ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 25% ΜΕΣΑ ΣΕ 4 ΗΜΕΡΕΣ... Στα 3 ευρώ φτάνουν τα «φθηνά» τσιγάρα


Στα 3 ευρώ φτάνουν τα «φθηνά» τσιγάρα Την Παρασκευή 1 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εκδώσει τον νέο τελωνειακό κώδικα, ο οποίος καθόριζε τον ελάχιστο φόρο κατανάλωσης στο 100% από 95% που είχε καθοριστεί με μία άλλη απόφαση του υπουργείου με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2011

Στα 3 ευρώ θα ανέβει η τιμή των "φθηνών" τσιγάρων από 2,5 ευρώ σήμερα, μετά τη νέα φορολογική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών. Την Παρασκευή 1 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εκδώσει τον νέο τελωνειακό κώδικα, ο οποίος καθόριζε τον ελάχιστο φόρο κατανάλωσης στο 100% από 95% που είχε καθοριστεί με μία άλλη απόφαση του υπουργείου με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2011....................................

Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις ημέρες τα "φθηνά" τσιγάρα αυξήθηκαν έως 25% ή 60 λεπτά το πακέτο.
Η καπνοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε από την αναπροσαρμογή του ελάχιστου φόρου στο 100%, ο οποίος καθορίζει τη μεσοσταθμική τιμή που υπολογίζεται ο φόρος, δηλαδή τα έσοδα του κράτους, που στην παρούσα φάση θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας.
Στελέχη της αγοράς μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν διαμορφώσει τα σχέδια με τον ελάχιστο φόρο κατανάλωσης στο 95% (ενώ μέχρι πρότινος ήταν στο 75%) και ανέμεναν ότι η τελική τιμή των "φθηνών" θα ήταν τα 2,8 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων.
Η "μεσαία" και η "ακριβή" κατηγορία τσιγάρων δεν αναμένεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να βγουν στην αγορά με νέες τιμές.
Ελάχιστη τιμή
Βέβαιο είναι ότι η αναμόρφωση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης βάζει κατώφλι των τιμών στα "φθηνά" τσιγάρα και με βάση τις αναλύσεις της καπνοβιομηχανίας η ελάχιστη τιμή πώλησης θα είναι πλέον τα 3 ευρώ ανά πακέτο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να βρει έσοδα από τη φορολόγηση της οικονομικής κατηγορίας τσιγάρων, της οποίας το μερίδιο αγοράς, με βάση τις μετρήσεις, ανέβηκε στο 56% από 50% που ήταν έναν χρόνο πριν.
Οι καπνιστές, για να μην πουν το... τσιγάρο τσιγαράκι, έριξαν τις προτιμήσεις τους σε ό,τι αφορά τα επώνυμα σήματα και πήγαν στα πιο οικονομικά πακέτα.
Στέλεχος μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας καπνού είπε στο "Εθνος" ότι η απόφαση θα πλήξει την εγχώρια βιομηχανία, η οποία στηρίζεται κυρίως στα "φθηνά" τσιγάρα και τα οποία πλέον γίνονται ακριβότερα. Επίσης ότι η καπνοβιομηχανία και οι εισαγωγικές εταιρείες μπορούν να πωλούν στις ίδιες τιμές, δηλαδή να αποφύγουν την αύξηση της τιμής του πακέτου, με την προϋπόθεση όμως να βάζουν από την "τσέπη" τους τη ζημία.
Νίκος Θεοδωρόπουλος  ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails