''ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ''


 Καταιγισμός δημοσιευμάτων και σήμερα στο γερμανικό τύπο. Στο επίκεντρο πάντα η οικονομία και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης, αλλά και σειρά ρεπορτάζ για το κύμα των διαμαρτυριών.

«Η Ελλάδα …δεν έχει τέλος» είναι ο τίτλος που επέλεξε η SüddeutscheZeitung για το σχόλιό της σχετικά με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την έλλειψη συμφωνίας και συντονισμένης πολιτικής μεταξύ του Βερολίνου, του Λουξεμβούργου, της Ουάσινγκτον και της Αθήνας. Ο σχολιαστής διαπιστώνει ότι μερικές κυβερνήσεις του................................
πρώην ανατολικού μπλοκ δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί αυτοί θα πρέπει να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα να παίρνει τόσο μεγάλα πακέτα στήριξης. Και η εφημερίδα καταλήγει:
«Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο φορολογούμενος θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει δις ευρώ. Μπορεί το Βερολίνο να ζητά από τις ιδιωτικές τράπεζες να συμμετάσχουν, όμως αυτές αμύνονται σθεναρά. Και τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν έχουν ελληνικά ομόλογα όπως ακούγεται; Έτσι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τίποτα δεν έχει κλείσει».

«Ένα βήμα πιο κοντά στο χάος» είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας
Handelsblatt, η οποία παρομοιάζει τη νέα προσπάθεια βοήθειας της Ελλάδας με τον τετραγωνισμό του κύκλου, μια και η κάθε πλευρά έχει ταμπουρωθεί πίσω από τις θέσεις της:

«Η κυβέρνηση στο Βερολίνο θέλει να κάνει κάτι με τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να δείξει πως δεν σύρεται πίσω από τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξουν με κάθε τρόπο πως είναι ανεξάρτητα από την ευρωπαϊκή πολιτική όργανα. Οι διαφορετικές αυτές πολιτικές δεν συναντώνται πουθενά και κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για να ξεπεραστεί η κρίση».

Οι Financial Times στη γερμανική τους έκδοση αναφέρουν ότι η ευρωζώνη ζητά την υποθήκευση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας ως αντάλλαγμα για την χορήγηση νέου πακέτου οικονομικής στήριξης. Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων απορρίπτουν νέες πιστώσεις για την Αθήνα.

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, και προσθέτει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία, όμως οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι πια μεγάλες.


Η συντηρητική FrankfurterAllgemeineZeitung αφιερώνει το σημερινό της σαλόνι στην Ελλάδα, την κρίση, τις αιματηρές οικονομίες που πρέπει να γίνουν και στην αντίληψη που επικρατεί σύμφωνα με τον αρθρογράφο Μίχαελ Μάρτενς ότι «οι Έλληνες δεν αναζητούν την ευθύνη στον εαυτό τους για τη μιζέρια στην οποία έχουν περιπέσει. Προτιμούν να ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και κατά προτίμηση στην Άνγκελα Μέρκελ και στους Γερμανούς».


Η
Bild με το γνώριμο προκλητικό ύφος της επιγράφει το ρεπορτάζ της «Οι Έλληνες περιγελούν την Ευρώπη και εντούτοις παίρνουν νέα δισεκατομμύρια». Το ρεπορτάζ συνοδεύεται και από μια φωτογραφία που δείχνει διαδηλωτές στο Σύνταγμα και ένα πανό με τον αγκυλωτό σταυρό μέσα σε ένα κύκλο από τα αστεράκια της ΕΕ.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
D.Welle


''Τhe New Daily Mail'' Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails