Εκρηξη Γιώργου κατά την κόντρα Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου

ΤΑ ΝΕΑ

Γενική άποψη από το χθεσινό Υπουργικό  Συµβούλιο που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες
Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς συνταγή µε πέρυσι, αυτήν της οριζόντιας µαζικής επιβολής φόρων και δραστικών περικοπών σε συντάξεις - επιδόµατα, αλλά και µε µπαράζ αποκρατικοποιήσεων  εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονοµήσει 6,4 δισ. ευρώ για το 2011
Στόχος των νέων µέτρων είναι να σταλεί σαφές µήνυµα στις αγορές και την Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των δεσµεύσεων που ανέλαβε µε το Μνηµόνιο......................


Σήµερα, µία ηµέρα µετά τη δραµατική πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου (διήρκεσε περισσότερες από 6 ώρες), ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίµου τους πολιτικούς αρχηγούς επιχειρώντας να αναζητήσει µια συναίνεση για τα µέτρα αυτά – συναίνεση δύσκολη να επιτευχθεί, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, τουλάχιστον µε την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Το παζλ συµπληρώνεται από τη διαρροή πληροφοριών, σύµφωνα µε τις οποίες η τρόικα εµφανίζεται ανένδοτη έναντι της κυβέρνησης, «σαλαµοποιεί» το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, µε την αξιολόγηση για την 5η δόση του δανείου και τα νέα φοροεισπρακτικά µέτρα για το 2011 που ανακοινώθηκαν χθες, και ζητάει εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Η επανάληψη των διαπραγµατεύσεων αύριο ελπίζεται ότι θα άρει το αδιέξοδο, αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει ότι το Μεσοπρόθεσµο, που δεν είναι ακόµη έτοιµο, θα δηµοσιοποιηθεί σε 10 ηµέρες και αφού προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου.

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών στη δίωρη εισήγησή του ουσιαστικά περιέγραψε τους στόχους του προγράµµατος, αλλά απέφυγε συστηµατικά να εισέλθει σε λεπτοµέρειες επειδή δεν υπάρχει συµφωνία µε την τρόικα. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει µε τις χθεσινές αποφάσεις να παίζει το τελευταίο της χαρτί και µε δεδοµένο ότι ακόµη και η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. είναι, κατά κυβερνητικά στελέχη, «στον αέρα» επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι αποφασισµένη να υλοποιήσει το Μνηµόνιο και ότι επανέρχεται έπειτα από 4 µήνες απραξίας, όπως την κατηγορούν, στον «σωστό δρόµο».

Για τον λόγο αυτό, και µε δεδοµένες τις αδυναµίες πάταξης της φοροδι αφυγής και αύξησης των εσόδων, αποφασίστηκε να επιβληθούν µέτρα ανάλογης έκτασης και επιπτώσεων µε εκείνα πουείχαν ληφθεί πέρυσι, σε µια προσπάθεια να αποτραπεί η δηµοσιονοµική κατάρρευση της χώρας.

Με τον υπουργό Οικονοµικών να παραδέχεται ενώπιον των συναδέλφων του ότι ουσιαστικά η ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική ειδικά στον τοµέα των εσόδων έχει αποτύχει και πως τα κρατικά αποθέµατα δεν επαρκούν για περισσότερο από δύο µήνες, οι µαζικές αποκρατικοποιήσεις που αποφασίστηκαν φαντάζουν ως το µοναδικό σωσίβιο που διαθέτει η κυβέρνησηγια να ξαναπιάσει το νήµα που οδηγεί στη διάσωση της χώρας.

ΑΙΧΜΗ. Ενδεικτικά ο Πρωθυπουργός υπογράµµισε στην εισαγωγική του παρέµβαση ότι «η µάχη συνεχίζεται και το πατριωτικό καθήκον για τη διάσωση της χώρας δεν συγχωρεί τη λιγοψυχία» – φράση που ερµηνεύθηκε ως αιχµή σε µέλη της κυβέρνησης που το τελευταίο διάστηµα διαρρέουν ότι «δεν βγαίνουν τα νούµερα» ή πως «δεν µπορεί η κυβέρνηση να αναλάβει µόνη το βάρος αυτής της προσπάθειας».

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ακόµη ότι «πέρυσι αποφύγαµε τη χρεοκοπία, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» για να προσθέσει επίσης ότι «όπως και πέρυσι, έτσι και τώρα παίρνουµε τις αποφάσεις εκείνες που χρειάζονται για να αποτρέψουµε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουµε οριστικά τη χώρα».

Οι παραδοχές του κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, σε συνδυασµό µε το έντονα φορτισµένο κλίµα που κυριάρχησε σε κάποιες στιγµές της συνεδρίασης, είχαν ως αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν εντάσεις και οξύτατες αντιπαραθέσεις – µε κυρίαρχη αυτή του υπουργού Εθν. Αµυνας Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονοµικών, τον οποίο κατηγόρησε για «αλαζονεία» και για απαξίωση των προτάσεων που υποβάλλουν οι υπουργοί. Η παρέµβαση του Πρωθυπουργού και η δήλωσή του ότι «οι προτάσεις των υπουργών θα αξιολογηθούν» ελάχιστα εκτόνωσε την κατάσταση.

Ο υπουργός Οικονοµικών παραδέχθηκε ότι τα κρατικά αποθέµατα δεν επαρκούν για πάνω από δύο µήνες

Εκρηξη Γιώργου κατά την κόντρα Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Οι δύο υπουργοί ηρέµησαν όταν ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι
ΕΝΑ ΕΝΤΟΝΟ φραστικό επεισόδιο µε πρωταγωνιστές τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο διατάραξε την απροσδόκητα ήρεµη, κατά τα άλλα, χθεσινή µαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Χρειάστηκε µάλιστα η έκρηξη του Πρωθυπουργού που χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να ηρεµήσουν τελικά οι υπουργοί...

Το κλίµα χάλασε όταν ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν λαµβάνονται υπόψη οι προτάσεις που διατυπώνουν τα µέλη της κυβέρνησης στα Υπουργικά Συµβούλια. Μάλιστα ανέφερε την πρόταση που έχει καταθέσει για την τόνωση της οικοδοµής, σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας µηχανισµός παρακολούθησης για τέτοια θέµατα.

Στον υπουργό Εθνικής Αµυνας απάντησε αµέσως ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθυµίζοντάς του ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, προσέθεσε µάλιστα ότι έχει παγώσει η αύξηση των αντικειµενικών αξιών… Αργότερα όµως η ατµόσφαιρα φορτίστηκε ακόµη περισσότερο όταν απαντώντας σε σχόλια για τις συντάξεις ο υπουργός Οικονοµικών µίλησε για δυσθεώρητες συντάξεις που δίδονται στους συνταξιούχους της ∆ΕΗ – όπως είναι γνωστό, ο κ. Βενιζέλος έχει διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης. Σύµφωνα µε τις περιγραφές κυβερνητικών στελεχών, προτού ο κ. Παπακωνσταντίνου ολοκληρώσει τη φράση του παρενέβη ο υπουργός Αµυνας και µε αυστηρό τόνο παρατήρησε:

∆εν µας είπε ο υπουργός Οικονοµικών για τις αλλεπάλληλες ρυθµίσεις που έχει φέρει. Και αυτό είναι αλαζονική συµπεριφορά… Το επεισόδιο επιχείρησε να τερµατίσει ο Πρωθυπουργός, αλλά προτού καν αρθρώσει δύο κουβέντες πήρε τον λόγο ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος εµφανίστηκε ως απρόβλεπτος σύµµαχος του κ. Βενιζέλου συνηγορώντας στα σχόλιά του.

Να σηµειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Καστανίδης απευθυνόµενος στον κ. Παπακωνσταντίνου διερωτήθηκε γιατί όλες οι ρυθµίσεις του Μεσοπρόθεσµου θα ενταχθούν σε ένα άρθρο και όχι σε περισσότερα. «Αν το πηγαίναµε έτσι, θα επιτρέπαµε στη Νέα ∆ηµοκρατία να ψηφίσει µόνο κάποια άρθρα µε τα οποία συµφωνεί και ταυτόχρονα να επικαλείται και τη συναίνεση», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να προσθέσει: «Και βεβαίως, Χάρη µου, για το καθένα θα ακολουθήσει νοµοθετική πρωτοβουλία».

Εκείνη ήταν η στιγµή της έκρηξης του Πρωθυπουργού, ο οποίος – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – χτύπησε µε ένταση το χέρι του στο τραπέζι προσπαθώντας να επαναφέρει στην τάξη τους υπουργούς: «Η συζήτηση αυτή πρέπει να τελειώνει. Να καταλάβουµε όλοι ότι έχουν γίνει πολλά.

Βεβαίως έχουν γίνει και αστοχίες και λάθη, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουµε τη ρευστότητα που υπάρχει». Μάλιστα συµφώνησε µε την παρατήρηση που είχε κάνει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης, λέγοντας ότι «το µόνο που δεν θέλουµε είναι να βρεθούµε εκτός ευρώ». Πάντως, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι ιδέες και προτάσεις.

Τον υπουργό Οικονοµικών στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν πλέον σύννεφα στις σχέσεις τους. Στην παρέµβασή του ο κ. Ραγκούσης σχολίασε πως «κάποιοι πάνε να µας εµφανίσουν ως το πρόβληµα, ενώ είµαστε η λύση. Ολοι µιλάµε για τη µείωση του κράτους. Εδώ χρειάζονται πράξεις», είπε αφήνοντας αιχµές για όσους δεν προωθούν τις συγχωνεύσεις οργανισµών – θέµα αρµοδιότητας του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα για να µεταβεί στην Ελβετία, όπου θα συζητήσει διακρατική συµφωνία για καταθέτες φοροφυγάδες. «Υπάρχει ένα νοµοσχέδιο το οποίο καταργεί 28 φορείς άνευ σηµασίας. Κύριε πρόεδρε, µόνο αν µε υποχρεώσετε θα το φέρω στη Βουλή», συµπλήρωσε.

«ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ». Αίσθηση προκάλεσε και η παρέµβαση της υπουργού Παιδείας Αννας ∆ιαµαντοπούλου, η οποία παρατήρησε ότι υπάρχει απόκλιση στόχων και, εποµένως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό. Ακολούθως προχώρησε σε κάποιες προτάσεις, όπως για παράδειγµα σε σχέση µε τον συµψηφισµό ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα. Παράλληλα απευθυνόµενη στους συναδέλφους της είπε: «Πρέπει να δείξουµε αλληλεγγύη, να είµαστε µια γροθιά. ∆εν έχει σούξου µούξου. Και όποιος το πει, θα έχει λύσει το χειρόφρενο για τη χρεοκοπία».

Με αρκετές από τις επισηµάνσεις της υπουργού Παιδείας συµφώνησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για πολύπλοκες αναλύσεις. Τι φοβηθήκαµε τόσο καιρό και χάσαµε πολύτιµο χρόνο;».


Στενεύουν τα περιθώρια συναίνεσης λένε από τη Ν.Δ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ν.Δ. απέφυγε κάθε επίσηµο σχόλιο µετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αναµένοντας και τη σηµερινή κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αντώνη Σαµαρά µε τον Πρωθυπουργό, αλλά επιτελικά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ανέφεραν χθες βράδυ ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια για την επίτευξη πολιτικών συγκλίσεων µετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου µέτρων. Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν «συνταγή αποτυχίας» το µείγµα των νέων µέτρων και τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της Ν.∆. θα επιµείνει στις «κόκκινες γραµµές» που έχει χαράξει από το Ζάππειο ΙΙ, ενώ θα ζητήσει εκ νέου αναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου, προκειµένου να αποκτήσει «αναπτυξιακό προσανατολισµό».

Το στίγµα που εξέπεµπαν από το γαλάζιο επιτελείο είναι ότι η Ν.∆. θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα στην περίπτωση που προωθηθεί στη Βουλή ως ένα µόνο άρθρο (όπως συνέβη πέρυσι και µε το Μνηµόνιο), χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εκβιαστική» µια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση ακολουθεί το τρίπτυχο στο οποίο επενδύει τις τελευταίες εβδοµάδες ο κ. Σαµαράς: «Οχι στην αύξηση έµµεσων ή άµεσων φόρων - όχι απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα - όχι αποκρατικοποιήσεις για ταµειακούς λόγους». Ο πρόεδρος της Ν.∆. φέρεται ότι προεξοφλεί την αναποτελεσµατικότητα του νέου προγράµµατος και θα επιµείνει να προβάλλει ως συνταγή εξόδου από την κρίση για την ελληνική οικονοµία τη µείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα µε απλοποίηση του φορολογικού συστήµατος, το τριετές πάγωµα των προσλήψεων στο ∆ηµόσιο και τη «στοχευµένη αξιοποίηση» της δηµόσιας περιουσίας. Οι ίδιες κοµµατικές πηγές πρόσθεταν ότι ο κ. Σαµαράς θα κινηθεί σε χαµηλότερους τόνους µόνο για ζητήµατα που εµπεριέχονται και στην οικονοµική πρόταση της Ν.∆., όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η αναζήτηση 50 δισ. ευρώ µέσω της αξιοποίησης δηµόσιας περιουσίας, ο περιορισµός της σπατάλης στο ∆ηµόσιο, το πάγωµα του πόθεν έσχες για τα ακίνητα και τον επαναπατρισµό κεφαλαίων, καθώς και η νοµιµοποίηση αυθαιρέτων. Στα περισσότερα από αυτά τα ζητήµατα, ωστόσο, τα ίδια στελέχη επισηµαίνουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση µε την κυβέρνηση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι ακόµη ζητούµενο σε τι έκταση θα µπορούσαν να επιτευχθούν συγκλίσεις. Πάντως από το γαλάζιο επιτελείο τόνιζαν ότι είναι προϋπόθεση για κάποια µορφής συναίνεση είναι το Μεσοπρόθεσµο να συζητηθεί και να ψηφιστεί κατ’ άρθρο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ν.∆. έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το νέο πρόγραµµα επί της αρχής και να υπερψηφίσει ορισµένες διατάξεις.


«Γιατί δεν θα πάω»

Το ΚΚΕ δεν είχε το κόµπλεξ της παρεξήγησης γι’ αυτό και δεν θα πάει στη συνάντηση µε τον πρωθυπουργό. Η άλέκα παπαρήγα, αναπτύσσοντας χθες τη θέση του κόµµατός της για το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής προσαρµογής, ανέφερε ότι ο περισσός δεν είχε κανέναν φόβο για το εάν πηγαίνοντας θεωρηθεί ότι συναινεί ή ότι θα χρησιµοποιήσει την επίσκεψη ο πρωθυπουργός και ότι η απόρριψη της πρόσκλησης αποσκοπούσε στο να δείξει στον ελληνικό λαό ότι πρέπει «να πάρει την υπόθεση στα χέρια του»

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails