ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Ερχονται απολύσεις, αναστολή σε μισθολογικές ωριμάνσεις


Εναν νέο «Αρμαγεδδώνα», πιθανότατα ισχυρότερο κι από εκείνον του περσινού Μαΐου που ακολούθησε το αρχικό μνημόνιο, φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και 22 δισ. ευρώ για την τετραετία 2012-2015 υπό την πίεση της τρόικας, που συνεχίζει τον ασφυκτικό έλεγχο ώστε να επιτρέψει την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της πέμπτης δόσης. Ο έλεγχος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου, ενώ σήμερα επανέρχεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν, που πρόκειται εκτός απροόπτου να συναντηθεί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Αύριο έρχονται και οι κ. Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς...............

Σε μια δραματική, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε χθες εκτενές πακέτο μέτρων, που προβλέπει νέους φόρους 2,55 δισ. ευρώ, περικοπές δαπανών με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις 2,25 δισ. ευρώ, ενώ εντός των ημερών προσδιορίζονται και άλλα μέτρα 1,6 δισ. ευρώ.
Το συνολικό πακέτο του Μεσοπρόθεσμου ανέρχεται σε 28,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2011-2015.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο των φορολογικών επιβαρύνσεων για το τρέχον έτος προβλέπονται τα ακόλουθα:
  • Αύξηση φορολογίας σε καπνό, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο από την 1η Ιουλίου. Στον καπνό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος και θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων.
  • Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και ακριβά ακίνητα. Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί με κατάργηση και περικοπή φοροαπαλλαγών (μείωση αφορολόγητων ορίων για εισόδημα και ΦΜΑΠ).
Συνολικά οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποδώσουν 770 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 150 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει τα σκάφη αναψυχής ως επαγγελματικά.
  • Αύξηση έως και 20% στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
  • Μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%). Στον χαμηλό ΦΠΑ βρίσκονται σήμερα όλα τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί.
Στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι διέψευδαν μετ' επιτάσεως την αύξηση του ΦΠΑ, προχώρησαν τελικά στην υλοποίηση του μέτρου. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα μεταταγούν και πρόσθεταν ότι δεν θα είναι τα τρόφιμα.
  • Ρύθμιση για «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων. Χθες δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει η μεγάλη μείωση των προστίμων με στόχο την άντληση 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Αγαθά με ΦΠΑ 13%
  • Τρόφιμα (δημητριακά, άλευρα, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά)
  • Ηλεκτρική ενέργεια
  • Φυσικό αέριο
  • Καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία κ.λπ.
  • Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς
  • Νερά και μη αλκοολούχα ποτά
  • Υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
  • Aνθη
  • Συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες
  • Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα


Πρόσθετες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και απολύσεις φέρνει το πακέτο των έκτακτων μέτρων για το τρέχον έτος.
Οπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις και έτσι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους υπαλλήλους οι οποίοι αλλάζουν κλιμάκιο εντός του 2011. Παράλληλα προχωρά άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, γεγονός που θα φέρει και τις πρώτες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των απολύσεων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος της τρόικας.
Ειδικότερα για τον «εξορθολογισμό του Δημοσίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο, προχωρά η αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης, η μείωση των συμβασιούχων, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και η αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα. Από τις παρεμβάσεις αυτές τα προσδοκώμενα δημοσιονομικά οφέλη υπολογίζονται στα 550 εκατ. ευρώ
Επίσης για φέτος προβλέπονται καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορήγησης σε φορείς που λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και μείωση επιχορηγήσεων σε ΟΤΑ - Ταμεία - νοσοκομεία. Από τα μέτρα αυτά το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 450 εκατ. ευρώ
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις που απομένουν να εξειδικευτούν με την τρόικα ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών, καθώς μέχρι τώρα στο φετινό πακέτο... υπερτερούν τα φορολογικά μέτρα.
Μετάταξη σε 23%
Αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά και νέο άλμα του πληθωρισμού θα φέρει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται σήμερα τα τρόφιμα, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, η ηλεκτρική ενέργεια κ.ά. Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ποια θα μεταταγούν. Το 2012 σχεδιάζεται ενιαίος ΦΠΑ 19%.
Ειδικοί Φόροι
Από 1ης Ιουλίου και όχι από την αρχή του 2012 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και στα αναψυκτικά. Μάλιστα, αν στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ περιληφθεί και η μετάταξη του φυσικού αερίου από το 13% στο 23%, θα προκύψει διπλή επιβάρυνση.
Τέλη Κυκλοφορίας
Νέο χαράτσι έρχεται για τους κατόχους ΙΧ και μοτοσικλετών, καθώς αποφασίστηκε η αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012 που καταβάλλονται μέσα στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20%, αν και υπάρχει πρόταση για χαμηλότερο ποσοστό αύξησης.
Εκτακτη Εισφορά
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μία «συνδυασμένη» έκτακτη εισφορά για να πιάσει τους... κατέχοντες. Για τον υπολογισμό της θα ληφθεί υπόψη η κατοχή ακριβών ακινήτων, πολυτελών οχημάτων, σκαφών αναψυχής και πισίνων. Πιθανή είναι και η αύξηση του φόρου πολυτελείας.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στόχος έλλειμμα στο 1%

Το 2012 πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής για την επόμενη τετραετία. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, του χρόνου τα πρόσθετα μέτρα φθάνουν τα 6,88 δισ. ευρώ.
Οπως δήλωσε αμέσως μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο στόχος του Πλαισίου είναι να οδηγήσει σε έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015.
Διευκρίνισε, πάντως, πως τόσο οι πρόσθετες παρεμβάσεις για το τρέχον έτος όσο και τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 θα «κλειδώσουν» μετά το πέρας της αξιολόγησης από την τρόικα.
Πιο αναλυτικά, το 2012 έρχεται μεγάλο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα δώσουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ. Από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Νέες μειώσεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με το σχετικό κονδύλι να υπολογίζεται στα 570 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αυξάνονται σταδιακά μέχρι και το 2015 στο 1,14 δισ. ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης ktsahakis@pegasus.gr  ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails