FINANCIAL TIMES «Η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα»


ΕΘΝΟΣ

«Η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα»  Με τον τίτλο "Η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα" δημοσιεύτηκε χθες άρθρο στους "Financial Times", βάσει του οποίου η Γερμανία δεν θα προχωρούσε απτόητη με ρυθμό ανάπτυξης 4% αν δεν υπήρχε το ευρώ.

Με τον τίτλο "Η Γερμανία χρωστάει στην άσωτη Ελλάδα" δημοσιεύτηκε χθες άρθρο στους "Financial Times", βάσει του οποίου η Γερμανία δεν θα προχωρούσε απτόητη με ρυθμό ανάπτυξης 4% αν δεν υπήρχε το ευρώ.
Σύμφωνα με τους FT, η συζήτηση στην Ευρώπη για την κρίση χρεών έχει πάρει τη μορφή ενός έργου ηθικής που θέτει την άσωτη περιφέρεια (ειδικά την Ελλάδα και την Ιρλανδία) απέναντι στο υπεύθυνο κέντρο (ειδικά τη Γερμανία)................................

Η συζήτηση περιχαρακώθηκε τόσο που επέτρεψε στη Γερμανία να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη μορφοποίηση της αντιμετώπισης της κρίσης και να δώσει έμφαση στο ότι η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια αποτελούν τα κύρια συστατικά της αντιμετώπισης.
Η συμμόρφωση των ασώτων και (κάποια) χρηματοδότηση από τους σώφρονες είναι το πνεύμα που κυριαρχεί.
Αυτή η εικόνα είναι αληθινή σε έναν βαθμό, λένε οι FT. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολούθησαν μη βιώσιμες στρατηγικές και ζούσαν με παραπάνω από όσα μπορούσαν. "Αυτό, όμως, δεν είναι όλη η αλήθεια. Το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία, ειδικά για τις εξαγωγές της, γιατί είναι ασθενέστερο από όσο θα ήταν το γερμανικό μάρκο, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Το κύριο ερώτημα είναι το εξής: "Πού θα ήταν το μάρκο πριν από την κρίση και πού σήμερα, αν δεν υπήρχε το ευρώ;". Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία δεν θα προχωρούσε απτόητη με ρυθμό ανάπτυξης 4%, αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα".
Δημοσίευμα των "Financial Times Deutschland" ανέφερε, εξάλλου, ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αποσύρει περίπου ένα τρίτο των επενδύσεων που είχαν σε ελληνικά ομόλογα στο διάστημα από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.
Κατερίνα Κοσμά
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails