«Οχι άλλο πόλεμο. Ειρήνη πια» Ο Πέτρος Φιλιππίδης ανοίγει την Παρασκευή το Φεστιβάλ Επιδαύρου με Αριστοφάνη


Ο Τρυγαίος, ήρωας της αριστοφανικής «Ειρήνης», προσπαθεί έως και τους θεούς να πείσει για να ελευθερώσει την Ειρήνη, τη στιγμή που η Γη και οι άνθρωποι καταστρέφονται από τον πόλεμο.
Μιλάμε για την ίδια «Ειρήνη» που ήρθε στη ζωή του................................... Πέτρου Φιλιππίδη φέτος το καλοκαίρι διά της ατόπου απαγωγής. Είχε ήδη ανεβάσει τις αριστοφανικές κωμωδίες «Αχαρνής», «Πλούτο», «Βατράχους», «Θεσμοφοριάζουσες». «Οπότε τι έμεινε;», λέει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που βρίσκεται στην Επίδαυρο από την Κυριακή για τις τελευταίες πρόβες πριν από την πρεμιέρα την Παρασκευή 1 Ιουλίου, που θα ανοίξει και το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου. Και σπεύδει να... διορθώσει: «Αστειεύομαι, βέβαια».
«Το έχω βάλει στόχο να ανεβάσω όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη». Χαμογελά. Μήπως θα ανεβάσει και άλλες τρεις τον χειμώνα; «Δεν θα το αντέξω», λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης, που έχει συνηθίσει το κοινό με περισσότερες από μία δουλειές στο θέατρο κάθε χρόνο, αλλά και με ρόλους στην τηλεόραση.
Για ποιον λόγο πρότεινε την «Ειρήνη» για το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου; «Το έργο αυτό έχει πολλά να πει για την εποχή μας. Ο πιο επικίνδυνος πόλεμος είναι εκείνος στον οποίο δεν ξέρεις ότι βρίσκεσαι. Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν διαρκή πόλεμο. Της καθημερινότητας, της επιβίωσης», λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης, που αποτύπωσε τις σκέψεις του, εμπνεόμενος από την κωμωδία, σε στίχους των τραγουδιών της παράστασης.
«Ενας πόλεμος που προέρχεται από την άσχημη οικονομική κατάσταση κάθε πολίτη. Αλλά και από την ομηρεία μας σε εκείνους που μας λένε τι να κάνουμε και τι όχι». Εστρεψε λοιπόν το αντιπολεμικό κείμενο του Αριστοφάνη - που ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη - προς έναν «κρυφό πόλεμο». Με τη δραματουργική επεξεργασία του ίδιου και των Γιώργου Γαλίτη, Γιώργου Λέφα.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης ως Τρυγαίος θα ελευθερώσει την Ειρήνη και θα την παρακαλέσει να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους. Εκείνους που κάποτε πλούτιζαν από τον Πόλεμο, καθώς ενδιαφέρονταν μόνο για τα κέρδη τους. Θα της ζητήσει λοιπόν να τους δώσει μια ακόμη ευκαιρία να συμμορφωθούν.
Είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί στην Επίδαυρο. «Πρόκειται για έναν μαγικό χώρο. Διαφορετικό. Γι' αυτό και τεχνικά μάς δυσκολεύει», λέει. Εκεί θα ερμηνεύσει τον αμπελουργό Τρυγαίο. Εχει ήδη «καλλιεργήσει» ένα αμπέλι για σκηνικό χώρο. Εως και τον Ολυμπο ζωγραφισμένο θα δουν οι θεατές μπροστά στα μάτια τους. Εχει φροντίσει γι' αυτό ο εικαστικός Γιάννης Κόττης.
Κάθε φορά που τον ρωτούν για ποιο λόγο συχνά επιλέγει να σκηνοθετεί και να παίζει ταυτόχρονα, ο Πέτρος Φιλιππίδης απαντά: «Αφού γουστάρω να κάνω και τα δύο». «Σαφώς είναι δύσκολο να έχεις και την ευθύνη του εαυτού σου. Υπάρχουν όμως φορές που ξέρω ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω», συμπληρώνει.
Ηθελε αυτή τη φορά να ανεβάσει μια παράσταση που θα κάνει τον κόσμο «να γελάσει, να πετάξει...». Αλλωστε, το «γέλιο είναι πολύτιμο και καταλαβαίνουμε την αξία του λίγο μετά το κλάμα».
Πρόσθεσε, λοιπόν, πινελιές από τη σύγχρονη Ελλάδα. Και από τη Γερμανία. «Κάπου στην παράσταση ακούγεται ως λεκτικό λάθος το όνομα "Μέρκελ". Πολλές φορές είναι καλύτερα να μιλάς γι' αυτά που θες με υπονοούμενα παρά με ευθύ τρόπο», λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο οποίος συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους ηθοποιούς Πάνο Σταθακόπουλο, Ορέστη Τζιόβα, Λευτέρη Ελευθερίου, Γιάννη Δεγαΐτη, Σταύρο Σβήγκο, Τάσο Ιορδανίδη, Ιριδα Παπαϊωάννου - Ντεκώ, Υακίνθη Μετζικώφ, Χριστίνα - Ιουστίνα Αρχοντή, Αρη Πλασκοβίτη. ΤΑ ΝΕΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails