ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Καταργείται η προσωποκράτηση


ΕΘΝΟΣ

Καταργείται η προσωποκράτηση  Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται η ρύθμιση που θα βοηθήσει να "τρέξουν" οι φοροδίκες και να εισπράξει γρήγορα το Δημόσιο, αφού καταργούνται τα υπέρογκα παράβολα στις εκκρεμείς (μέχρι την έναρξη του έτους) φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις

Ριζικές αλλαγές επιφέρει στην Πολιτική Δικονομία η κυβέρνηση, καταργώντας την προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις και προωθώντας ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με ταχύτερη επίλυση διαφορών περιουσιακών, οικογενειακών, αποζημιώσεων κ.λπ.
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που εξασφαλίζουν την κατάσχεση και άυλων τίτλων των οφειλετών, που προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών, κυρίως με ορθολογικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, περιορίζοντας σημαντικά την αθέμιτη δράση διαφόρων ("κοράκια" κ.λπ.).........................................

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται η ρύθμιση που θα βοηθήσει να "τρέξουν" οι φοροδίκες και να εισπράξει γρήγορα το Δημόσιο, αφού καταργούνται τα υπέρογκα παράβολα στις εκκρεμείς (μέχρι την έναρξη του έτους) φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις.
Ωστόσο η πρόσβαση στην πολιτική δικαιοσύνη γίνεται ακριβότερη με τη θέσπιση ειδικού τέλους και στις αναγνωριστικές αγωγές, με στόχο -μέσω της καταβολής ενσήμου από τους προσφεύγοντες πολίτες- να αυξηθούν δημόσια έσοδα του κράτους, ασφαλιστικών ταμείων που αντιδικούν μαζί τους κ.λπ.
Σχετικά με την προσωποκράτηση, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διαπιστώνει ότι πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο θεσμό, που πρέπει να καταργηθεί, όπως έγινε και με την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, που καταργήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.Παραμένει, ωστόσο, η προσωποκράτηση μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οφειλέτης καταδικάζεται να εκτελέσει κάποια πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο.
Εξωδικαστικά
Το νομοσχέδιο ενισχύει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, διευρύνοντάς τη σε κάθε φάση εκκρεμοδικίας, ώστε να μπορούν "να τα βρουν" οποτεδήποτε οι αντίδικες πλευρές.

Λίγο ακριβότερες θα γίνουν οι μεταγραφές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, αφού προτείνεται μικρή αύξηση των αναλογικών δικαιωμάτων που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες. Το Δημόσιο θα αυξήσει άμεσα τα έσοδα σε 3% στα άμισθα υποθηκοφυλακεία και σε 6% στα έμμισθα επί της αξίας των κληρονομητέων ακινήτων και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες σε 3%.
Στους πλειστηριασμούς οι προφορικές προσφορές θα γίνονται αμέσως στον αρμόδιο υπάλληλο και όχι μισή ώρα αργότερα, διάστημα που επέτρεπε συνεννοήσεις και συναλλαγές.
Μόλις αποκτηθεί η κατάλληλη υποδομή, οι σχετικές διαδικασίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, με τις κατασχετήριες εκθέσεις, για μεγαλύτερη διαφάνεια, για να πάψει το σημερινό σύστημα που αποκλείει την εύκολη πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό για τα υπό κατάσχεση ακίνητα, με συνέπεια να το εκμεταλλεύονται μόνο όσοι ασχολούνται εκ συστήματος ή επαγγελματικά με πλειστηριασμούς, πετυχαίνοντας έτσι χωρίς ανταγωνισμό χαμηλές τιμές, με μεθόδους συχνά αθέμιτες, που ζημιώνουν τους οφειλέτες.
Πρακτικές λύσεις προβλέπονται για τη δυνατότητα των δανειστών να κατάσχουν όχι μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και άυλους τίτλους των οφειλετών. Το κατασχετήριο κατατίθεται στην έδρα της τράπεζας, όπου είναι ευκολότερο μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης να εντοπιστούν τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.
Η εκποίηση κινητών αξιών που κατασχέθηκαν θα γίνεται σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό, με διαδικασία που προβλέπει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails