Η Ισπανία στους ρυθμούς της εξέγερσης: «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα»

PP demonstration in 2007 in opposition to rele...

Από την Κυριακή 15 Μαΐου στην Ισπανία, μετά από την διαδήλωση με το σύνθημα  «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», συγκεντρώνονται στην Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις χιλιάδες άτομα χωρίς κανένα πολιτικό χρωματισμό (χωρίς κόμματα), ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί….....
απλά ο επαναστατημένο λαός, διαφορετικών ηλικιών. Συγκεντρωμένοι ειρηνικά απαιτούν μια συνολική αλλαγή του Συστήματος που βασίζεται στην οικονομία και ελέγχεται από κάποιους πολιτικούς που δεν αντιπροσωπεύουν τους πόθους των μαζών.Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι πολίτες συγκεντρώνονται στις πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων. Στην Σολ (η κεντρική πλατεία της Μαδρίτης), έχουν μάλιστα κατασκηνώσει με σκοπό να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 22 Μαΐου, μέρα εκλογών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Πως ξεκίνησε
Την Κυριακή 15-5 είχε καλεστεί πορεία από την πλατφόρμα “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα” στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 10.000-15.000. Στο τέλος της πορείας ένα κομμάτι των συγκεντρωμένων μπλόκαρε 2 κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με αφορμή αυτό, έγιναν και μικρής έκτασης επεισόδια έλαβαν μέρος. Κάηκαν κάδοι απορριμάτων και εκσφενδονίστηκαν κάποια κουτάκια μπύρας και ελάχιστες πέτρες προς αστυνομικούς, όπως φάνηκε από τις συλλήψεις που ακολούθησαν. Συνελήφθησαν 24 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα με ελαφρές κατηγορίες (διατάραξη κοινής ειρήνης).
Την Δευτέρα, στις 20.00 είχε καλεστεί ανοιχτή συνέλευση-συγκέντρωση στην πλατεία Σολ στην οποία συμμετείχε περίπου 15.000 κόσμος. Το επόμενο πρωί στις 5 η αστυνομία διέλυσε τον κόσμο που παρέμενε. Καλέστηκε νέα συνέλευση όπου και αποφασίστηκε η ανακατάληψη. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Η αστυνομία δεν κατάφερε να κάμψει το ηθικό των εξεγερμένων  οι οποίοι έστησαν ακόμη περισσότερες σκηνές. Η αστυνομία απαγόρευσε τη συγκέντρωση (στην Ισπανία οποιαδήποτε συνάθροιση κόσμου χρειάζεται άδεια) και την επομένη μέρα η εκλογική επιτροπή της Μαδρίτης έκρινε την κατάληψη παράνομη. Ωστόσο η αστυνομία – αν και παρούσα με μεγάλο αριθμό ΜΑΤ – κρατά ιδιαίτερα διακριτική στάση, κυρίως λόγο του αριθμού του κόσμου και του πολιτικού κλίματος. Μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η κατάληψη της πλατείας με όλο και περισσότερο κόσμο να συρρέει.
Η δομή και η λειτουργία
Κάθε μέρα στις 20.00 γίνεται συνέλευση, στην οποία αποφασίζονται και ψηφίζοντας δια της οχλοβοής κάποιες βασικές αποφάσεις που έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίας. Κάθε μεσημέρι επίσης υπάρχει γενική συνέλευση όπου οι συνθήκες επιτρέπουν τη συζήτηση.
Από σήμερα αποφασίστηκε ο διάλογος να γίνεται πάνω σε θεματικές και κάθε συνέλευση να είναι καταληκτική για την κάθε θεματική. Υπάρχει επίσης ένα κουτί παράπονων στο οποίο ο κόσμος ρίχνει χαρτάκια με παράπονα/ιδέες. Σύμφωνα με αυτό και τις ιδέες/προτεραιότητες του κόσμου της συνέλευσης αποφασίζονται οι θεματικές. Παράλληλα συγκροτούνται ομάδες εργασίας οι οποίες συγκεκριμενοποιούν τις αποφάσεις της συνέλευσης, παίρνουν αποφάσεις και παρουσιάζουν θέσεις στη συνέλευση. Στην ουσία, οι ομάδες εργασίας έχουν χαρακτήρα μικρής αυτόνομης συνέλευσης.
Κράτος, κόμματα, εκλογές.
Το πολιτικό background των ημερών είναι το εξής: Σε λιγότερο από μια εβδομάδα τοπικές εκλογές με ιδιαίτερο πολιτικό ειδικό βάρος (λόγο κρίσης) όπου αναμένεται σαρωτική νίκη του Partido Popular (δεξιό κόμμα με Φρανκικές καταβολές). Τις πρώτες ημέρες το κράτος προσπάθησε να το χτυπήσει. Προβοκάτσιες, συλλήψεις, απαγορεύσεις πορειών, αδιαφορία απο τα ΜΜΕ. Δεν το κατάφεραν και τώρα έχουμε την κυβέρνηση (σοσιαλδημοκράτες) να προσπαθούν να «ακούσουν τη νεολαία» και να «προβληματίζονται από τις ανησυχίες των νέων».
Η αντιπολίτευση κρατά στάση αναμονής. Τα ΜΜΕ αποκρύβουν τα όποια ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του κινήματος, και το χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης προς διάφορες κατευθύνσεις. Η ενωμένη αριστερά (το μόνο κοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα) το στηρίζει για πολιτικό και μόνο όφελος.
Όσον αφορά τον αναρχικό χώρο, ένα κομμάτι (το μικρότερο), απέχει κατονομάζοντας το κίνημα ως  ρεφορμιστικό, ένα κομμάτι του το στηρίζει πολιτικά ενώ το μεγαλύτερο δίνει, κυρίως μέσα από τις ομάδες εργασίας, κάποια σχετικά πιο ριζοσπαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά και παρέχει κάποια σχετική εμπειρία οργανωτικού τύπου.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Μαδρίτη (και στην υπόλοιπη Ισπανία) είναι πρωτόγνωρο. Στους ανθρώπους της πλατειάς συναντά κανείς ένα συναίσθημα παρόμοιο με τον Δεκεμβρη του 2008 στην Ελλάδα. Η ρουτίνα και η ροη της πραγματικότητας στην πλατεία (και μόνο εκεί γιατί στην υπόλοιπη πόλη η ζωή συνεχίζεται κανονικά) έχει σπάσει, ο κόσμος κοινωνικοποιείται. Η συντροφικότητα, η συμμετοχή και η αλληλεγγύη αναδύονται. Ιστορικά η πόλη της Μαδρίτης είχε πάρα πάρα πολλά χρόνια να δείξει κάτι αντίστοιχο.
Βαρκελώνη:
Πολλές χιλιάδες κόσμου κατέκλησαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε ένα κλίμα αρκετά γιορτινό με ένα πλήθος συνθημάτων, που κυμαίνονται από κριτικές στις τράπεζες, στους πολιτικούς και εν μέρη στον καπιταλισμό. Άλλοι ζητούν δωρεάν παιδεία, έλεγχο των τραπεζών, προστασία της φύσης αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου.  Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο κόσμος αψήφησε ευθέως την απαγόρευση συνάθροισης και ότι , έμμεσα, μια συνελευσιακή μορφή οργάνωσης συγκροτήθηκε απέναντι στις λιτανείες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας των αφεντικών και του κράτους. Ο κόσμος μαζεύεται, μιλάει, οργανώνει συνελεύσεις, σε γενικές γραμμές ανθεί ένας χώρος συλλογικής έκφρασης και ελευθερίας, ένας πραγματικά δημόσιος χώρος.
Οι κοινωνικές δομές
Η πλατφόρμα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» αποτελεί την βασική συνιστώσα του κινήματος. Πρόκειται για είναι ένα συνονθύλευμα ατόμων, blogs, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οργανώσεων και συλλογικοτήτων καλλιτεχνικού/ανθρωπιστικού/πολιτικού χαρακτήρα…
Στο μεταξύ, ο «Ισπανικός ιός» εξαπλώνεται
Το κύμα διαδηλώσεων και καταλήψεων πλατείων που έχει συγκλονίσει την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας. Σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, έχουν ξεκινήσει η προγραμματίζονται σύντομα αντίστοιχες δράσεις. (Ένας χάρτης των αντίστοιχων δράσεων υπάρχει σε αυτόν τον σύνδεσμο).
Στην Αθήνα, έχουν κανονιστεί καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από την ισπανική πρεσβεία (Διονυσίου Αεροπαγίτου 21, πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης) μέχρι και την Κυριακή 22 Μαϊου. Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 20 Μαίου, στις 7.00 το απόγευμα, και αντίστοιχες συγκεντρώσεις Σάββατο και Κυριακή στις 5.00 το απόγευμα. Για το Σαββατοκύριακο ετοιμάζονται διάφορες δημιουργικές δράσεις, ενώ υπάρχει και πρόταση να παραμείνει ο κόσμος και τα βράδια και να κοιμηθεί εκεί, στα πρότυπα των καταλήψεων πλατείων στην Ισπανία.
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails