Με ρυθμίσεις Καστανίδη Δίκες express για πρόσωπα εξουσίας


http://www.protothema.gr
 
Δίκες express για υπουργούς και υφυπουργούς που τελούν αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χάρης Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία επίσης εξήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες του με σκοπό να αντιμετωπιστούν ζητήματα οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά..............................

Ειδικότερα, ο κ.Καστανίδης σε ότι αφορά στις δίκες express για πρόσωπα εξουσίας ξεκαθάρισε ότι τα αδικήματα για τα οποία θα δικάζονται με γρήγορες διαδικασίες αφορούν στη διαφθορά και όχι μόνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι τα εγκλήματα αυτά των προσώπων εξουσίας να μην συνδέονται με την άσκηση του καθηκόντος τους διότι ως γνωστόν υπουργοί και υφυπουργοί που τελούν εγκλήματα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους δικάζονται από το ειδικό δικαστήριο.

Ο κ.Καστανίδης ανέφερε οτι σκοπός είναι τέτοιου είδους υποθέσεις να έχουν εκδικαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Έτσι, στο πνεύμα αυτό, σε τέτοιου είδους δίκες δεν θα δίνονται αναβολές, παρά μόνο διακοπές , η υπόθεση θα εισάγεται απευθείας στο ακροατήριο χωρίς βούλευμα μέσα σε διάστημα δυο μηνών , ενώ η ανάκριση που θα προηγείται θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες. Παράλληλα, ανακριτής και εισαγγελείς που θα ερευνούν τέτοιες υποθέσεις δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς για το φορολογικό, τραπεζικό ή οποιοδήποτε άλλο απόρρητο.

Αν χρειαστεί θα ενισχύονται στο έργο τους από γραμματείς και έμπειρους πραγματογνώμονες.

Ο κ.Καστανίδης ανακοίνωσε ακόμη, ότι ξεκινά σειρά επαφών με την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων , των προϊσταμένων των πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων αλλά και των αντιστοίχων εισαγγελιών προκειμένου, να γίνεται αλλαγή απόψεων και να υποβληθούν προτάσεις ώστε να λυθούν ζητήματα που μπλοκάρουν το έργο της Δικαιοσύνης και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

«Θα εξεταστεί δηλαδή, πως η Δικαιοσύνη μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών μπορεί να βοηθήσει στο επιχειρείν στη χώρα μας και την πραγματοποίηση επενδύσεων».

Τέλος, ο κ.Καστανίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες αλλά και στα κρούσματα προπηλακισμού βουλευτών σε Αθήνα και Κέρκυρα.

Ο κ.Καστανίδης τόνισε ότι η πολιτική οφείλει να αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας οι πολίτες όμως που διαμαρτύρονται για λάθη της πολιτικής όταν προπηλακίζουν το κοινοβούλιο προπηλακίζουν τη Δημοκρατία, που τους έδωσε το δικαίωμα να μπορούν να διαμαρτύρονται.

«Υπήρξαν ποταμοί αίματος για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας», είπε ο κ.Καστανίδης και προσέθεσε: «Μερικοί δε από τους προπηλακιζόμενους βουλευτές ανήκουν σε οικογένειες που μέλη τους θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία στη χώρα μας».
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails