Ανοιξε το «κουτί της Πανδώρας»


Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου 
Ο κ. Σαμαράς, εγκλωβισμένος στη λογική ενός δήθεν «εκβιασμού», βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Αρνείται έναν «ιστορικό συμβιβασμό» για την αντιμετώπιση της κρίσης, με διάφορες προφάσεις.............
Εάν τη μεγάλη κρίση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα τα αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση με την αβαθή λογική του «εκβιασμού», σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα απ' ό,τι γίνεται και για τα οποία φέρει τεράστιες ευθύνες. Βλέπει το... τυρί και όχι τη «φάκα».

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση παρουσιάζει όλο και περισσότερο έντονα σημάδια αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης και φαινόμενα εσωτερικής κατάρρευσης. Το πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο και πραγματικό και όχι «τεχνητό». Είναι φανερό πλέον ότι μόνη της η κυβέρνηση δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος εξόδου από την κρίση.
Η στάση του κ. Παπανδρέου το επιβεβαιώνει και από πλευράς του είναι ειλικρινής και υπεύθυνος. Ζήτησε καθαρά «ευρύτερη πολιτική συνεννόηση». Την ίδια εκτίμηση έχουν και οι εταίροι - δανειστές μας, που ζητούν «πολιτικές εγγυήσεις» για να μας δώσουν νέο δάνειο. Και κάτι ακόμα: Αυτά που είπε η Δαμανάκη, δεν τα έβγαλε από το μυαλό της ούτε είναι κανένα «κόλπο πολιτικού εκβιασμού». Ισχύουν.

Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει «πολιτική συνεννόηση» χωρίς εκλογές ή όχι. Θα 'πρεπε... Προσωπικά, οι εκλογές δεν συμφέρουν ούτε τον Παπανδρέου, ούτε τον Σαμαρά, ούτε βέβαια τη χώρα. Αλλά εάν θέλουν όντως να τις αποφύγουν, πρέπει κάτι να «εκχωρήσουν» και οι δύο.

Ο κ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των αρχηγών έδειξε διατεθειμένος να το κάνει. Ανεξαρτήτως του ότι η πολιτική διαχείριση του θέματος έτσι όπως έγινε δεν ήταν η καλύτερη. Εν πάση περιπτώσει, έδειξε εθνική ευθύνη και διάθεση συνεννόησης και ήταν έτοιμος να αποδεχθεί και τολμηρές λύσεις.

Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη, παρέμεινε εγκλωβισμένος στη «λογική του εκβιασμού». Βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Στο τέλος, όμως, αυτή η εμμονή, χωρίς ελαστικότητες, θα τον οδηγήσει σε κάτι που ουσιαστικά δεν επιθυμεί: τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες επιπλέον αντικειμενικά θα χρεωθεί. Η χώρα, εκτός από ένα ρεαλιστικό οικονομικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, χρειάζεται παραλλήλως και επειγόντως έναν ευρύτερο πολιτικό «ιστορικό συμβιβασμό» των βασικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια «άμεση θέση» έναντι των δανειστών μας και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο συνευθύνης και κοινής διαπραγμάτευσης.

Το Συμβούλιο των Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ναυάγησε» λόγω της ανελαστικής στάσης του κ. Σαμαρά.

Ο Παπανδρέου θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα κάνει ανασχηματισμό και θα προχωρήσει, έστω και μόνος, όσο αντέξει... Το «σήμα» που έστειλε με τη στάση του ο κ. Σαμαράς στους εταίρους μας και στις αγορές είναι αρνητικό. Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το πράγμα. Μπαίνουμε σε περιπέτειες...

panpan@pegasus.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails