LE FIGARO KAI OBSERVER ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Κυβέρνηση και τράπεζες της Γαλλίας συμφώνησαν σε σχέδιο επανεπένδυσης των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Βρετανία, σύμφωνα με την Observer, που υποστηρίζει ότι καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση για πιθανή ανάμειξη των βρετανικών τραπεζών στο πλαίσιο συμφωνίας με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος...........................

Le Figaro

Η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Le Figaro.

Με βάση τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους.
Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου" (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.


Οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν "ευνοϊκές", σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.


Observer


Καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν τέθηκε προς συζήτηση που να αφορά πιθανή ανάμειξη των βρετανικών τραπεζών στο πλαίσιο συμφωνίας με ιδιώτες πιστωτές για το ελληνικό χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.


Η εφημερίδα Observer έγραψε ότι η κυβέρνηση θέλει οι βρετανικές τράπεζες να επωμιστούν τις απώλειες των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου με στόχο να μην εξαπλωθεί η ελληνική οικονομική κρίση.


"Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα," δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.


Οι βρετανικές "Μεγάλες Τέσσερις" τράπεζες - Lloyds ,
Barclays, Royal Bank of Scotland and HSBC- έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Αντίθετα, έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε άλλες δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία.

«Η Ευρώπη ανησυχεί για την πιθανότητα η οικονομική κρίση στην
Ελλάδα να πυροδοτήσει προβλήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες»

Στο μεταξύ, "η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να πυροδοτήσει προβλήματα στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως στην Ισπανία, παρά στις μικρές, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.


"Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν περισσότερο για χώρες όπως η Ισπανία παρά για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία", ανέφερε ο Νούναν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση
RTE.

"Οι αρχές με τις οποίες μίλησαν πιστεύουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τη μετάδοση (της κρίσης) στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία αλλά έχουν κάποιες ανησυχίες για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και εκεί θα θέσουν όρια. Αναμένω ότι θα συστήσουν άλλα πολιτικά μέσα αν χρειαστεί", σημείωσε.


Ο Νούναν πρόσθεσε ότι αναμένει πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα υπερψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
''Τhe New Daily Mail''
Newsroom
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails