Από κόσκινο 400.000 αναπηρικές Ποιοι θα περάσουν από νέο, αυστηρό έλεγχο και ποιοι θα εξαιρεθούν από την επανεξέταση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Από την 1η Σεπτεµβρίου θα τεθεί σε εφαρµογή το νέο, αυστηρό σύστηµα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων που ανέρχονται σήµερα σε 400.000 και αντιστοιχούν στο 14,5% των συνταξιούχων, από 7,08% που είναι ο µέσος ευρωπαϊκός όρος.

Προβλέπεται να συγκροτηθούν νέες επιτροπές, στις οποίες θα µετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται µε...................................................
κλήρωση και θα είναι αµειβόµενοι. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταµεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά θα επανεξεταστούν όλες οι συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το ξεκαθάρισµα των αναπηρικών θα εξοικονοµηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015 και εκτιµά ότι οι ανάπηροι - µαϊµού είναι περίπου 60.000-70.000.

Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν µόνιµη ανικανότητα (µε βάση τον νόµο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές µετά τη γνωµάτευση των υγειονοµικών επιτροπών, εφόσον:

n Ο συνταξιούχος έχει συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονοµικές επιτροπές.

n Ο συνταξιούχος έχει συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονοµικές επιτροπές.

Οσοι απολέσουν το δικαίωµα της σύνταξης λόγω αναπηρίας, θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα µπορούν ωστόσο να µετρήσουν τον χρόνο αναπηρίας ως συντάξιµο για να κατοχυρώσουν δικαίωµα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (µε τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούµενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας θα συγκροτήσει εντός των προσεχών ηµερών µε βάση τον νόµοΛοβέρδου (3863/2010) µια ειδική επιστηµονική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα Ταµεία και για το ∆ηµόσιο, µε εκατοστιαία αναλογία σε έναν Ενιαίο Κανονισµό Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας. Η ίδια Επιτροπή θα καθορίσει και τιςπαθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισµένων θα καθορίζεται «επ’ αόριστον».

ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. Από την 1/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονοµική κρίση για τον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας των ασφαλισµένων όλων των ασφαλιστικών ταµείων, συµπεριλαµβανοµένου του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώµα ιατρών υγειονοµικών επιτροπών αναπηρίας. Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταµελή επιτροπή και, ανά εξάµηνο, θα επιλέγονται µε κλήρωση αυτοί που θα συµµετέχουν στις υγειονοµικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονοµικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούµενη γνωµάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ηµέρα της συνεδρίασης της υγειονοµικής επιτροπής.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails