Άγριο «σφυροκόπημα» με βαριές εκφράσεις...



Περίπου 90 βουλευτές βρίσκονται αυτή την ώρα μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή και έχουν αρχίσει οι τοποθετήσεις τους με τη Βάσω Παπανδρέου να ασκεί δριμεία κριτική λέγοντας: «Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η...................

Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας».

Και συνέχισε: «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες ως ούφο» ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους;», ενώ πρόσθεσε: «Πείτε την αλήθεια στον κόσμο ότι το βιοτικό επίπεδο θα πέσει 30% αλλά θα πρέπει τα μέτρα να είναι δίκαια».

«Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης. Θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα, παρά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Οι αγορές δεν πιστεύουν ότι το χρέος μας είναι διαχειρίσιμο. Οι αποκρατικοποιήσεις θέλουν άλλη διαχείριση. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ΔΕΗ - ΟΤΕ» είπε, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

«Κάποτε, κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό, πήγαν στο Γουδή. Αν θέλετε να πουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα της Θράκης, σκεφτείτε το καλά» ήταν η «βόμβα» του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Τρεις ώρες αργότερα, ο κ. Κακλαμάνης διέψευσε τη δήλωση αυτή, ωστόσο βουλευτές που ήταν στην αίθουσα επιμένουν για του λόγου το αληθές.

Ο Π. Κουρουμπλής από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων». Μάλιστα, την ώρα που ο κ. Κουρουμπλής έκανε αυτές τις αναφορές ήταν έκδηλη η δυσφορία του υπουργού Οικονομικών.

«Δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε. Τα μέτρα έπρεπε να τα πάρουμε από τον Οκτώβριο του 2009, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν. Γιατί δεν μιλήσαμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2009; Αυτό το ερώτημα θα σας ακολουθεί για πάντα. Να υπάρξουν παραιτήσεις, δε χρειάζεται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας» είπε ο Εκτ. Νασιώκας. Αφησε επίσης αιχμές κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με κυβέρνηση φίλων και υπεραρίθμων και έκλεισε: «Αν δεν υπάρξει ευρύτερη στήριξη θα πρέπει να προσφύγουμε στη λαϊκη ετυμηγορία».

Ο κ. Μίχος απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλη την κυβέρνηση «να σταματήσουμε να φορολογούμε τους ίδιους και τους ίδιους, γιατί πίσω μας η κοινωνία φλέγεται». Χαρακτήρισε αβελτηρία το ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγξε τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές να ζούμε ως τέτοιοι. Έχω εντοπίσει έπαρση αυθεντίας».

Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι στις πλατείες. «Χρειάζεται εκ βαθέων αλλαγή του πολιτικού συστήματος και οι άνθρωποι της πλατείας να γυρίσουν στα σπίτια τους ικανοποιημένοι και με ελπίδα. Χρειάζεται ανασχηματισμός με πρόσωπα που να εμπνέουν εμπιστοσύνη, έμπρακτη συναίνεση με τη συμμετοχή στο ΥΠΟΙΚ υπουργών εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων μονό έτσι θα έχει νόημα η συναίνεση».

Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι στις πλατείες. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι».

Ο κ. Γείτονας είπε «όχι» στο δημοψήφισμα επειδή είναι προθάλαμος εκλογών και τόνισε: «Χάσατε το επικοινωνιακό παιγνίδι και αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ κάνετε καταστολή όπως π.χ με την ανακοίνωση που βγάλατε την Κυριακή».

Ο κ. Αμοιρίδης υπογράμμισε: «Δεν είμαστε λογιστές. Ως αυτή την ώρα ακούω από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μία λογιστική προσέγγισε. Εμείς ήρθαμε εδώ να μιλήσουμε πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Πρέπει πρώτα να περάσει από την πλατεία να κατεβούμε όλοι να πείσουμε τον κόσμο για τις πολιτικές μας αν δεν περάσει από εκεί δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή».

Η κ. Παναρίτη διερωτήθηκε απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις και αλλά μέτρα»; Τόνισε ότι «χρειάζονται δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στίβεις κάθε μήνα τους πολίτες. Ο λόγος που παιρνουμε τα μετρα είναι ότι δεν υπαρχει αναπτυξη Αντιμετωπιζιμε το θεμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε».

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Ζητάτε από την Κ.Ο να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κύριε Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά από τους υπουργούς που έχουν αστοχίες» ενώ ο κ. Κουκουλόπουλος είπε: «Σήμερα ζήσαμε το τέλος των διλημμάτων γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχουν παραπάνω από μία απόψεις. Η πολιτική δεν ασκείτε σε κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η αλήθεια σήμερα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες».

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη, ενώ ο Κώστας Γείτονας τόνισε πως δεν πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο.
Ο κ. Δριβελέγκας ζήτησε να φορολογηθεί ο υπόγειος ορυκτός πλούτος, ενώ ο κ. Μαργέλης είπε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η στήριξη της κοινωνίας, αλλά και να υπάρξει η σταθερή πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε που πάμε. Να μπουν κόκκινες γραμμές, ώστε να μην θίξουμε άλλο τα χαμηλά εισοδήματα».

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας βρίσκονται σύσσωμες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου – Σαχινίδης), Εργασίας ( Κατσέλη – Κουτρουμάνης), Εσωτερικών (Ραγκούσης – Ντόλιος)καθώς και οι υπουργοί κ.κ. Χρυσοχοίδης και Ρέππας και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τι έχει πετύχει και τι όχι το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός, στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι «δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας». Εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για τη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ανέφερε ότι είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των δανειστών.



Παρουσιάστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει τα μέτρα, ενώ επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο, όμως, εξήγησε στους βουλευτές ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των εφαρμοστικών νόμων. Τέλος είπε ότι για να πάρουμε την πέμπτη δόση, θα πρέπει να δείξουμε κάποια αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές.

Λίγο πριν μπει στην αίθουσα ο κ. Πετσάλνικος είπε πως αν κατατεθεί αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο και ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες τότε αυτό θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 28 Ιουνίου -μετά τη σύνοδο κορυφής- και θα εφαρμοστεί στις αρχές Ιουλίου.

Επιπροσθέτως ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε πως θα προτείνει να μπει φόρος 3% σε όλα τα εισοδήματα προκειμένου να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης κατά της φτώχειας προκειμένου μα μην γίνει η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης ίση με αυτή του πετρελαίου κίνησης.


Να σημειωθεί ότι από τους περίπου 90 βουλευτές που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής έχουν ζητήσει όλοι να πάρουν το λόγο, άρα η συνεδρίαση αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ.
protothema.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails