Οργισµένη απάντηση Γιώργου στις αιτιάσεις Παναγιωτακόπουλου περί εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και οµαδικά πυρά κατά Παπακωνσταντίνου Εσπασαν το θερµόµετρο στο Πολιτικό Συµβούλιο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ

Νέα πυρά κατά του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ακολουθούµενης οικονοµικής πολιτικής του Μνηµονίου και ένα σοβαρό επεισόδιο, Παπανδρέου - Παναγιωτακόπουλου, σηµάδεψαν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα πυρά σχεδόν του συνόλου των µελών του Πολιτικού Συµβουλίου κατά του υπουργού Οικονοµικών, αλλά και συνολικά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στην κρίση επισκιάστηκαν από το επεισόδιο µεταξύ τουµέλους του Συµβουλίου Γ. Παναγιωτακόπουλου και του Πρωθυπουργού, όταν ο πρώτος επανέφερε θέµα εγκατάστασης επιτρόπων της τρόικας στα υπουργεία και έθεσε ζήτηµα ξένης επικυριαρχίας και µείωσης της εθνικής ανεξαρτησίας.

Οι πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να.............................................
απαντάει σε έντονο ύφος στον Γ. Παναγιωτακόπουλο, να τον διακόπτει και χτυπώντας τα χέρια στο τραπέζι να του ζητάει να ανακαλέσει αµέσως.

«Είµαι ο Πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις αµέσως αυτά που είπες και που µε προσβάλλουν», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ίδιος διέψευσε ότι υφίσταται τέτοιο ζήτηµα και όφειλε να δεχτεί τη διαβεβαίωσή του. «Ζητήσαµε τεχνική βοήθεια σε επίπεδο εµπειρογνωµόνων σε σχέση µε τη λειτουργία του κράτους», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαιτώντας συνεχώς από τον κ. Παναγιωτακόπουλο να ανακαλέσει, όπως και τελικά έγινε.

Σύµφωνα µε τα όσα έγιναν γνωστά, το κλίµα στη συνεδρίαση που συνεχιζόταν ώς τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ιδιαίτερα βαρύ, µε τοποθετήσεις έντονα επικριτικές, όπως αυτή του βουλευτή Ν. Σαλαγιάννη (ένας εκ των ∆εκαέξι που υπέγραψαν τη γνωστή επιστολή) να ζητάει να καταλογιστούν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει στην ακολουθούµενη πολιτική του Μνηµονίου.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε απευθύνει νέα έκκληση στις πολιτικές δυνάµεις να συµβάλουν στη διαµόρφωση της απαιτούµενης «εθνικής συνεννόησης». ∆ηλώνοντας ότι θα επιµείνει σ’ αυτή την προσπάθεια, ο κ. Παπανδρέου έκανε παράλληλα άνοιγµα στις ασθενέστερες εισοδηµατικά τάξεις, υποσχόµενος ότι µέσα από τη διαδικασίατης τελικής διαµόρφωσης του Μεσοπρόθεσµου θα υπάρξει µέριµνα για µέτρα που, όπως είπε, «ενισχύουν το αίσθηµα δικαίου, προστατεύουν τους αδύναµους και επιµερίζουν τα βάρη µε δίκαιο τρόπο».

Είναι βασικό, είπε ο Πρωθυπουργός, «όσο γίνεται περισσότερο να εµπεδώσουµε το αίσθηµα δικαίου, ακόµα και µέσα στους περιορισµούς που έχουµε, να προστατεύσουµε κα τά το δυνατόν τους πιο αδύναµους στην κοινωνία µας». Κατά την παρέµβασή του, σε ακόµη µια πολύωρη συνεδρίαση (διήρκεσε πάνω από 8 ώρες!) για το Μεσοπρόθεσµο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η προσπάθεια που γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θα αποδώσει, επέµεινε στην ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί και σηµείωσε ότι «η χώρα πρέπει να αλλάξει» και άφησε αιχµές για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο σηµειώνοντας: «Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να προχωρήσουµε µε µεγαλύτερη τόλµη (...) µε αποφασιστικότητα και ενότητα στις µεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα». Σηµείωσε δε ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να αφορούν το πολιτικό σύστηµα, το κράτος και το οικονοµικό και παραγωγικό µοντέλο.

«ΟΧΙ ΜΑΓΙΚΈΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ».
Οπως επισήµανε εµφαντικά, «τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καµία µαγική συνταγή. ∆εν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δηµοκρατίας. Εµείς πρέπει να είµαστε οι καταλύτες αυτών των µεγάλων αλλαγών».

Σχετικά µε το Μεσοπρόθεσµο είπε ότι θα ληφθεί πρόνοια ώστε τα µέτρα «να µην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή µας πορεία».

Αναφέρθηκε και πάλι στο κίνηµα των «Αγανακτισµένων» για να επισηµάνει ότι «δικαίως πολλοί αγανακτούν», κάλεσε όµως το ΠΑΣΟΚ να συµβάλει στη διαµόρφωση ενός πραγµατικού κινήµατος πολιτών «που αντιδρούν σε κάθε ανοµία, κάθε παρανοµία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική µεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Αυτά είναι που πρέπει να χτυπήσουµε, αν θέλουµε να φτιάξουµε µια ευνοµούµενη πολιτεία». Σε µια νέα του αναφορά στους «Αγανακτισµένους», δήλωσε σύµµαχος µε τον λαό που ζητάει αυτή την αλλαγή, επανέλαβε µια παλαιότερη φράση του, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «αντιεξουσιαστές στην εξουσία», και δεσµεύθηκε εκ νέου ότι θα χτυπήσει στη ρίζα της την ατιµωρησία, την οποία απέδωσε ως πρακτική στην κυβέρνηση Καραµανλή. Οπως είπε, «συνεχίζουµε για να χτυπήσουµε τους επίορκους ατιµώρητους και να φέρουµε φως σε όποια αυθαιρεσία υπάρχει στο πολιτικό και όχι µόνο σύστηµα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ. Στο µεταξύ, στην ενηµέρωση που έγινε στα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γνωστοποιήθηκε ότι της δηµόσιας στήριξης που είχε προσφέρει προχθές στην Ελλάδα ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ µε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Στη διάρκεια της συνοµιλίας των δύο ανδρών, ο κ. Γκάιτνερ ζήτησε να ενηµερωθεί και εξέφρασε για άλλη µια φορά την υποστήριξή του στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα. Προανήγγειλε µάλιστα ότι ο κ.Οµπάµα θα µιλούσε υπέρ της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση στην αντιπολίτευση για «συνεννόηση»

«Αλχηµιστές» κατά «αποτυχηµένων»

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΑΙΧΜΕΣ για την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι βουλευτές Γιώργος Φλωρίδης, Κώστας Γείτονας και Μίµης Ανδρουλάκης στην επιτροπή που ελέγχει τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισµού.

Ο Γ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι ο φετινός προϋπολογισµός βρίσκεται «100% εκτός των αρχικών στόχων». Κατά τη γνώµη του, τα µέτρα ύψους6,4 δισεκατοµµυρίων ευρώ, που υποχρεούται να λάβει η κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι απέτυχε πλήρως ο στόχος για µείωση του ελλείµµατος κατά 6,8 δισεκατοµµύρια ευρώ, όπως προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισµός.

Η άποψή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Οικονοµικών, ο οποίος χαρακτήρισε αυτές τις θέσεις ως «αλχηµιστικές προσεγγίσεις».


Ζητούν ανασχηµατισµό

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ µε επιστολή του προς τονυπουργό Οικονοµικών κατέθεσε µία δέσµη προτάσεων, οι οποίες, όπως εξηγεί, έχουνως κεντρική ιδέα τη στήριξη των χαµηλών και µεσαίων στρωµάτων. Μεταξύ άλλων προτείνει τη µη αναθεώρηση του αφορολογήτου. Επίσης, ο Πάνος Κουρουµπλής, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει ανασχηµατισµό, δήλωσε χθες ότι µετάνιωσε γιατίεξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονοµικών να υπογράφει µόνος του το Μνηµόνιο. Ανασχηµατισµό ζήτησε εκ νέουχθες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης: «Το έχω πει πάρα πολύ καιρό ότιχρειάζεται δοµική αλλαγή. Πιστεύω σε οµάδες αποφασισµένες, σε αλληλέγγυους ανθρώπους σε µία κυβέρνηση» είπε.


Βουλευτές σε κατάσταση διαρκούς «αγανάκτησης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΟΛΗ παραµένει η κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ παρά τη δωδεκάωρηδιαβούλευση των µελών της µε τους υπουργούς για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.

Η κυβέρνηση επεδίωξε χθες να υποβαθµίσει την οξύτητα της κριτικής που άσκησαν οι βουλευτές, ενώ παράγοντές της χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός ότι κανείς τους δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής. Στο ίδιο πνεύµα κινήθηκε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αποφεύγοντας να σχολιάσει ωστόσο το γεγονός ότι ορισµένοι βουλευτέςτης συµπολίτευσης ζήτησαν ακόµη και παραιτήσεις.

Πάντως και χθες έγινεσαφές ότι πολλοί βουλευτές δεν «εκτονώθηκαν» στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, αντιθέτως θεώρησαν ότι δεν έλαβαν πειστικές απαντήσεις από τον υπουργόΟικονοµικών σε σχέσηµε το εάν τα µέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση θα είναι η «συνταγή» για την έξοδο της χώρας απότην κρίση. «Οταν θέτουµε αυτά τα θέµατα (όπως το αφορολόγητο), είναι πράξη ευθύνης και χαίρω πράγµατι διότι η κυβέρνηση δεσµεύτηκε να ακούσει διά του υπουργού Οικονοµικών τις απόψεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές µας», δήλωσε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη αναζητούνται τα ισοδύναµα µέτρα που θα αντικαταστήσουν όσα τελικώς αποσυρθούν.

Και χθες αρκετοί βουλευτές βγήκαν στα... κεραµίδια, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα στονΣκάι ότι δεν θα ψηφίσει τις αποκρατικοποιήσεις εάν η διαδικασία δεν γίνει σωστά. Η κ. Νταλάρα κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει το γενικό σχέδιο. «Οταν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, θαµου πουν ότι θα µπω µε το Χρηµατιστήριο στις 1.200 µονάδες;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Είµαστε σοβαροί άνθρωποι... ας απευθυνθούµε σε ειδικούς, ας αξιοποιήσουµε µε Ελληνες που είναι στην αγορά και όχι µε πολιτικούς ηµέτερους τη ρευστότητα που είναι στο εξωτερικό. ∆εν θα το ψηφίσω λοιπόν αυτό, εάν µου πουν ότι δεν θα γίνει σωστά».

Την ίδια ώρα ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνιζε στον Βήµα FM ότι δεν πείστηκε από την πρωτολογία και τη δευτερολογία του υπουργού Οικονοµικών πως η χώρα θα αντέξει το χρέος.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσµο ανέφερε: «Χθες ξεκίνησε µία πορεία 20ήµερη για να δούµε πού θα καταλήξει από εµάς στο τέλος της. Χθες κανένας δεν είπε ψηφίζουµε, αλλάκανένας δεν είπε και καταψηφίζουµε».

Ο Εκτωρ Νασιώκας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ενδεχοµένως να επιβεβαιωθεί η εκτίµηση πως θα υπάρξουν παραιτήσεις κάποιων βουλευτών. «∆ενπιστεύω ότι θα υπάρξει βουλευτήςτου ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Το αν θα ψηφίσουµε ή όχι ή και αν κάποιοι θα πάνε σπίτι τους αυτό είναι προσωπικό τους θέµα».

Η Χρύσα Αράπογλου, επίσης, µιλώντας στο Ράδιο9 σχολίασε πως δεν θα σωθεί κανείς µε τα χρήµατα που θα εισπράξει εάν πουληθούν τα λιµάνια. «∆εν πρέπει να τα ισοπεδώνουµεόλα και δεν καταλαβαίνω αυτές τις απλουστευτικές λογικές».

Επίσης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος µίλησε για λάθος χειρισµούς του οικονοµικού επιτελείου και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να βρει ποιος αστόχησε καιποιος δεν υλοποίησε.

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails