ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ Τεκμήρια και κεφαλικός φόρος


ΕΘΝΟΣ Κώστας Τσαχάκης

Τεκμήρια και κεφαλικός φόρος Σημαντικές αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα επιφέρει την τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο. Επιβάλλονται αυστηρά αντικειμενικά τεκμήρια για 800.000 επιχειρήσεις. Καθιερώνεται κεφαλικός φόρος για 4 χρόνια σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 €

Eκτακτη εισφορά... μόνιμου χαρακτήρα σε περισσότερα από 3.000.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και "επαγγελματικά τεκμήρια" για 800.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης.
Παράλληλα, το όριο για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας πέφτει στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ πέρυσι, τα τεκμήρια διαβίωσης γίνονται πολύ πιο αυστηρά καθώς ενδέχεται ακόμη και να διπλασιαστούν, αναστέλλεται η επιβολή ΕΦΚ στα αναψυκτικά, δεν αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και αναμορφώνεται το μέτρο των αποδείξεων.................................

Τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να... κοστολογηθούν τα νέα φορολογικά μέτρα και να υιοθετηθούν και προτάσεις που υποβλήθηκαν στο άτυπο υπουργικό της Δευτέρας και στο ΚΤΕ Οικονομίας την Τρίτη. Ετσι, προέκυψαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Οι πιο σημαντικές σχετίζονται με την έκτακτη εισφορά και τα νέα αντικειμενικά τεκμήρια.
Το οικονομικό επιτελείο αφήνει "αλώβητο" το αφορολόγητο όριο, τιμωρεί... όμως τους συνεπείς φορολογούμενους με εισφορά "αλληλεγγύης", η οποία θα διαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εκπνοή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015. Παράλληλα εισάγει αντικειμενικά ή επαγγελματικά κριτήρια για να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στα ελεύθερα επαγγέλματα.
Νέα  επαγγελματικά τεκμήρια  με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες προωθεί η κυβέρνηση
Νέα "επαγγελματικά τεκμήρια" με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες προωθεί η κυβέρνηση
Το Πλαίσιο συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναλύσει τις λεπτομέρειες των νέων φορολογικών μέτρων και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι αποφάσεις
Στο φορο-πακέτο περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα μέτρα:

  • Αναστολή εφαρμογής του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα εξακόντιζε στα ύψη την τιμή του θέρμανσης.
  • Νέα αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης για όσους διαθέτουν πολυτελή σκάφη, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και αξίας, τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων κ.ά. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεκμήρια θα διπλασιαστούν. Να σημειωθεί πως η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε τον υπερδιπλασιασμό των ποσών που χρησιμοποιεί η εφορία ως "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" για να προσδιορίζει με τεκμαρτό τρόπο τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.
  • Περιορισμό του αφορολόγητου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο θα επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως 2%, ανάλογα με τη συνολική αξία της δηλούμενης ακίνητης περιουσίας.
  • Αναμόρφωση του μέτρου των αποδείξεων. Το μέτρο θα αλλάξει ριζικά από τον Ιούλιο ή το αργότερο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ, για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Αποδείξεις από επιτηδευματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.) και από ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, ιατρούς, φυσιοθεραπευτές, συμβολαιογράφους κ.λπ.) θα μετράνε διπλά για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου ορίου.
  • Αναστολή της προγραμματισμένης επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.
Εξάλλου, όπως έγραψε και χθες το "Εθνος", παγώνουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και αναστέλλεται το "πόθεν έσχες" σε όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, δηλαδή και στις δευτερεύουσες, μέχρι το τέλος του 2013.
Τέλος, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα κατά 10%-20%, η επιβολή ειδικής ετήσιας εισφοράς σε ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών και σκάφη αναψυχής άνω των 10 ή 15 μέτρων και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Θύματα τα μεσαία εισοδήματα- Στόχος έσοδα 2 δισ. ευρώ

"Σώθηκε" το αφορολόγητο όριο και το... μάρμαρο θα πληρώσουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί στην επιβολή εισφοράς σε περισσότερους από 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) άνω των 12.000 ευρώ για να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ κατ΄ έτος. Η εισφορά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν θα είναι "έκτακτη" αλλά θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς θα επιβάλλεται κάθε χρόνο - αρχής γενομένης από φέτος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται με έναν συντελεστή 3% όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί από το οικονομικό επιτελείο, αλλά βάσει κλίμακας με συντελεστές πιθανότατα 2% και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Από τη συζήτηση του μέτρου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να "κλειδώσουν" οι συντελεστές, αλλά και το αν από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρεθούν τελικά οι συνταξιούχοι.
Ουσιαστικά, φαίνεται ότι υιοθετείται παραλλαγμένη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί τελικά η εισήγηση για μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στις 8.000 ευρώ.
Η εισφορά θα επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό εισοδήματος μεταξύ του δηλούμενου και του τεκμαρτού, δηλαδή αυτού που θα προκύπτει με βάση τις διάφορες κατηγορίες τεκμηρίων. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως από την εισφορά τα έσοδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που θα προέκυπταν αν μειωνόταν το αφορολόγητο όριο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Κριτήρια με βάση τις αμοιβές και τη δραστηριότητα

Νέα εξειδικευμένα "επαγγελματικά τεκμήρια" με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες προωθεί η κυβέρνηση. Με βάση τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.
Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι σύμφωνα με την ανάλυση που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών το πραγματικά καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή η λεγόμενη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μισθωτών απασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ., δηλαδή ποσά που θα προσδιορίζουν ένα μίνιμουμ εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.
Επιπρόσθετα, το ύψος του ελαχίστου ορίου εισοδήματος θα προσαυξάνεται περαιτέρω με κριτήρια την εμπορικότητα της περιοχής και της οδού στην οποία ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και με βάση τα έτη άσκησης και το είδος της δραστηριότητας.
Εφόσον το δηλούμενο εισόδημα του επιτηδευματία είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα "επαγγελματικά τεκμήρια", αυτός θα φορολογείται με βάση το προσδιοριζόμενο από τα τεκμήρια εισόδημα.
Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα "επαγγελματικά τεκμήρια" θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή με το εισόδημα που θα προσδιορίζεται από τις νέες αυξημένες "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" (για κατοικίες, ΙΧ, κ.λπ.) και τις "δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων" (έξοδα απόκτησης ακινήτων κ.λπ.) του επιτηδευματία. Οποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.


Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails