Γιούνκερ: «Μελετούμε πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα» Εκτίναξη του ευρώ και των ευρωπαϊκών μετοχών

ΤΟ ΒΗΜΑ
Αλλαγή σκηνικού στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης χρέους σήμαναν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι στα τέλη Ιουνίου θα αποφασίσουν με πολιτικούς όρους πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα έχοντας αποκλείσει την «συνολική αναδιάρθρωση» του χρέους της χώρας.

Το ευρώ ανακάμπτει ζωηρά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανοίγουν ανοδικά, ενισχύεται η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, ακόμη και τα ελληνικά spreads πέφτουν....................



«Θα περιμένουμε την τελική κρίση της τρόικας», είπε ο Γιούνκερ βγαίνοντας από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο. «Η θέση τους θα καθορίσει εν μέρει τη δική μας θέση, οπότε είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα έως τα τέλη Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιουνκερ, αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι η τελική απόφαση των εταίρων για την Ελλάδα θα είναι πολιτική και δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις οικονομικές μετρήσεις των τεχνοκρατών της τρόικας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Γιούνκερ δεν ήταν σαφής για το αν θα συμμετάσχει ή όχι ο ιδιωτικός τομέας (δηλαδή οι τράπεζες) σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφορές του πολιτικού κόσμου της ευρωζώνης και της ΕΚΤ στο ζήτημα αυτό παραμένουν. «Το πρόβλημα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα θα εξεταστεί με όλη την προσήκουσα προσοχή», είπε διπλωματικά ο επικεφαλής του Eurogroup, που είναι και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Υπάρχει ένας βαθμός εμπιστοσύνης ότι εν τέλει οι ψυχραιμότεροι θα επικρατήσουν των θερμοκεφάλων και ότι ο επόμενος γύρος δανειακής αρωγής βρίσκεται στα σκαριά»
, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρένι, στρατηγικός αναλυτής περί τα συναλλαγματικά της Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϊ. Ηταν, όντως, εντυπωσιακό το άλμα κατά 0,8% που έκανε αποβραδίς στις ασιατικές αγορές το ευρώ, εκτινασσόμενο από τα 1,4280 στα 1,4406 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, «το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων χθες έπειτα από την απόρριψη από τον Ελληνα ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά του νέου πακέτου μέτρων του Γιώργου Παπανδρέου».

Οι συζητήσεις για τη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα «θα βοηθήσουν ώστε να ανακάμψει το ηθικό των αγορών, αλλά πρέπει κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», δήλωσε η Νταϊάν Λιν που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισ. δολαρίων για λογαριασμό της Pengana Capital στο Σίδνεϊ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού διετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 25,17%, ενώ οριακή μείωση στο 16,43% σημείωσε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου.

Με βάση τις κινήσεις των προθεσμιακών συμβολαίων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν ζωηρά ανοδικά σήμερα με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ευλόγως είναι αυτός που θα ευνοηθεί τα μάλα από την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, το Bloomberg αναφέρει ότι οι μετοχές της Alpha Bank SA και της EFG Eurobank Ergasias SA θα πρωταγωνιστήσουν
.Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails