ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Καταχρηστικά τα «έξοδα καθυστέρησης»


Καταχρηστικά τα «έξοδα καθυστέρησης» Καταχρηστικές είναι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, οι νέου τύπου χρεώσεις τραπεζών προς τους δανειολήπτες και ονομάζονται "έξοδα καθυστέρησης".

Καταχρηστικές είναι, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, οι νέου τύπου χρεώσεις τραπεζών προς τους δανειολήπτες και ονομάζονται "έξοδα καθυστέρησης".
Το θέμα είχε αποκαλύψει το "Εθνος" στις 18 Ιουνίου, ενώ κι ο Συνήγορος του Καταναλωτή ερεύνησε την υπόθεση ύστερα από καταγγελίες δανειοληπτών. Συγκεκριμένα, τράπεζες..........................
διαπιστώθηκε να επιβάλλουν χρεώσεις που φτάνουν μέχρι και 120 ευρώ στους καταναλωτές εκείνους που καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων, των πιστωτικών καρτών, των αλληλόχρεων λογαριασμών κ.λπ.
Τα έξοδα αυτά επιβάλλονται ταυτόχρονα με τους τόκους υπερημερίας, οι οποίοι προκύπτουν για τον ίδιο ακριβώς λόγο (καθυστέρηση εμπρόθεσμης καταβολής). Επιπλέον ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε πως οι συγκεκριμένες χρεώσεις επιβλήθηκαν επί το πλείστον μεταγενέστερα σε ενεργείς συμβάσεις δανείων, πιστώσεων και πιστωτικών καρτών, χωρίς δηλαδή να το γνωρίζουν οι δανειολήπτες, αφού φυσικά δεν υπήρχε αυτός ο όρος στα συμβόλαιά τους. Ουσιαστικά τράπεζες προχώρησαν σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης.
Για τους λόγους αυτούς ο Συνήγορος κ. Ευ. Ζερβέας χαρακτηρίζει καταχρηστικές τις χρεώσεις. Καλεί, δε, την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να παρέμβουν επιβάλλοντας κυρώσεις, προτρέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διενεργήσει έρευνα, ενώ ζητεί από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να συστήσει στις τράπεζες την παύση αυτής της πρακτικής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails