβέρνηση να πει στην τρόικα:
και να "χαλάσει" η δουλειά με τα 50 δις; Δύο χρόνια κόποι..
“Φτάσαμε στο όριο της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων. Δεν πάει παραπάνω. Αν θέλεις να καλύψεις τους δανειστές κάν’το. Αν πάλι όχι, αναλαμβάνεις και τις συνέπειες που θα προκύψουν στην Ευρώπη και στον πλανήτη.”
Και όταν κι αυτά τα μέτρα αποτύχουν, τότε..............
τί θα γίνει? Θα βγουν με τα πιστόλια να πάρουν ότι βρίσκουν γύρω τους? Και ποιος θα τα μαζέψει γι’ αυτούς?
Συμπληρώνω ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα (επαγγέλματα, ΔΕΚΟ, κλπ), αλλά αποκλείεται να αποδώσουν άμεσα. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να δεις τη διαφορά και εφόσον έχεις κάνει τη σωστή επιλογή μίγματος.
Προσθέτω ακόμα ότι το σχέδιο Σαμαρά είναι μια τραγική αποτυχία. Η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μπει βαθιά στην ανελαστική ζώνη των απολύτως απαραίτητων με χρωστούμενο χρήμα. Η όποια ελάφρυνση των φόρων δε θα επιφέρει καμία αύξηση στην κατανάλωση, παρά μόνο θα επιτρέψει στον κόσμο να ξεπληρώσει μικρό μέρος από δάνεια και κάρτες. Με άλλα λόγια και το κράτος δε θα εισπράξει τίποτα και οι τράπεζες θα λάβουν (πάλι) ένα γερό δώρο.
Προχθές σημείωσα ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από το 1979-80 στηρίζεται μόνο σε δάνεια και κοινοτικές επιδοτήσεις. Το αυτοδύναμο ΑΕΠ είναι αυτό του 1980, μόνο που τα γεωργικά προϊόντα αντικαταστάθηκαν από υπηρεσίες.
Με άλλα λόγια η Ελλάδα για να φτάσει αυτοδύναμα στο σημερινό ΑΕΠ χρειάζεται μία δεκαετία τουλάχιστον αυξανόμενων εξαγωγών – αυτό φαντάζομαι ότι απαντά στο οικονομικό δόγμα της αριστεράς, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα επέστρεφε στα οικονομικά μεγέθη του 1980, ίσως και πιο πίσω λόγω της αναστάτωσης.
Η Ευρώπη πάλι πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δανεικών, αλλά επενδύσεων και υποδομών. Τα δανεικά είναι η ασπιρίνη για τον πυρετό, όχι το φάρμακο. Αν η Ευρώπη ενδιαφέρεται να σώσει το ευρώ, την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή και γιατί όχι, ακόμα και την Ελλάδα σαν κοιτίδα της ιστορίας της, έχει ένα μόνο δρόμο: να επενδύσει στη χώρα, να ενθαρρύνει και όχι να αποθαρρύνει τους επενδυτές, να φέρει μέρος της παραγωγής της εδώ, να επενδύσει στο δικό της και δικό μας τουρισμό, στο δικό μας και δικό της πολιτισμό. Μόνο με συνοχή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου. Άλλωστε, όλοι αυτοί που ποντάρουν στη διαίρεση είναι τζογαδόροι της κακιάς ώρας που προσπαθούν να ρεφάρουν σε μία παρτίδα που κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν
πηγηShare/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails