Και 30άρηδες «εφέδρους» θέλει η Ν.Δ. στο Δημόσιο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη

ΤΑ ΝΕΑ
Κλείνει το μάτι και στους ταξιτζήδες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «σκορποχώρι»
Μετά τους δημοσίους υπαλλήλους, τώρα η Ν.Δ. κλείνει το μάτι και στους ταξιτζήδες καθώς χθες, πάλι διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος - κάτι που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή.......................................
Την ίδια στιγμή η Συγγρού εμμένει στην πρότασή της για την εργασιακή εφεδρεία, η οποία, σύμφωνα με τις αναλυτικές εξηγήσεις του Γιάννη Μιχελάκη, δίνει τη δυνατότητα σε 50άρηδες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα να πληρώνονται με το 60% του μισθού τους χωρίς να εργάζονται μέχρις ότου βγουν στην κανονική σύνταξη στα 65!

«ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΡΕΠΠΑΣ». Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ταξί η Ν.Δ. επιτέθηκε στην «ετσιθελική», όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική Ραγκούση ενώ αντιθέτως βρήκε πολλά θετικά σημεία στην πρόταση Ρέππα για το ίδιο θέμα και εστίασε στις διαφορές τού πρώην με τον νυν υπουργό Μεταφορών λέγοντας πως «άλλα έλεγε ο ένας άλλα έλεγε ο άλλος. Τελικά η κυβέρνηση με ποιον ζητάει να συναινέσουμε; Με τον κ. Ρέππα ή τον κ. Ραγκούση; Ο ένας γκρεμίζει όσα έχτιζε ο άλλος». Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «σκορποχώρι».
Ενώ στο θέμα των ταξί η Ν.Δ. ουσιαστικά συντάσσεται με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, στο καυτό θέμα της εργασιακής εφεδρείας, όπως αποκαλύφθηκε χθες επισήμως, προτείνει τη δημιουργία δημοσίων υπαλλήλων - εφέδρων, οι οποίοι θα μπορούν ακόμα και από τα… 30 τους να ενταχθούν στο καθεστώς της μη εργασίας και να εισπράττουν τον βασικό μισθό για τρία χρόνια πριν απολυθούν.
Η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει ακόμη εργασιακή εφεδρεία για τους 40άρηδες με τον βασικό για δύο τριετίες πριν από την απόλυση. Στόχος της πρότασης - λένε στελέχη της Ν.Δ. - είναι για τους μεν 30άρηδες και 40άρηδες να έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν ώστε να βρουν μετά δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, για τους δε 50άρηδες να μη μείνουν άνεργοι.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ. Σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε χθες αναλυτικά ο Γιάννης Μιχελάκης, η μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μειώνει τις δαπάνες στο Δημόσιο γιατί ο εργαζόμενος παίρνει λιγότερα χρήματα, τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν χάνουν εισφορές και το Δημόσιο γλιτώνει το επίδομα ανεργίας. Επίσης, το Δημόσιο εξοικονομεί «το λεγόμενο μη μισθολογικό - λειτουργικό κόστος ενώ δεν αυξάνονται κι άλλο οι άνεργοι.
Με βάση το σχέδιο της Ν.Δ., επίσης, πολλοί από όσους θα μπουν σε εφεδρεία θα προστρέξουν αμέσως να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν τη διαφορά στο εισόδημά τους - σημείο το οποίο βεβαίως δείχνει να αγνοεί την τεράστια ανεργία που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μιχελάκης πάντως, παρουσιάζοντας ολόκληρο το σχέδιο, κατέληξε λέγοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη μείωση προσωπικού και ελλείμματος σε σύγκριση με την άμεση απόλυση. «Ενας 30άρης σιδηροδρομικός που πάει στην εφεδρεία μπορεί σε τρία χρόνια να βγει τεχνικός κομπιούτερ ή νοσηλευτής, αν πάει σε πρόγραμμα επιμόρφωσης από τώρα. Σε έναν χρόνο δεν μπορεί».
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails