«Όχι» Σαμαρά στη συναίνεση κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «Συνεχίζω να είμαι ανοιχτός σε συνεργασία»

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  Την ανάγκη συναίνεσης, ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του η οποία μεταδόθηκε χθες στις 8:30 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι με ή χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που απαιτείται για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι......................

είναι ανοιχτός σε προτάσεις, ακόμα και σε κυβερνητική συνεργασία.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, τη δημιουργία πρωτογενών ελλειμμάτων, τη μείωση του Δημόσιου τομέα, όπως και γενναίες αποκρατικοποιήσεις.

Στη μάχη αυτή θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Ο λαός και οι πολίτες έχουν βάλει πλατες, ζήτησα απο τα κόμματα να κάνουν το ίδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έκλεισε και πάλι το θέμα των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, μαζί και οι διεργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν επιβεβλημένη την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκ νέου κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Τους ζήτησα να δώσουν καθαρή απάντηση σε πραγματικά ζητήματα.

Κλήθηκα από τον Ελληνικό λαό - μαζί να αλλάξουμε την χώρα. Παράλληλα, διαχειρίζομαι την πρωτοφανή κρίση χρέους που κληρονομήσαμε. Σε αυτή την προσπάθεια εξ αρχής έχω τονίσει και επιδιώξει την συνεργασία. Την πιστεύω.
Πρώτα, γιατί δεν είναι η ώρα για συμβατική αντιπολιτευτική πολιτική. Δεν είναι ώρα για εύκολα λόγια.
Δεύτερον, γιατί στην μάχη αυτή θα μπούμε πιο δυνατοί και θα βγούμε νικητές πιο γρήγορα αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Άλλο μια Κυβέρνηση να δίνει μάχη έχοντας την ευρύτερη κατανόηση και άλλο να πλαγιοκοπείται συστηματικά για μικροκομματικούς λόγους.
Τρίτον, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα, αποφασιστικότητα και εικόνα σοβαρότητας απέναντι σε όλους.
Να δείξουμε ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί. Ότι το καλό του τόπου μας ενώνει.  Όπως ενώνει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Αυτό αποτελεί εγγύηση και απάντηση σε όσους την Ελλάδα αμφισβητούν.
Συγκεκριμένα, πρότεινα να συνεργαστούμε γύρω από μία σειρά από κοινά ζητήματα:
Πρώτον, να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών που δεν θέλουν ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούσε η λογική του πλιάτσικου, της ιδιοτέλειας και της ιδιοποίησης. Με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε όλοι και ο κάθε πολίτης αυτά τα σφάλματα με το πιο σκληρό τίμημα.
Δεύτερον, να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.
Τρίτον, ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Παράδειγμα ζήτησα το ζήτημα «φορολογία» να είναι αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές μας.
Τέταρτον, την ανάγκη να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.
Πέμπτον, θύμισα σε όλους ότι ακόμα και προεκλογικά είχα δηλώσει ανοικτός σε κυβερνητική συνεργασία, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη και συνεχίζω να είμαι ανοικτός, σε συνεργασίες με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους.
Εξήγησα ότι μέσα στα πλαίσια των ορίων και περιορισμών που μας θέτουν οι αντικειμενικές συνθήκες, είμαι ανοικτός σε οποιεσδήποτε προτάσεις. Αρκεί να μην μας βγάζουν έξω από τους στόχους που μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση.
Κάλεσα όλους να συμφωνήσουμε στα εξής βασικά σημεία:
Πρώτον, να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να κόψουμε μαχαίρι κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Δεύτερον, να συμφωνήσουμε όλοι ότι βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα- από του χρόνου, το 2012.
Τρίτον, να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος που η πατρίδα μας δεν μπορεί πια να σηκώσει.
Τέταρτον, να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.
Και εξήγησα με κατηγορηματικό τρόπο ότι εκλογές θα γίνουν το 2013. Τότε θα αξιολογηθούμε, και θα αξιολογηθούμε όλοι. Ο λαός, οι πολίτες έχουν βάλει πλάτη στην εθνική αυτή προσπάθεια και ζήτησα από τα κόμματα και όλο το πολιτικό σύστημα να κάνει το ίδιο.  Η μέχρι σήμερα προσπάθεια είναι αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια. Έχουμε πετύχει εντυπωσιακούς στόχους. Από την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ - ρεκόρ στην Ευρώπη - μέχρι και την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών μας.
Και ζήτησα από όλους να μην ισοπεδώνουν τις επιτυχίες που τελικά είναι ένας άθλος του Ελληνικού λαού. Αδικούμε εαυτούς και δίνουμε δικαίωμα σε όσους ποντάρουν στην αποτυχία μας. Μειώνουμε και την διαπραγματευτική μας δυνατότητα - δηλαδή την αξιοπιστία της χώρας που τώρα ανακτιέται.
Δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε στην μέση ενός δύσκολου δρόμου. Να δείξουμε όλοι ότι παίρνουμε αποφάσεις που εγγυώνται την έστω και επίπονη, αλλά ασφαλή πορεία εξόδου από την κρίση. Εξήγησα στου πολιτικούς αρχηγούς ότι πρέπει μαζί να στείλουμε αυτό το σαφές μήνυμα. Και μετά τη σημερινή συζήτηση συνεχί ζω να πιστεύω ότι επί της ουσίας υπάρχουν πολλά στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε. Και πολλά ακόμα περιθώρια κοινής επεξεργασίας. Απαιτείται όμως η πολιτική βούληση να υπερβούμε τα συμβατικά κομματικά αντανακλαστικά. Και αυτό θα φανεί στην πράξη.
Οι περιστάσεις επιβάλλουν πιο γενναία βήματα από όλους. Δήλωσα και δηλώνω ανοιχτός σε περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα συνεννόησης που συμβάλλουν στην Εθνική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνω, καθαρά: Η κυβέρνηση ανέλαβε και έχει την ευθύνη να βγάλει την χώρα από την κρίση. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό λαό. Αυτή την ευθύνη την τιμούμε στο ακέραιο. Με ή χωρίς ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις να ξέρετε ότι κάνουμε αυτό που απαιτείται για να προφυλάξουμε τη χώρα και τους πολίτες από μεγάλους κινδύνους. Την εξασφάλιση της δανειοδότησης της χώρας μας και τώρα και στο μέλλον.Μαζί και τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζονταν εδώ και χρόνια και τώρα προχωρούν.

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες διαπραγματεύσεις, θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Αλλά και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης για το καλό της χώρας. Με έναν μόνο στόχο: Να σώσουμε την πατρίδα μας, αλλά και να την αλλάξουμε οριστικά. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησα και αυτόν τον στόχο υπηρετώ.

Σε «ναυάγιο» κατέληξε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Νωρίτερα, σε «ναυάγιο» κατέληξε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να συναινέσει.

Η συνάντηση των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, διάρκειας 3,5 ωρών, ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολούθησε 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μετά το τέλος της, ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, από όπου αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Δημήτρη Δρούτσα η ενημέρωση αναφορικά με τα φλέγοντα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα. Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν στις 14:00, μισή ώρα μετά την έναρξη του συμβουλίου.

Παρόντες στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξης Τσίπρας.

Σαμαράς: Γιατί αρνήθηκα τη συναίνεση
«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η Τρόικα. Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα! Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών, χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε ως εξής: «Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία. Δεν προσυπογράφουμε μια Πολιτική που αποκλίνει όλο και περισσότερο από τους στόχους που θέτει. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας μας. Διέξοδος για την Ελλάδα υπάρχει: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, για να αναπνεύσει η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε από την κρίση».


Η Αλέκα Παπαρήγα

Μιλώντας από το γραφείο της στη Βουλή, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ωμό εκβιασμό. «Ασκείται στο λαό ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Mπιν Λάντεν και ωμός εκβιασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την εν λόγω δήλωση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βάζει εκβιαστικά διλήμματα στο λαό που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αυξήσουν τα κέρδη τους. Λύση και διέξοδος υπάρχει όταν στόχος είναι η ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχει διέξοδος για το λαό εάν υπάρχει η κυριαρχία των μονοπωλίων, τόνισε, προσθέτοντας ότι «ο λαός βρίσκεται σε δίλημμα: ή χρεοκοπία ή οργανωμένη αντεπίθεση».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε τα εξής, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου: «Δυστυχώς η καρέκλα κάποιων είναι πάνω από την Ελλάδα. Δεν καταλαβαν οι ανθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με το Θεμιστοκλή το 480 π.Χ., ούτε αυτούς θα γραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Η συναίνεση της κοινωνίας δεν εκβιάζεται, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει, διαμήνυσε, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση και τώρα εμφανίζεται σαν να ανέλαβε χθες την εξουσία «νίπτοντας τας χείρας του».

Ο Πρωθυπουργός ζητεί αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου, πρόσθεσε, την ώρα που όπως είπε, δεν εξηγεί γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να αξιοποιήσει την ομοψυχία του λαού, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας. Να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας. Μόνο έτσι ο λαός θα αποκτήσει και πάλι ελπίδα, περηφάνια και αξιοπρέπεια», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Φώτης Κουβέλης

«Ούτε η συνταγή του μνημονίου που συνεχίζεται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε η στείρα καταγγελία και η αμφισβήτηση του ευρώ από κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς συνιστούν διέξοδο από τη κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστερής, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δεν εκλήθη στη σύσκεψη.  ΤΑ ΝΕΑ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails