ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Μισθοί -20% για τους νέους εργαζομένους


ΕΘΝΟΣ  Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μισθοί -20% για τους νέους εργαζομένους  Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα προβλέπει ακόμα ελαστικό οκτάωρο με απόφαση του εργοδότη σε εξάμηνη βάση, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται μέχρι και εννιά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Μισθό που θα είναι 20% κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση -δηλαδή θα διαμορφώνεται στα 591,6 ευρώ- θα παίρνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα προβλέπει ακόμα ελαστικό οκτάωρο με διευθυντικό δικαίωμα σε εξάμηνη βάση, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται μέχρι και εννιά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!
Αυτές είναι...................................
οι κυριότερες παρεμβάσεις που καλείται να θέσει αμέσως σε εφαρμογή η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Στο "καυτό" θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων έως τον Σεπτέμβριο η τρόικα θα έχει αναλυτικά στοιχεία για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ώστε να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις (στο μεταξύ ανοίγει ο δρόμος για συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων εντός 20 ημερών από την υποβολή του αιτήματος). Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:
- Αμοιβή των νέων εργαζομένων. Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα απασχολούνται με μισθό, που είναι 20% κατώτερος από αυτόν που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Αυτό σημαίνει πως "σπάει" ο κατώτερος μισθός, που σήμερα διαμορφώνεται στα 739,6 ευρώ.
Η σχετική ρύθμιση θα εφαρμόζεται για το σύνολο των νέων. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις για να καλύψουν τις θέσεις με νέους ?και φθηνότερους?εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως η διαφορά δεν θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ, όπως προβλεπόταν στον περσινό νόμο.
Στο «μέτωπο» των επιχειρησιακών συμβάσεων το υπουργείο καλείται τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην τρόικα. Από τα αποτελέσματα αυτά ?και ειδικότερα από το κατά πόσο μειώθηκε
Στο «μέτωπο» των επιχειρησιακών συμβάσεων το υπουργείο καλείται τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην τρόικα. Από τα αποτελέσματα αυτά ?και ειδικότερα από το κατά πόσο μειώθηκε το μισθολογικό κόστος? θα κριθεί το κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα αυξηθεί το διάστημα που μπορεί ένας εργοδότης να απασχολεί έναν εργαζόμενο με ελαστικό οκτάωρο και συγκεκριμένα θα πάει από τους τέσσερις στους έξι μήνες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η διευθέτηση θα γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα.
Στα ανοιχτά θέματα είναι και το πόσες ώρες θα απασχολείται ένας μισθωτός. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ημερήσια απασχόληση 10 ωρών για έξι μήνες και στη συνέχεια μείωση του χρόνου εργασίας στις 6 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο μια επιχείρηση θα μπορεί να απασχολεί επιπλέον ώρες τους εργαζόμενους χωρίς να καταβάλλει αμοιβή για υπερωρίες.
- Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στόχος είναι να επεκταθεί η διάρκειά τους από τα δύο σε τρία χρόνια, ενώ θα ανανεώνονται μέχρι τρεις φορές. Δηλαδή θα μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται μέχρι εννιά χρόνια χωρίς να επέρχεται η "μονιμοποίηση" (κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολύεται χωρίς αποζημίωση).
Στο "μέτωπο" των επιχειρησιακών συμβάσεων το υπουργείο καλείται τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην τρόικα. Από τα αποτελέσματα αυτά ?και ειδικότερα από το κατά πόσο μειώθηκε το μισθολογικό κόστος? θα κριθεί το αν θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος.
Μέχρι το φθινόπωρο το υπουργείο καλείται να φέρει και νομοθετική διάταξη, με την οποία θα θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.
Εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ και υπέρ ανέργων
Αυξάνονται εισφορές, μειώνονται επικουρικές - εφάπαξ

Αύξηση εισφορών και μείωση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Οι περικοπές στις υψηλές συντάξεις θα ξεκινούν από το 6% και μπορεί να ξεπερνούν το 20%. Τα πρώτα μέτρα θα "τρέξουν" τον Ιούλιο. Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι οι εξής:
1. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. H εισφορά θα κυμαίνεται από 6% - 14% (σήμερα είναι 3% - 10%), ενώ παραμένει στο 3% για ποσά από 1.400 - 1.700 ευρώ.
2. Επιβολή "έξτρα" εισφοράς σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, που αποχώρησαν με εθελουσία. Η εισφορά θα επιβληθεί στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και θα είναι κλιμακούμενη (συγκεκριμένα 6%, 8% και 10%).
3. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας από 4% στο 5% στον ιδιωτικό τομέα. Η επιβάρυνση θα είναι 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους.
4. Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο. Η εισφορά αυτή θα είναι 1% και τα χρήματα θα κατευθύνονται σε έναν "κουμπαρά" για τη στήριξη της απασχόλησης.
5. Καθιέρωση εισφοράς από 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 €.
6. Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία με ελλείμματα. Οι πρώτες περικοπές θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο από το ΕΤΕΑΜ, ενώ οι ρυθμίσεις θα αγγίξουν και τους νυν συνταξιούχους σε όσα Ταμεία είναι στο "κόκκινο".
7. Μείωση του εφάπαξ κατά 10% σε όσα Ταμεία πρόνοιας έχουν ελλείμματα.
8. Αυστηρή τήρηση του πλαφόν στις κύριες συντάξεις, το οποίο είναι 2.775 ευρώ στα ειδικά Ταμεία. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πλαφόν να συμπεριληφθούν και τα οικογενειακά επιδόματα.
9. Αύξηση εισφορών σε Ταμεία κύριας ασφάλισης (π.χ. ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ). 10. Δραστικός περιορισμός αναπηρικών συντάξεων, με το ποσοστό να πέφτει από το 14% στο 10% μέχρι το 2015.
Χρονικοί "περιορισμοί" στο ανεργίας
Με εισοδηματικά κριτήρια τα επιδόματα

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων από Ταμεία και οργανισμούς, αλλά και χρονικούς "περιορισμούς" για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η καταγραφή όλων των δικαιούχων, ώστε στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ νέα κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων. Οι αλλαγές θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:
1. Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων. Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου καθιερώνονται νέες προϋποθέσεις (θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων). Θα ακολουθήσουν τα επιδόματα που χορηγούν τα Ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ) και οι παροχές των οργανισμών (π.χ. επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού).
2. Αύξηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόματος, αλλά και το κατά πόσον είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόμενος χάνει τη δουλειά. Οι αλλαγές θα "αγγίξουν" κυρίως τους εποχικά απασχολούμενους.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails