Πολιτικό ντόμινο στον Ευρωπαϊκό Νότο με αφετηρία την Ισπανία...


Του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Σε πολιτικό ντόμινο στον ευρωπαϊκό νότο μπορεί να εξελιχθεί η εξέγερση της νεολαίας και των εργαζομένων στη Μαδρίτη, σε συνδυασμό με την μεγάλη ήττα του σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στις τοπικές εκλογές. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως όσο θα........

βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Ισπανία -τον "γίγαντα με τα πήλινα πόδια", όπως την αποκαλούν- τόσο θα εντείνεται η πολιτική αποσταθεροποίηση, ενώ προβλέπουν "μετακίνηση" αυτού του κλίματος και στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα, πιστεύουν, μπορεί κι αυτή να αποδειχθεί ένα "κοινωνικό ηφαίστειο", εφόσον καταστεί ευκρινής η αποτυχία του Μνημονίου και η κυβέρνηση αναγκαστεί να λάβει ακόμα σκληρότερα μέτρα. 'Ηδη η Πουέρτα Ντελ Σολ της Μαδρίτης έχει χαρακτηριστεί πλατεία Ταχρίρ...
Τη συντριπτική ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στις τοπικές εκλογές της Κυριακής επιβεβαιώνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Tο κυβερνών κόμμα του Χοσέ Θαπατέρο καταλαμβάνει ποσοστό 27,8% έναντι 37,6% που κερδίζει το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και χάνει παραδοσιακά «κάστρα», όπως η Σεβίλλη και η Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το κυβερνών κόμμα του Χοσέ Θαπατέρο έγινε δέκτης της οργής των ψηφοφόρων για την πορεία της οικονομίας της χώρας, για τα μέτρα λιτότητας λόγω κρίσης και για τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας που δοκιμάζουν τις αντοχές της νεολαίας...
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι η ανάδειξη του «Κινήματος 15Μ». Από τις 15 Μαΐου (απ' όπου άλλωστε πήρε το όνομά του το κίνημα), έχουν ξεσπάσει πρωτοφανείς για τα ισπανικά δεδομένα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, στις οποίες μετέχουν χιλιάδες νέοι που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «την διαφθορά των πολιτικών», «την κρίση».
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών ο Ισπανός πρωθυπουργός αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Οι γενικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Μάρτιο του 2012.
Ο ίδιος απέδωσε τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση. «Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών. Γνωρίζω πως πολλοί Ισπανοί υποφέρουν και φοβούνται για το μέλλον τους. Χωρίς αμφιβολία, σήμερα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους» δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το BBC, δεσμεύθηκε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ώς το τέλος του έτους, με στόχο τη μείωση της ανεργίας -που το πρώτο τετράμηνο του 2011 σκαρφάλωσε στο 21%. Στις τάξεις της νεολαίας, η ανεργία φτάνει το 45%.

Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, στις εκλογές της Κυριακής οι Σοσιαλιστές απέσπασαν ποσοστό 27,8% ενώ το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με 10 μονάδες διαφορά (37,6%). Επίσης, οι Σοσιαλιστές έχασαν παραδοσιακά «κάστρα» τους, όπως η Σεβίλλη και η Μπαρτσελόνα.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.
anatropi2020.blogspot.com

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails