Ολα κρίνονται στο ραντεβού Παπανδρέου με Γιούνκερ


Του Γιάννη Αντύπα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ο Γ. Παπανδρέου αύριο Παρασκευή θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει το τελικό ραντεβού διαπραγμάτευσης με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Άλλωστε, από τη Δευτέρα είναι σε ανοιχτή γραμμή με Μέρκελ, Σαρκοζί και Τρισέ, προκειμένου να διασφαλίσει μια θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εντείνει τις επαφές του και με την απέναντι «όχθη» του Ατλαντικού. Σταθερός συνομιλητής της ελληνικής πλευράς είναι ο υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ, ενώ δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση Ομπάμα.

Διά παν ενδεχόμενον ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος για το περιβάλλον, αναφέρθηκε στην παγκοσμιότητα του οικονομικού........................
προβλήματος με μία πολύ χαρακτηριστική φράση: «Δεν έχουμε ούτε G-20, ούτε G-8 σήμερα, έχουμε G-0»! Από το ίδιο βήμα αναφέρθηκε και στο κίνημα των «αγανακτισμένων»: «Και όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά».
Τράπεζες
Το δόγμα με το οποίο προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι «τράπεζες αντί για ΔΕΚΟ», ώστε να περιορίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Επιχειρούν με σοκ αποκρατικοποιήσεων να υπερκαλύψουν τις απώλειες φορολογικών εσόδων και να περιορίσουν τις νέες επιβαρύνσεις, αλλά και περικοπές, σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου αμέσως θα συγκαλέσει τα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά όργανα για να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο και να κατατεθεί στη Βουλή. Εκεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν αποκλείεται να επιλεχθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε η ψήφιση να γίνει μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Γιατί στις 23 του μήνα ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες με όπλο τις αποφάσεις για να κερδίσει δανειακά ανταλλάγματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επέλεξε και ξεκίνησε ήδη με το 10% του ΟΤΕ, που έχει συμφωνημένη τιμή με τη Deutsche Telekom, και επισπεύδονται οι διαδικασίες για Τ.Τ. και Αγροτική, όπου υπάρχουν υπεραξίες που θα συνεκτιμηθούν από τους αγοραστές, το πάλαι ποτέ Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Τράπεζα Αττικής και τις λοιπές συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες. Κάπου εκεί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κρύβεται και ένα τραπεζικό ντιλ που θα ταρακουνήσει τα νερά.
Από εδώ και πέρα, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τέσσερα μέτωπα:
Να ανακοινώσει και να εφαρμόσει το Mεσοπρόθεσμο, το οποίο από την περασμένη Δευτέρα? καθαρογράφεται. Ενδεικτική του κλίματος αγωνίας και αναμονής που υπάρχει στην κυβέρνηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν ρωτήθηκε αν φοβάται εκλογές στην περίπτωση που αποσυρθούν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ: «Εμάς, αυτό που τώρα μας προβληματίζει και είναι το μοναδικό σοβαρό σημείο που μας προβληματίζει είναι να κλείσουμε το μεσοπρόθεσμο, να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί». Ο Γ. Πεταλωτής τα άφησε όλα ανοιχτά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί: «Το μεσοπρόθεσμο θα ολοκληρωθεί, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που εξετάζονται και θα ανακοινωθεί και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την ψήφισή του».
Να πείσει τους υπουργούς του να το εγκρίνουν και να το ψηφίσουν. Η κυβέρνηση απεύχεται το ενδεχόμενο να το καταψηφίσουν βουλευτές, έχει, όμως, καταστήσει σαφές πως όποιος διαφοροποιηθεί θέτει άμεσα εαυτόν εκτός Κ.Ο. Ερώτημα είναι και το όριο κάτω από το οποίο ο Γ. Παπανδρέου θα θεωρήσει ότι πρέπει να πάει σε εκλογές, καθώς έχει δηλώσει ότι δε θα δεχθεί να κυβερνήσει με οριακή πλειοψηφία.
Να πείσει τους εταίρους μας να μας δώσουν νέα δάνεια. Υπάρχει η προοπτική των 65 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2013, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που διογκώνονται.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails