Τι θα συνέβαινε αν αύριο προκηρύσσονταν εκλογές;

Στη δυνατότητες που δίνει στα κόμματα ο νόμος Παυλόπουλου, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει
Τι θα συνέβαινε αν αύριο προκηρύσσονταν εκλογές;
στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, αναφέρεται ο δημοσιογράφος του «Αδέσμευτου Τύπου» Γιώργος Φράγκος. Ο δημοσιογράφος αναλύει τη λογική και τις παραμέτρους του εκλογικού νόμου που είχε ως σκοπό τις σταθερές κυβερνήσεις, ως απότοκο, σύμφωνα με την ανάλυση, της αντίληψης του αείμνηστου Κωνσαντίνου Καραμανλή για την αποφυγή κυβερνητικής και κατά συνέπεια πολιτικής αστάθειας στη χώρα.....



«O εκλογικός νόμος Παυλόπουλου ενισχύει τις πιθανότητες εκλογικής αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και άρα της επίτευξης κυβερνητικής σταθερότητας.
Ο συγκεκριμένος νόμος, δίνει στο πρώτο σε ψήφους κόμμα μπόνους 50 εδρών, έναντι του πριμ των 40 εδρών που προέβλεπε ο νόμος Σκανδαλίδη.» (…)






«Με το ν. 3636/2008 (νόμος Παυλόπουλου) εξασφαλίζεται, υπό όρους πλέον η δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης. Και γράφουμε υπό προϋποθέσεις, γιατί τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο κόμματα εξουσίας, παρά τις αναγωγές, δεν δείχνουν να ξεπερνούν το 60% που είναι το χαμηλότερο της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου του 2009 Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν (και τα δυο μαζί) 77,4%, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκε σε σημαντικό βαθμό διευρυμένη δυσαρέσκεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα».



Τα σενάρια εφαρμογής του νόμου

«Καταρχήν πρέπει να επισημανθεί ότι οι έδρες του πρώτου κόμματος, - δηλαδή η επίτευξη αυτοδυναμίας, εξαρτώνται εξίσου από δύο παράγοντες:


α) Πρώτον, από το ποσοστό που συγκεντρώνει.

β) Και, δεύτερον, από το συνολικό ποσοστό, το οποίο συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που τελικώς δεν ξεπερνούν τον εκλογικό πήχυ του 3%, ήτοι τον πήχυ εισόδου στη Βουλή.
Ειδικότερα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και συνακόλουθα, η κυβερνητική σταθερότητα.
Για να φέρουμε δυο ενδεικτικά -αντίθετα μεταξύ τους- παραδείγματα με βάση τον νόμο 3636, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι λίγο πάνω από 2% (μικρό ποσοστό), τότε το πρώτο κόμμα επιτυγχάνει οριακή αυτοδυναμία 151 βουλευτών με ποσοστό κοντά στο 39,5%. Αν το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 5%, σχηματισμός μονοκομματικής κυβέρνησης προϋποθέτει ποσοστό κοντά στο 38,4%.»



Τα ποσοστά αυτοδυναμίας
«Αναλυτικά:


* Σε περίπτωση τετρακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ), το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει εκλογική αυτοδυναμία και με ποσοστό λίγο κάτω από το 36%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να κινείται μεταξύ 10-12%.



* Αν εισέλθουν στο Κοινοβούλιο πέντε κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), το κατώφλι αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει στο 37,5%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να είναι από 7 έως 8%.


* Αν η κάλπη στείλει στη Βουλή έξι κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ), το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό λίγο πάνω από το 38,5%, αρκεί τα εκτός Βουλής κόμματα να κινηθούν μεταξύ 4-5%.



* Σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΔΗΑΡ), το πρώτο κόμμα θέλει ποσοστό πάνω από 39,7%, αν βέβαια τα εκτός Βουλής κόμματα δεν ξεπεράσουν το 3%.


* Τέλος, σε περίπτωση εννιακομματικής Βουλής (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΔΗΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι, Χρυσή Αυγή), το πρώτο κόμμα πρέπει να ξεπεράσει το 42,5% (με οκτωκομματική το 41%), και να μείνουν τα εκτός Βουλής κόμματα κάτω του 1%.»







Πηγή: Αδέσμευτος ΤύποςShare/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails