Επτά νέες εισφορές και περικοπές στο εφάπαξ Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι του Μεσοπρόθεσμου


Επτά νέες εισφορές και περικοπές στο εφάπαξ
Επτά νέες εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με στόχο να βρεθεί? ζεστό χρήμα για τη στήριξη των Ταμείων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Τα μέτρα αυτά συνδυάζονται με περικοπές στο εφάπαξ στο Δημόσιο και στη ΔΕΗ, νέα κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συγκεκριμένα Ταμεία.
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ από τα Ταμεία, οι οποίοι κινδυνεύουν σε ετήσια βάση να χάσουν από μία μέχρι και τρεις συντάξεις. Αναλυτικά, το πακέτο μέτρων για τις εισφορές προβλέπει τα εξής:................................................

1 Επιβολή ειδικής εισφοράς σε όσους παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα είναι κλιμακούμενη από 6% έως 14% (σήμερα είναι από 4% έως 10%). Το μέτρο αγγίζει σχεδόν 162.000 συνταξιούχους και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ένας συνταξιούχους που παίρνει 2.500 ευρώ τον μήνα μέχρι σήμερα έχανε 150 ευρώ (καθώς η εισφορά ήταν 6%). Με τις νέες ρυθμίσεις η κράτηση θα πάει στα 225 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα η ετήσια απώλεια να αγγίζει τα 2.700 ευρώ. Δηλαδή χάνει πάνω από μία σύνταξη κάθε χρόνο.
2 Επιβολή και δεύτερης εισφοράς από 6% έως 10% σε όσους παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Η ρύθμιση αφορά κατά κύριο λόγο συνταξιούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο. Για παράδειγμα, για συνταξιούχο που παίρνει 3.200 ευρώ η απώλεια θα είναι 8.832 ευρώ, δηλαδή θα χάσει δυόμισι συντάξεις.
3 Επιβολή εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά θα είναι από 3% έως 10% και "αγγίζει" το 23% των συνταξιούχων.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη 670 θα έχει εισφορά 10% και θα χάνει κάθε μήνα 67 ευρώ. Η ετήσια απώλεια θα είναι 804 ευρώ, δηλαδή ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος χάνει πάνω από μία σύνταξη.
4 Αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας κατά 0.5% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Συνολικά για εργοδότες και εργαζόμενους η εισφορά θα πάει από το 4% στο 5%.
5 Επιβολή εισφοράς υπέρ ανεργίας 2% στον δημόσιο τομέα.
6 Επιβολή εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας 1% στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, σε μισθό 1.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 10 ευρώ τον μήνα.
7 Επιβολή εισφοράς υπέρ ανεργίας 10 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ και στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες (που καλύπτονται από το ΕΤΑΑ) θα πρέπει να αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία, κάτι που συνεπάγεται και υψηλότερες εισφορές.
Παράλληλα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα τα εξής μέτρα:
  • Μείωση κατά 6% των συντάξεων, που χορηγεί το ΝΑΤ. Η μείωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.
  • Αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
  • Αυστηρή τήρηση του πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο μάλιστα αναμένεται να γίνει αυστηρότερο με τον συνυπολογισμό και των οικογενειακών επιδομάτων.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2010
"Ψαλίδι" με αναδρομική ισχύ

"Μαχαίρι" μπαίνει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με τις περικοπές να ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 (για όσους δεν πρόλαβαν να πάρουν το βοήθημα). Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
  • ΣΤΟΝ δημοσιο τομεα, μείωση του εφάπαξ κατά 10% , με τις απώλειες να είναι 4.000 με 5.000 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνεται πως στο Δημόσιο αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για την καταβολή του εφάπαξ, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τα δύο έτη.
  • ΣΤΗ ΔΕΗ, μείωση του εφάπαξ κατά 15%, με τις απώλειες να είναι από 10.000 έως 15.000.
Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ
kokkaliari@pegasus.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails