Ιδιώτες μηχανικοί θα ελέγχουν τις οικοδομές


Αλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών
Της Μαριάννας Τζάννε
Σε ιδιώτες μηχανικούς πέφτει όλο το βάρος της έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς οι πρώτοι θα έχουν όλη την ευθύνη του φακέλου μιας οικοδομής αλλά και του πολεοδομικού ελέγχου για την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
Ομάδα του υπουργείου Περιβάλλοντος που επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που είχε εξαγγείλει από την αρχή της διακυβέρνησης η νέα ηγεσία του ........................................

ΥΠΕΚΑ, προβλέπει ότι ο ρόλος του ελέγχου των οικοδομών θα μεταφερθεί σε ένα νέο σώμα ορκωτών μηχανικών, τους οποίους θα πιστοποιεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Το σώμα αυτό θα διενεργεί υποχρεωτικούς ελέγχους των οικοδομικών εργασιών στην αρχή και το τέλος της κατασκευής με την υποχρέωση έκδοσης πορίσματος αυτοψίας.

Σήμερα, για να πάρει ρεύμα ένα κτίριο απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι η κατασκευή είναι νόμιμη και πληροί όλες τις πολεοδομικές διατάξεις. Όμως κανείς δεν ελέγχει εάν πραγματικά αυτές έχουν τηρηθεί με αποτέλεσμα ο κάθε μηχανικός να υπηρετεί τα συμφέροντα των εντολέων του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο των ημιυπαίθριων που παρά το γεγονός ότι είναι παράνομο, οι μηχανικοί, υπογράφουν για τη νομιμότητα του κτίσματος προκειμένου να χορηγηθεί ρεύμα.    

Ο ρόλος των πολεοδομιών οι οποίες θεωρούνται οι πιο διαφθαρμένες υπηρεσίες διαφοροποιείται καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εξής θα περιοριστούν στον έλεγχο της πληρότητας του φακέλου. Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται από τους  μηχανικούς που θα είναι πλέον οι υπεύθυνοι κάθε οικοδομής και στην πολεοδομία θα κατατίθεται μόνο το τοπογραφικό και το σχέδιο κάλυψης.   

Προκύπτουν ωστόσο αρκετά ερωτήματα για το αν η αλλαγή στον τρόπο έκδοσης των αδειών, θα χτυπήσει κατά πρόσωπο την αδιαφάνεια που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στις πολεοδομίες αλλά και το «γρηγορόσημο». Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για νέου τύπου πελατειακές σχέσεις.

Στις νέες ρυθμίσεις θα προβλέπεται επίσης επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες θα μπορούν να εκδίδονται μέσα σε λίγες μέρες.      

Τις προτάσεις του για τους νέους κανονισμούς έκδοσης οικοδομικών αδειών αποφάσισε να δημοσιοποιήσει επιλεκτικά χθες ο κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Προσκαλώντας στο γραφείο του μόνο τρεις ημερήσιες εφημερίδες ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος δείχνει να αντιλαμβάνεται με όρους παλαιοκομματικού ΠΑΣΟΚ την ενημέρωση, αποκλείοντας όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης, από ένα σχέδιο που τροποποιεί τους κανόνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και αφορά το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας!

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails