ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΤΡΟΙΚΑ Ψάχνουν νέα μέτρα για κάλυψη «τρύπας» 612 εκατ. €


Ψάχνουν νέα μέτρα για κάλυψη «τρύπας» 612 εκατ. €  Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικά να μην τεθεί σε ισχύ από φέτος το "πλαφόν" των 300 ευρώ στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις, ενώ εξετάστηκε και η "αναβίωση" της περαίωσης

"Τρύπα" 612 εκατ. ευρώ προέκυψε στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικά να μην τεθεί σε ισχύ από φέτος το "πλαφόν" των 300 ευρώ στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις, και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα και τον επίτροπο Ολι Ρεν προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε και η "αναβίωση" της περαίωσης, μέτρο που είχε ζεστάνει πέρυσι τα δημόσια ταμεία.................................................

Ομως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι είναι ακόμη πρώιμο να προχωρήσει μια νέα περαίωση.
Προσέθεταν ότι η προσαρμογή των 612 εκατ. ευρώ θα γίνει ισομερώς από το μέτωπο των εσόδων, τα οποία είναι υποεκτιμημένα στο Μεσοπρόθεσμο, και από τις περικοπές λειτουργικών δαπανών και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στη Βουλή από τον κ. Βενιζέλο στη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου. Το βέβαιο είναι πως η "εμπλοκή" της τελευταίας στιγμής πρέπει να διευθετηθεί αμέσως, με το σκεπτικό ότι ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμτπη.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα πως τα μέτρα που περιέχει είναι "βαριά" και "άδικα", προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται "για αναγκαίες σωστικές κινήσεις".
"Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι και βαριά και σε πολλά σημεία τους άδικα. Ανέλαβα την ευθύνη να τα εισηγηθώ, πριν κλείσω καλά καλά μία εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί μόνο έτσι εξυπηρετείται τη στιγμή αυτή μια αδήριτη εθνική ανάγκη" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η λήψη των μέτρων συνδέεται με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου, που είναι στην πραγματικότητα εξυπηρέτηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών των πολιτών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος αφορά στα ακόλουθα τρία σημεία:
  • Πρώτον, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς την οποία δεν πιάνουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού.
  • Δεύτερον, την άμεση αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις και θα αποκαθιστά την ηθική και κοινωνική ισορροπία των μέτρων.
  • Τρίτον, τη διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης που θα οδηγεί την Ελλάδα όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της.
"Επειγόντως σταθεροποίηση"
Από τη φύση τους τα φορολογικά μέτρα είναι δυσάρεστα για τους πολίτες, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αυτό που χρειάζεται ο τόπος επειγόντως είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης, προκειμένου αμέσως μετά να γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και να διαμορφωθεί η προοπτική την οποία αποζητά όλη η ελληνική κοινωνία".

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ
ktsahakis@pegasus.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails