ΠΟΜΙΔΑ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΡΟΣΟΔΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


H φορολογία της απρόσοδης περιουσίας είναι αντισυνταγματική επισημαίνει σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων...................
 (ΠΟΜΙΔΑ).
Όπως σημειώνει, φορολογικές διατάξεις που οδηγούν όχι σε φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά σε απαλλοτρίωση διά της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων είναι αντισυνταγματικές όχι μόνον γιατί παραβιάζουν τόσο το άρθρο 4 όσο και το άρθρο 17 που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, καταργώντας τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αλλά γιατί αγνοούν ότι η πραγματική δύναμη, δηλαδή η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη συναρτάται απόλυτα με τα εισοδήματά του, και όχι με την απλή κατοχή απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει όχι βέβαια γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.
«Οι φόροι πρέπει να καθορίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να μπορεί να τους καταβάλλει. Όταν οι φόροι υπερβαίνουν αυτό το όριο δεν είναι πλέον εργαλείο φορολόγησης, ήτοι συμμετοχής του πολίτη στα δημόσια βάρη, αλλά εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας», αναφέρεται επίσης στην υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ.
Αναφορικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων του ΦΑΠ και εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους».
Για τις αντικειμενικές αξίες η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή αναφέρει ότι «είναι απαράδεκτο τη στιγμή που καταρρέει και κατεδαφίζεται ταυτόχρονα η πραγματική αξία των ακινήτων, να γίνεται έστω και απλή συζήτηση για αύξηση της αντικειμενικής, με στόχο την καταφορολόγηση των πολιτών, ενώ ούτε το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών βοηθά, όταν αυτές είναι -σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλάσιες των πραγματικών».fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails