Ελλειμμα 133,5 εκατ. σε εφάπαξ, ασθένεια και επικουρικά


Του Γιώργου Γάτου ΗΜΕΡΗΣΙΑ
«Σήμα» για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ (ή εναλλακτικά για αυξήσεις εισφορών) των τραπεζοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και των δικηγόρων, δίνουν οι προϋπολογισμοί των ταμείων τους που ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

Προϋπολογισμοί
Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των δύο ενιαίων ταμείων (του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ), όπου έχουν συγχωνευτεί, ως επί μέρους τομείς, οι φορείς ασφάλισης των παραπάνω ασφαλισμένων, το έλλειμμα που προϋπολογίζεται για το 2011 αγγίζει τα 133,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 112,8 εκατ. ευρώ στα ταμεία υπαλλήλων τραπεζών και κοινής ωφελείας.

Στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και..................
Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας ελλείμματα εμφανίζουν ο κλάδος ασθενείας του ΤΑΠ-ΟΤΕ (-5,5 εκατ. ευρώ), το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (-743.876 ευρώ), τα επικουρικά ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ (-4 εκατ. ευρώ), ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ (-7,9 εκατ. ευρώ), ΤΑΕΠ-ΕΤΒΑ (-5,2 εκατ. ευρώ), ΤΕΑΠ-ΟΤΕ (-48 εκατ. ευρώ), οι κλάδοι πρόνοιας που χορηγούν το εφάπαξ ΤΠΠ-ΟΣΕ (-9 εκατ. ευρώ), ΤΠΠ-Ιονικής Λαϊκής (-6,7 εκατ. ευρώ) και ΤΠΠ της Εμπορικής Τράπεζας (-25,4 εκατ. ευρώ).
Στο ΕΤΑΑ ελλείμματα θα έχουν ο τομέας ασφάλισης Νομικών (-18,4 εκατ. ευρώ), ο τομέας πρόνοιας δικηγόρων Αθηνών (-1,6 εκατ. ευρώ) και ο τομέας υγείας των δικηγόρων Πειραιά. Τα αναλογιστικά ελλείμματα των παραπάνω ταμείων θα είναι, όπως σημειώνουν στην «Η» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, πολλαπλάσια του ελλείμματος της τρέχουσας χρήσης και προεξοφλούν ότι οι μελέτες που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν θα οδηγήσουν σε μειώσεις παροχών και σε αυξήσεις εισφορών (ή και στα δύο, ανάλογα με την κατάσταση του κάθε τομέα).
ΕΦΑΠΑΞ
Αμεση θα είναι, πάντως, η πρώτη μείωση (κατά 10%) στο εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ταμείο χρειάζεται 1,7 δισ. ευρώ για να καταβάλλει το εφάπαξ στους 39.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα συνεχιστούν το 2012 και το 2013 αν, στο μεταξύ, δεν βρεθούν πρόσθετα έσοδα από εισφορές και όπως αναμένεται αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων από το Δημόσιο.

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails