ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλήν του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα πρώτα...
μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της βοήθειας από τους δανειστές μας είναι τα εξής:...................

Νέοι φόροι

-Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

-Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης.

-Επιβάλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο

-Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ


Περικοπές μισθών

-Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο.

-Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου

Αποκρατικοποπιήσεις «εξπρές»

-Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, καζίνο Πάρνηθας, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος

-ΤΤ και λιμάνια πρώτα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg

Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 - 2015.

Τα μέτρα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής

Την άμεση υιοθέτηση παρεμβάσεων άνω των 6 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, επαναλαμβάνοντας επίσης ότι το πακέτο του Μεσοπρόθεσμου θα φτάνει τα 22 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Σε κάθε περίπτωση μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται πακέτο αποκρατικοποιήσεων όπως την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΥΑΘ.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου κατέληξε έπειτα από 6 ώρες στην έκδοση κοινής ομόφωνης δήλωσης για την ταχύτερη πρόοδο του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.

Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι στο Υπουργικό θα υπήρχε ένταση, τελικώς υπήρξε ομοφωνία στα μεγάλα ζητήματα.

Οι πρώτοι ομιλητές Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου καθόρισαν το κλίμα της συνεδρίασης με τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα και η χώρα δεν θα αλλάξει αν ορισμένοι δίνουν ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και είπε επίσης ότι στόχος είναι το μικρότερο κράτος.FIMOTRO
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails