«Κούρεμα» στον αριθμό των βουλευτών


Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών - από 300 που είναι σήμερα, σε 200 - δεν απέκλεισε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποτελέσει και θέμα επερχόμενου δημοψηφίσματος.
«Τίποτα δεν είναι κλειστό», ανέφερε ο κ. Καστανίδης σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό σύστημα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει έτοιμο προσχέδιο νόμου. Ωστόσο, ο υπουργός παρατήρησε ότι ο αριθμός των ελλήνων βουλευτών είναι αντίστοιχος με εκείνον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογα πληθυσμιακά κριτήρια με τη δική μας. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης, οι τελικές αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν το πολιτικό σύστημα δεν είναι σωστό να λαμβάνονται σε έκτακτες περιστάσεις.........................................
Αντιθέτως άμεσα - και πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα - αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, σύμφωνα και με τις αρχές που απορρέουν από το Σύνταγμα, υπενθυμίζοντας ότι ρητά από τις διατάξεις του εξαιρούνται τα δημοσιονομικά ζητήματα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ένα από τα ερωτήματα που θα μπορούσε να τεθεί στην κρίση των πολιτών και να συμπεριληφθεί στα δημοψηφίσματα, να είναι και η μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. «Βεβαίως θα μπορούσε να είναι ερώτημα δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας με σαφή τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Καστανίδης προανήγγειλε επίσης την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα οικονομικά των κομμάτων και τα πόθεν έσχες των βουλευτών, επιβεβαιώνοντας την αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ελέγχου με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές - όπως ισχύει σήμερα, που η αρμόδια Επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το νέο όργανο στο οποίο θα ανατεθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ώστε ουδείς να έχει την αίσθηση ότι το Κοινοβούλιο ελέγχει τον εαυτό του». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καστανίδης σε ενδεχόμενη επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης, ώστε οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα να ψηφιστούν από τα 2/3 της Βουλής και να ισχύσουν αμέσως, ή στο ενδεχόμενο το σχετικό νομοσχέδιο να έχει μόνον τη στήριξη της απλής πλειοψηφίας με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Αυτό «θα εξαρτηθεί από τις πολύ σοβαρές συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Καστανίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε και τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς που δέχονται τις τελευταίες μέρες πολιτικά πρόσωπα, εκφράζοντας την άποψη ότι «όσοι καλούν σε βία, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι το τελευταίο καταφύγιο των αποτυχημένων».ΤΑ ΝΕΑ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails