ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ EUROGROUP


 Το πρώτο βήμα για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Το Eurogroup αποφάσισε ότι θα είναι εθελοντική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Μετά από διαμάχες πολλών εβδομάδων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται ότι κατέληξαν στα...................................................βασικά χαρακτηριστικά ενός νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Στο επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος του πακέτου, το Eurogroup αποφάσισε αυτή να είναι εθελοντική και όχι δεσμευτική, όπως επεδίωκε το Βερολίνο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι προς τον σκοπό αυτόν θα απαιτηθεί μία ακόμη έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όχι πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε μετά τις διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας, πως δεν επιτρέπεται να ασκηθούν με κανέναν τρόπο πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπουργοί φαίνεται ότι καταλήγουν σε μια εκδοχή της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης». Στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup, γίνεται αναφορά στη δυνατότητα αντικατάστασης των ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Όσον αφορά την 5η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών επανέλαβαν ότι αυτή θα εκταμιευθεί αφού προηγουμένως η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αυτό αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο. Η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων «θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση πόρων μέχρι τα μέσα Ιουλίου». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
D.Welle
''Τhe New Daily Mail''
 Newsroom
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails