«Πιθανή η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας»


Τι περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο

Αναφορά σε ενδεχόμενο σχέδιο που επεξεργάζεται η Ε.Ε για πιθανή υποθήκευση δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας που θα χρησιμοποιηθεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων που θα διατεθούν σε τράπεζες, κάνει με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.................................................


Η συγκεκριμένη ιδέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν όταν λήξουν. «Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο», σχολιάζει το Reuters.

Με βάση αυτή την πρόταση, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βέβαια, θα «φρέναρε» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές», ανέφερε πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη».
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails