Eurostat: Καθαρίζει Σημίτη, εμπλέκει Καραμανλή

"Καθαρίζει" πλήρως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Eurostat καθώς σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το θέμα με τα νομισματικά swaps θεωρείται λήξαν και πως το χρέος πλέον απεικονίζεται σαφώς. Με αυτό τον τρόπο η Eurostat επιχειρεί να κλείσει το θέμα που άνοιξε στην Ελληνική Βουλή προσπαθώντας κα παράσχει κάλυψη στον Κώστα Σημίτη και να καθησυχάσει τους οίκους αξιολόγισης για την καρίβεια των στοιχείων. Παράλληλα η Eurostat εκθέτει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι σε ερωτηματολόγιο που απέστειλε το 2008 προς όλα τα κράτη-μέλη η Ελλάδα είχε δηλώσει αναληθώς ότι δεν......................
εμπλεκόταν σε συμφωνίες swap. Στη σχετική έκθεσή της, η Εurostat υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα το 2001 υπέγραψε 13 συμφωνίες (off-market cross-currency swaps) με την Goldman Sachs οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν ανταλλαγές γιεν με ευρώ. Οι ημερομηνίες ωρίμανσης των συμφωνιών εκτείνονταν από το 2002 έως το 2016, με το μεγαλύτερο μέρος τους να συγκεντρώνεται την περίοδο 2008-2016. Οι περισσότερες από αυτές ήταν «fixed-for-fixed», ενώ κάποιες προέβλεπαν μετατροπή με κυμαινόμενη ισοτιμία.
Τον Αύγουστο του 2005 πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μία σημαντική αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης από το 2019 στο 2037. Το swap αναδιαρθρώθηκε ξανά, οριακά, το 2008 με μικρή αύξηση της ονομαστικής του αξίας και με μικρή μείωση στο spread. Τελικά, το swap τιτλοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2009 και πέρασε στην ΕΤΕ έναντι 5,5 δισ. ευρώ.

http://www.sofokleousin.gr/archives/75379 Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails