Ρίχνει γέφυρες στις Βρυξέλλες Σε έναν κύκλο συµµάχων στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προσδοκά ο Σαµαράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρν (δεξιά) έχει συχνή επικοινωνία  µε τον Αντώνη Σαµαρά (µαζί σε φωτογραφία αρχείου) και στη Συγγρού  εκτιµούν ότι µπορεί να συµβάλει στη διαµόρφωση κλίµατος κατανόησης για  τις θέσεις της Ν.∆. εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος
Εναν κύκλο συµµάχων στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προσπαθούν να εξασφαλίσουν στη Ν.Δ., µε την προσδοκία ότι θα δηµιουργήσουν ένα ανάχωµα σε µια σφοδρή επίθεση που ενδέχεται να αντιµετωπίσει ο Αντώνης Σαµαράς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (ΕΛΚ), µεθαύριο Πέµπτη στις Βρυξέλλες.
Στο γαλάζιο επιτελείο προεξοφλούν ότι η ελληνική κρίση και, συνακόλουθα, η στάση της Ν.Δ. απέναντι στο Μνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα αποτελέσουν κεντρικό ζήτηµα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ – και τις ανησυχίες τους ήρθε χθες να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εξέχον µέλος της γερµανικής αποστολής στο ΕΛΚ ως πρόεδρος του κόµµατος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για την τακτική που ακολουθεί η αξιωµατική αντιπολίτευση στη χώρα µας. «Δεν µπορεί, ειδικά το συντηρητικό κόµµα στην Ελλάδα, να µπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας», ανέφερε ο κ. Ζεεχόφερ στη γερµανική έκδοση των «Financial Times» και, επισηµαίνοντας ότι η στάση της Ν.Δ. θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΕΛΚ, κατέληξε: «Επιθυµώ την υποστήριξη των συντηρητικών κοµµάτων για την αντιµετώπιση της κρίσης χρέους.......................................................
Σ’ αυτό πρέπει να συναινούν όλες οι πολιτικές δυνάµεις». Οπως σηµειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαµαρά, το χειρότερο σενάριο για τη Ν.Δ. είναι, πέραν των υποδείξεων ή πιέσεων για αλλαγή στάσης, στη σύνοδο του ΕΛΚ να επισηµοποιηθεί ένα κλίµα αποµόνωσης του κόµµατος από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια. Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιµούν ότι, τελικώς, η συζήτηση δεν θα ξεφύγει από τα όρια της «πολιτικής διπλωµατίας» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τη χρονική άνεση που απαιτείται για να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις και ενστάσεις του για το σχέδιο που έχει βάλει σε εφαρµογή η τρόικα στην Ελλάδα. Δεν αποκλείουν, ωστόσο, ο κ. Σαµαράς να βρεθεί αντιµέτωπος µε ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, κυρίως από την πλευρά της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενδεχοµένως και από πολιτικούς ηγέτες σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία)

ή κεντροευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Σλοβακία) που ακολουθούν ή κινούνται παράλληλα µε τη γερµανική γραµµή για την αντιµετώπιση της κρίσης.

Ανάλογα µε την ένταση των επιθέσεων, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. είναι έτοιµοι, κατά τις ίδιες πηγές, να βάλουν σε εφαρµογή διαφορετικά σενάρια ως προς την αντίδραση του κ. Σαµαρά. «Δεν πρόκειται να εµφανιστεί στη σύνοδο ως ένας αδιάλλακτος αρχηγός, όπως επιχειρούν διάφορα κέντρα να τον εµφανίσουν, αλλά εάν χρειαστεί θα είναι προετοιµασµένος ακόµη και για σύγκρουση...», λένε µε έµφαση. Τα βασικά όπλα του θα είναι το «ναυάγιο» της πρότασης για συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» στην Ελλάδα, το οποίο θα το χρεώσει αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και η τελευταία έκθεση των εκπροσώπων της τρόικας, η οποία – όπως αναφέρουν – κάθε άλλο παρά για αδιαλλαξία κατηγορεί τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, στην αξιωµατική αντιπολίτευση ευελπιστούν ότι οι συντηρητικοί ηγέτες από Ισπανία (Μαριάνο Ραχόι), Πορτογαλία (Πέδρο Πάσος Κοέλιο) και Ιρλανδία (Εντα Κένι), µε τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο κ. Σαµαράς, θα προβάλουν µια εικόνα πολιτικής αλληλεγγύης στη Ν.Δ., έστω κι αν δεν βρεθούν στην πρώτη γραµµή για τη στήριξή της. Αναγνωρίζουν ότι για τους κ.κ.

Κοέλιο και Κένι, που εξελέγησαν πρόσφατα πρωθυπουργοί στις χώρες τους και εφαρµόζουν τα δικά τους Μνηµόνια, θα είναι δύσκολο να βρεθούν σε τροχιά ρήξης µε τον γαλλογερµανικό άξονα στο ΕΛΚ, αλλά θεωρούν ότι µπορούν µε τις παρεµβάσεις τους να ενισχύσουν την επιχειρηµατολογία του κ. Σαµαρά για επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου.

Στη διαµόρφωσηενόςκλίµατος κατανόησης για τις θέσεις της Ν.Δ.

εκτιµούν οι ίδιες πηγές ότι µπορεί να συµβάλει και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρν, ο οποίος έχει συχνή επικοινωνία µε τον κ. Σαµαρά και επηρεάζει τη στροφή που καταγράφεται στη βελγική πολιτική σκηνή υπέρ της στήριξης της Ελλάδας χωρίς να προκαλείται «ασφυξία» στους Ελληνες.
Ενώ επιµένουν οι δηλώσεις για τη στάση της Ν.Δ. στο Μνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο

Φωτιές στη Ν.∆. από Κυριάκο και Αρη

ΝΕΕΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ φωτιές που οδήγησε και σε ανοικτό πόλεµο µε τη ΔΑΚΕ άναψε η παρέµβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ενώ έντονες τριβές στο γαλάζιο στρατόπεδο προκάλεσε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνοντας αιχµές για το ναυάγιο της συναίνεσης που αγγίζουν και την κοµµατική ηγεσία.

Ο κ. Μητσοτάκης ξιφούκλησε µεν κατά της κυβέρνησης, αλλά εµφανίστηκε να κρατά σαφείς αποστάσεις από την προχθεσινή οξύτατη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών.

«Δυστυχώς επανήλθαµε σε µια τακτική που οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν µποξ χωρίς γάντια και δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει τη χώρα», ανέφερε για να βάλει στη συνέχεια στο στόχαστρο τους γαλάζιους συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. «Δεν καθορίζουν τις πολιτικές µας οι δικοί µας συνδικαλιστές» ανέφερε, για να βρεθεί λίγο αργότερα αντιµέτωπος µε ένα «πολεµικό ανακοινωθέν» από τη ΔΑΚΕ,που χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «πλουσιόπαιδο του µπαµπά» και, ούτε λίγο ούτε πολύ,του έδειξε την πόρτα τηςεξόδου από το κόµµα. «Σε κάθε περίπτωση,δεν µπορεί και δεν δικαιούται να εκφράζει θέσεις εργαζοµένων παρά µόνον εργοδοτών», αποφάνθηκε η ΔΑΚΕ.

Από το γαλάζιο επιτελείο έγιναν, κατά πληροφορίες, κινήσεις εκτόνωσης της κατάστασης, αλλά το βαρύ κλίµα επέτεινε και η οµιλία στη Βουλή του Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Αναφερόµενος στο αδιέξοδο της προσπάθειας για πολιτικές συγκλίσεις, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το πολιτικό σύστηµα δεν απέκτησε την «αναγκαία κουλτούρα συνεννόησης» και πρόσθεσε µε έµφαση,προκαλώντας ταχυπαλµίες στη Συγγρού:

«Αυτός ο τόπος δυστυχώς µπροστά στον γκρεµό ποτέ δεν έχει πατήσει φρένο».


Παρέµβαση για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσµο


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ µέσω Βρυξελλών για αλλαγές στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα κάνει σήµερα και ηΝτόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία), η οποία θα µιλήσει σε σύνοδο των ευρωβουλευτών του Φιλελεύθερου Κόµµατος και θα συναντηθεί µε τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν.

Με άξονα ένα σχέδιο µεγαλύτερης µείωσης στις δηµόσιες δαπάνες για την περίοδο έως το 2013, η πρόεδρος της Δηµοκρατικής Συµµαχίας εκτιµά ότι µπορούν να βρεθούν κονδύλια για την ενίσχυση συνταξιούχων και ανέργων, αλλά και να µπει σε εφαρµογή µια νέα φορολογική κλίµακα µε µειωµένους συντελεστές.

«Εκτιµώ ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές», ανέφερε χθες η κ. Μπακογιάννη, παρουσιάζονταςένα πρόγραµµα πέντε αλλαγών στο Μεσοπρόθεσµο που µπορεί να αναστρέψει, όπως εκτιµά, το κλίµα στο εσωτερικό της χώρας και σταδιακά και στις αγορές. Ειδικότερα πρότεινε τον πρόσθετο περιορισµό των δηµόσιων δαπανών κατά 3,3 δισ. ευρώ, επιτάχυνση των εσόδων και του περιορισµού δαπανών που η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει γιατο 2014 και το 2015 και εφαρµογή τους από το 2012-2013, µείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του ιδιωτικού τοµέα και των φυσικών προσώπων, αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 200 εκατ. ευρώ και πρόσθετη βοήθεια 200 εκατ. ευρώ σε µακροχρόνια άνεργους, εφαρµογή της υφιστάµενης νοµοθεσίας για τα αυθαίρετα, µε στόχο να πληρώσουν οι έχοντες σε ένα δικαιότερο σύστηµα.

Παράλληλα, επέκρινε τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο για «βουντού εκονόµικς».
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails