Τέλος επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες ...



Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Την επιβολή ειδικού τέλους επιτηδεύματος σε περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με ένα νέο μοντέλο πιο ήπιας έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών διαβλέπουν πως....................................... με την έκτακτη εισφορά ως έχει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως και 3% αφενός το βάρος πέφτει σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αφετέρου την ... γλιτώνουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Έτσι οι νέες συζητήσεις με την τρόικα που ξεκινούν σήμερα με την άφιξη στην Αθήνα τεχνικού κλιμακίου θα επικεντρωθούν στις αλλαγές στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς και στην εν μέρει αντικατάσταση του από το τέλος επιτηδεύματος

Οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες αίτημα για αλλαγές στο μείγμα της φορολογικής πολιτικής κατέθεσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χ.Β. Ρομπάι .

Οι τελικές ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν σε χρόνο ρεκόρ καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει αύριο στην Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο ώστε να ψηφιστεί μαζί με το Μεσοπρόθεσμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο αναλυτικά το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και στην επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι είναι εξαιρετικά πιθανό η μείωση της έκτακτη εισφοράς να πάρει είτε την μορφή χαμηλότερων συντελεστών (να ξεκινάνε δηλαδή κάτω από το 1%) είτε διεύρυνσης των κλιμακίων εισοδήματος.

Παράλληλα και με το αφορολόγητο να παραμένει στις 12.000 ευρώ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Κι αυτό καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

Στο νέο τέλος εξετάζεται αν θα μπουν κλιμακούμενοι συντελεστές και αν θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι το 2015.

Το ζητούμενο είναι οι όποιες ρυθμίσεις γίνουν να έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς δεν αλλάζει ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για συνολικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,45 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από την έκτακτη εισφορά έχουν εγγραφεί έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2011.

Εξάλλου ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο ...κοστολογούν αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών σχετίζεται με την δημιουργία δύο διαφορετικών κλιμακίων βάσει των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Μία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μία άλλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
imerisia.gr
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails