Εκτακτο ευρωσχέδιο για ανάπτυξη...Με στόχο να σφραγίσουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τον "οδικό χάρτη" για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.

Το θέμα της Ελλάδας προβλέπεται να.........................

κυριαρχήσει στο αποψινό δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι, αφού πέρασε επιτυχώς τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, έχει πλέον φτάσει η "στιγμή της αλήθειας" για την Ελλάδα.

Παράλληλα, με τις αποφάσεις τους, οι "27" αναμένεται να δρομολογήσουν το "ευρω-σχέδιο Μάρσαλ" για την αρωγή προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα "ολοκληρωμένο σχέδιο" που έχουν εκπονήσει οι Βρυξέλλες και το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες: τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και ένα έκτακτο πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. "Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα τον μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, τον δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μια ανταγωνιστικότερη οικονομία", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι "η καγκελάριος ενθάρρυνε τον κ. Παπανδρέου να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο, όσο κοπιώδης και δύσκολος και να είναι".

Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αφαιρεί ορισμένες αβεβαιότητες από μια ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση και σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά καλό νέο για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά.

Κομβικό σημείο
Ωστόσο, είναι σαφές ότι για τους κοινοτικούς παράγοντες τα δύσκολα τώρα έρχονται, καθώς κομβικό σημείο -ως απόλυτη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή στήριξη- είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου πριν από το τέλος Ιουνίου. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να καταστήσει σαφές στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι το "ναι" της Βουλής στα μέτρα λιτότητας θα ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα ύψους 12 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας παράλληλα το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και στην οδό της ανάπτυξης.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να διαμηνύσει ακόμη στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει "εναλλακτική λύση ή σχέδιο Β'" στις υπάρχουσες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν κανένα άλλο πρόγραμμα πλην του υφισταμένου. Το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς την Ελλάδα θα είναι ξεκάθαρο: "Εάν δεν εγκρίνετε το πρόγραμμα λιτότητας, ξεχάστε τη βοήθεια της ΕΕ".

Βαγγέλης Δεμίρης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αναφορά στις εγγυήσεις που ζητεί το ΔΝΤ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα. Η αναφορά αυτή θα επικεντρώνεται στις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητεί το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση των δανείων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Εξάλλου, στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και στους κινδύνους που συνεπάγεται για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης αναφέρθηκε χθες ο Ζ. Μπαρόζο, διαμηνύοντας ότι "εάν η ελληνική κυβέρνηση δράσει, η Ευρώπη θα βοηθήσει".

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη αλλά στόχος είναι η ανάπτυξη, θέμα το οποίο σκοπεύει να φέρει προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, επιφυλάξεις για τις προτάσεις του Ζ. Μπαρόζο για στρατηγική χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων εξέφρασε η Γερμανία.
ethnos
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails