Επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε μισθωτούς και συνταξιούχους μελετά το υπ. Οικονομικών


ΤΑ ΝΕΑ
Εισήγηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε µισθωτούς και συνταξιούχους µε ετήσιο εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί -ως παρέµβαση ισοδύναµου δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος- στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα σενάρια για µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος............................

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στην περίπτωση αυτή 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ.


Η µείωση του αφορολογήτου και η προσθήκη νέου κλιµακίου θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 3,8 εκατοµµύρια φορολογουµένους που θα καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,3 δισ. ευρώ. ?στόσο, δεν θα επιβαρύνονταν 1,8 εκατοµµύρια φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 7.999 ευρώ, κυρίως συνταξιούχοι και άτοµα που διαβιούν µε µεικτές µηνιαίες αποδοχές 666,5 ευρώ.


Η «πρόσκρουση» της πρότασης του υπουργού Οικονοµικών στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών οδηγεί πλέον την ηγεσία του υπουργείου στην εξέταση του εναλλακτικού σεναρίου, που έχει εξετάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα. «Ολα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουµε σχεδιάσει είναι γνωστά στα στελέχη του ?ΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, και επιφέρουν ισοδύναµο δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα», δηλώνει στην εφημερίδα συνεργάτης του υπουργού Οικονοµικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόµη και αν η έκτακτη εισφορά απορριφθεί από το Υπουργικό Συµβούλιο, θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις για την κάλυψη του ταµειακού κενού.


Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% -εφόσον εγκριθεί- θα βαρύνει 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους µε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Θα εξαιρεθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι µε ετήσιο µεικτό εισόδηµα χαµηλότερο των 6.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη µικρότερη των 500 ευρώ.


Ενδεικτικά έκτακτη εισφορά 180 ευρώ θα πλήρωναν περίπου 40.000 φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 27.000 ευρώ θα πλήρωνε καθένας από τους 73 φορολογουµένους που δηλώνει ετήσιο εισόδηµα άνω των 900.000 ευρώ.


Έτσι, φορολογούµενος µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 16.800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 504 ευρώ, ενώ φορολογούµενος µε µεικτό ετήσιο εισόδηµα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 840 ευρώ.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails